10 cadouri literare pentru Crăciunul din 2014

By | De Citit

Vine Crăciunul. Dacă vine Crăciunul înseamnă că trebuie să le facem cadouri celor dragi. Poate că cei dragi citesc. Eu, unul, știu că am foarte mulți care fac asta.

Am observat că pe foarte multe bloguri se poartă ideea aceasta de a recomanda cadouri celor dragi pentru aceste sărbători. Eu m-am gândit c-ar fi ok să-ți recomand 10 cărți pe care să le faci cadou oamenilor dragi ție.

Nu este un top. O să anunț cartea anului 2014 pentru mine mai spre final de an. Momentan, doar îți recomand zece cărți cu care cred că-ți vei impresiona persoanele apropiate sufletului tău, care citesc la greu.

Prin urmare, astea-s cadourile literare pe care eu le-aș face sau mi le-aș face:

Kurt Vonnegut – Bufoniada (cumpără)

Este o carte tare amuzantă. Dacă ați citit „Abatorul Cinci”, știți despre ce vorbesc. O carte plină de ironie și autoironie cu o tehnicitate perfectă. O narațiune amuzantă care ascunde adevărul crud printre porțiile de râs.

J.M. Coetzee – Dezonoare (cumpără)

Asta-i o carte tristă, profundă. E despre suferință, despre drumul spre pierzanie, despre cum să înduri și să fii tare. Este acea carte care-ți arată că viața poate fi neiertătoare, iar dacă treci printr-o despărțire întâmplătoare, există lucruri care dor mai tare.

Este o carte pe care și eu mi-o doresc în bibliotecă, fiindcă-i o lecție de viață.

Vladimir Nabokov – Pnin (cumpără)

Eu recomand toată bibliografia lui Nabokov, dar mna, fiecare cu gusturile lui. Cartea asta e una amuzantă și dureroasă din punct de vedere rațional. E fix așa cum îmi place. De la el mai merge și „Lucruri Transparente”, o altă carte pe care mai vreau s-o citesc o dată.

F.M. Dostoievski – totul (bibliografie)

Când spun „totul” nu mă refer la o carte pe care a scris-o domnul Dostoievski. Este toată bibliografia lui. Bineînțeles, banii au și ei o limită, prin urmare nu poți totul. Dar „Demonii”, „Frații Karamazov”, „Idiotul” sau „Jurnal de Scriitor” sunt cărți ce trebuie musai să fie citite și să șadă în biblioteca unui cititor înrăit.

Uwe Tellkamp – Turnul (cumpără)

Este o … capodoperă. Am voie să-i spun capodoperă? Se mai spune, în ziua de azi, capodoperă la vreo carte? Roman social și de identitate. Treabă grea de citit, dar dacă-i înțelegi sensul, atunci obții cu fericire o comoară.

Markus Zusak – Hoțul de Cărți (cumpără)

Nu mai are nevoie de nicio prezentare cartea asta. Există și-o ecranizare recentă a ei foarte bună. Dar știi cum e vorba aia, cartea bate filmul.

Orhan Pamuk – Muzeul Inocenței (cumpără)

Un altfel de realism. O carte frumoasă care se citește ușurel, care curge precum un râu lin de la munte spre câmpie. Însă nu-ți imagina că nu vei întâlni mici obstacole. Necesită o lectură atentă, chiar dacă cuvintele curg ușor.

Jay Parini – Ultima Gară (cumpără)

Pentru fanii Tolstoi. Există și-o ecranizare din 2007 foarte frumoasă și emoționantă. Cartea asta ilustrează ultimii ani din viața lui Lev Tolstoi alături de moartea sa dramatică (sau romantică?). Emoții, emoții.

Matei Vișniec – Cafeneaua Pas-Parol (cumpără)

Nu cred că s-ar putea să-i placă un asemenea cadou. S-ar putea să iubească acest cadou. Te las să afli singur/ă de ce.

Jose Saramago – Toate numele (cumpără)

O carte care merge direct la coracon. Emoționantă, cu dragoste, cu dramă. Aș mai fi spus și de „Dragoste în Vremea Holerei”, dar parcă e prea cunoscută. Oricum, ambele cărți musai citite!

Astea sunt cele zece cadouri literare pe care le recomand pentru anul 2014. Da, știu, nu-i nicio noutate de pe acum. Aș recomanda romanul lui Andrei Ruse – „Zaraza”, ca-n rest, cărțile care ies recent mi se par fără orizont. Sau poate sunt eu prea închis la minte.

BONUS

Aș vrea să vă mai spun de câteva cărți, repejor: „Magicianul” de Fowles, „Fata de la Marginea Vieții” – Cărtărescu și „Toți Acei Tineri Triști” de F.S. Fitzgerald. Plus un cadou minunat pentru cei apropiați de sufletul vostru: dați-le timp din timpul vostru.

Crăciun Fericit!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *