10 idei din „Fame” de Andy Warhol

10 idei din „Fame” de Andy Warhol

Andy Warhol, artist și promotor al culturii pop nu s-a rezumat doar la arta vizuală, ci a „scris” și câteva cărți.

În cazul cărții de față, „Fame”, aceasta a apărut recent sub formatul ăsta odată cu noua colecție de la Penguin, anume Penguin Modern. O serie de cărți de buzunar numai bune de citit într-o zi.

Revenind la Warhol, asemenea „Factory-ului” său, nici cărțile sale nu au fost întru totul scrise de el, cât mai degrabă de alții. Romanul său, „a” este, de fapt, o serie de transcrieri după înregistrări, cu tot cu background noise, murmur etc. 

„The Philosophy of Andy Warhol” a fost transcrisă de Pat Hackett din casetele audio primite de la artist. 

Adică el și-a făcut treaba de artist și i-a lăsat pe alții să se ocupe cu munca aia „de jos”.

Din ultima carte au fost extrase, cu atenție, câteva observații importante făcute de el și introduse în cartea asta de doar 55-56 de pagini.

Mă poți ajuta și mai mult dacă tot ceea ce faci este să cumperi cărți de pe acest link. Nu-ți va fi sustras niciun fel de cost extra, ci doar o să-mi ajungă și mie un comision de un pachet de chibrituri.

Din cuprins avem așa: Love (Senility), Beauty, Fame.

Toate sunt observații pe care Warhol le-a făcut în dialoguri, la telefon sau a fost înregistrat în interviuri. 

„Fame” de Andy Warhol (coperta)

Textul poate deveni incoerent în anumite puncte din această pricină. Cu răbdare, cafea sau ceai verde, ori pur și simplu doar răbdare, se poate parcurge lejer, iar dacă te pierzi, te întorci de unde știi c-o poți lua pe altă cărare. 

Așadar, să ne aventurăm. Uite 10 idei extrase din „Fame” de Andy Warhol:

  1. E de părere că sexul este un concept plictisitor. Acum toată lumea află devreme despre sex, pornografia e în floare. Crede că era mai bine când aflai despre sex la 15 ani și mureai la 35, fiindcă aveai mai puțin timp, deci mai puține probleme. În prezent trăim mai mult, aflăm despre sex mai devreme (și prost) și ne lasă ușor, ușor să ne plictisim mai repede.
  2. Sexul este mult mai incitant în filme și cărți, decât în așternuturi.
  3. Dragostea și sexul înseamnă business. Dacă ar fi să existe un curs despre dragoste, frumusețe și sex în clasa I, atunci copiii și-ar da seama repede că dragostea e un mare nimic. 
  4. Fantezia este cea care alimentează totul. Odată fantezia sfârșită, îți dai seama că nu mai există nimic atrăgător acolo.
  5. Frumusețea pe care o persoană o emană e mult mai importantă decât cea fizică. O femeie supraponderală e foarte frumoasă dacă asta emană, iar Warhol o crede fiindcă asta-i inspiră.
  6. Cei mai frumoși oameni sunt cei îngrijiți. Nu contează ce haine, bijuterii sau încălțări poartă, contează să fie îngrijiți, iar asta îi face foarte frumoși.
  7. Frumosul e frumos, pe când sexul e sex. Sunt diferite și independente.
  8. Toți avem o aură, dar aparent cei care o văd sunt cei care ne cunosc cel mai puțin. Aura noastră se dezlănțuie până apucăm să deschidem gura, după nu face asigurări.
  9. Oamenii faimoși sunt înnebuniți după bani. Odată ce sunt plătiți regește pentru serviciile lor, consideră că orice sunt rugați să facă pro bono e o nebunie.
  10. Unele persoane se activează doar în fața camerei video, odată închisă nu mai știu cine sunt.

Astea au fost cele 10 idei din „Fame”, de Andy Warhol.

Despre cum e să întâlnești pe cineva pe care nu credeai niciodată c-o să întâlnești sau rolurile lui Warhol în publicitate, despre căsătorii și conceptul acesta de a fi căsătorit, emoții în fața camerei, precum și multe alte subiecte sunt dezbătute în cartea asta pe care o citești într-o zi.

„Fame” se poate cumpăra de aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.