10 sfaturi dacă îți cauți să stai cu chirie

10 sfaturi dacă îți cauți să stai cu chirie

Recent mi-am încheiat experiența cu piața imobiliarelor din perioada asta. Cu agenții ei și agențiile lor, cu proprietari și tot tacâmul.

O să vorbesc și despre experiența avută, fiindcă s-au întâmplat multe chestiuni despre care merită să ne hăhăim puțin.

Până la acel moment, am pregătit un altfel de articol. Unul cu învățămintele trase în urma perioadei ăsteia și felul în care am procedat.

Dacă ești în căutare să stai în chirie, uite 10 sfaturi pe care le am pentru tine ca să-ți faci viața mai ușoară.

1. Stabilește-ți bugetul și fă-ți niște scenarii

Acest prim punct este în strânsă legătură cu punctul doi.

Dacă vrei să stai în chirie, stabilește din start la ce buget te rezumi. Și mai înainte de buget, gândește-te la confortul pe care vrei să-l ai, câte camere, ce spațiu, bloc vechi, bloc nou etc.

Scenariile sunt un plus aici. Eu mi-am făcut, alături de Andreea, vreo 3 scenarii, de la ideal către cel mai acceptabil.

În scenariile astea am tot redus din chestiuni la care puteam renunța. Fie spațiu, fie centrală proprie, fie zona etc. Vă va ajuta mult să vă orientați către ceva potrivit din primele căutări.

2. Desenează-ți o zonă pe care o preferi

Ia harta orașului unde vrei să stai și desenează o zonă ideală în care ai vrea să locuiești.

Să aibă parc lângă, să fie central sau ultra-central, să aibă farmacie, grădiniță sau școală, tu știi cel mai bine.

Poate vrei să mergi pe jos / trotinetă de la birou la muncă, vrei să eviți traficul aglomerat sau transportul în comun. Sunt toate criterii valide.

Stabilește-ți zona cu precizie și începe căutările.

3. Urmărește platformele de imobiliare

În funcție de ce anume cauți și în ce mod vrei să găsești, sunt platformele de imobiliare care îți vin în ajutor.

Dacă vrei ceva mai premium (deși nu e musai bătut în cuie acest calificativ), mergi pe imobiliare.ro, dar așteaptă-te să dai greu de „direct proprietar”.

Acolo se află numai agenții și prețurile, de regulă, sunt mai piperate.

Un loc unde mai poți căuta e Storia, unde e posibil să mai dai și de direct proprietar. E un mix de proprietari și agenții.

Facebook are grupuri care fix cu asta se ocupă. E suficient să scrii în search bar-ul de la Facebook „caut chirie” și ți se vor deschide n-șpe mii de variante de grupuri. Mergi către cele mai populate.

4. Citește cu atenție anunțul

Orice anunț de închiriere de apartament nu vine făcut ca la carte.

Limba română e adesea pocită. Diacriticile lipsesc. Informațiile sunt adesea încurcate cu alte apartamente sau garsoniere.

N-aveți idee de câte ori am dat peste apartamente de două camere care erau, de fapt, garsoniere decomandate.

65mp2, când de fapt erau 40-42mp2.

Centrală proprie, când avea de fapt boiler. Tot așa.

Citește-l cu atenție, fă un print screen dacă e necesar, apoi trecem la apelul telefonic (dacă lucrurile se pupă pe gustul tău).

5. Pune multe întrebări

În legătură strânsă cu punctul 4 vine discuța. Când suni, fie proprietar, fie agent imobiliar, te vei lovi adesea de un om grăbit, care are un singur obiectiv: să te facă să vii să vizionezi apartamentul.

Ăștia nu stau mult la discuții. Ăștia au bani de făcut, nu de stat la taclale și dacă nu există cineva de partea ta care să-ți reprezinte interesurile, atunci scuze, dar o să ai nevoie de nervi tari și să fii stăpân pe situație.

Întrebi tot ce ți se pare dubios la anunț, întrebi de ceea ce te interesează pe tine, dispunere, câți mp2 are, are sau nu centrală? Etc. După toate astea, stabilești o vizionare.

6. Risc seismic

Aici nici nu stăm la discuție. Sunt parșivi până peste cap oamenii ăștia.

Se fofilesc la vizionări pe lângă tine, de parcă mai au puțin și-ți … să nu zic io. Ideea e că ăștia vor să vândă, să facă comisionul gros, să se bucure de viață.

Tu cauți o casă temporară, că asta e până la urmă. N-o să poți trăi din chirie la nesfârșit. Sau poate o să poți, nu sunt Dumnezeu să le știu pe toate.

Treaba e că vrei siguranță, vrei ca temporar să fii înecat în confortul căutat la momentul acela. Deja nu sunteți neapărat pe aceeași lungime de undă, prin urmare n-o să vezi niciodată risc seismic atașat unui anunț imobiliar.

O să vezi nebunii de genul „anul construcției 1977-1996”. Hai, mă, să fim serioși.

Verifică pe Seismic Alert clădirile care au bulină sau urgență seismică. De regulă, adresa unui spațiu de locuit îl primești NUMAI după ce stabilești o vizionare. Cum asta vine la pachet și cu o confirmare cu o oră înainte, ai timp să vezi dacă te duci într-un zonă cu risc seismic sau nu.

Dacă în urma verificării se confirmă că are, faci cum crezi că e mai bine: te duci și le faci scandal sau le zici frumos.

Ideea e că, teoretic, orice proprietar SE OBLIGĂ să te anunțe că blocul are risc seismic. Dacă anunțul nu spune, iar proprietarul tace, pleacă de acolo. N-ai treabă cu ei.

7. Pet friendly

Aici e simplu: nu discuți la vizionare. În momentul când apelezi, spui exact situația: suntem X persoane ȘI un cățel / pisică / purcel / mai multe animale.

Agentul imobiliar / proprietarul, dacă în anunț nu scrie nimic, trebuie să știe situația potențialului chiriaș.

Aici e funny, că am avut niște experiențe tari la telefon cu niște agenți care nu cred că fac altceva decât să frece menta și să le vină comisionul. Și ăștia merită arși rău de tot.

8. Inspectează casa foarte bine

Ce spuneam și la punctul 4, plimbă-te prin casă la vizionare pentru a nu avea surprize. Și ridică problema ori de câte ori vezi ceva.

Adică: în anunț scria că există AC, dar tu nu vezi nici un AC, iei și întrebi unde e AC-ul, poate e ascuns sub canapeaua din living și nu-l vezi tu.

La fel și pentru alte lucruri.

9. Costuri

Verifică costurile locuinței unde te pregătești să te muți. Înainte să semnezi contractul, vezi cât costă o lună de întreținere pe vară și pe iarnă, încearcă să estimezi factura la curent și gaze în funcție de stilul tău de viață, dimensiunea locuinței etc.

De ce? Păi e posibil să te trezești că îți permiți chiria, dar nu și întreținerea cu utilitățile.

10. Citește cu atenție contractul de închiriere

Băi, citește cu super atenție tot contractul.

Obligații, drepturi, clauze, anexe, TOTUL. Fiindcă mulți dintre agenții imobiliari trimit mai departe ce primesc de la proprietar, iar proprietarul bagă tot felul chestii în ele.

Eu m-am trezit că în contract mă făceam obligat de plata tuturor stricăciunilor din casă pe durata contractuală, deși dădeam garanție și așa ceva nu se practică, că nu venisem cu evaluator să verificăm toată casa.

S-a stabilit ulterior că era o prostie, dar EU am modificat contractul. E important să fii acoperit legal.

Citește cu atenție fiecare rând să nu te trezești că ești dat afară din casă pentru neplata utilităților la două zile după data scadentă, FĂRĂ SĂ FII ANUNȚAT și îți mai pierzi și garanția.

În final

Succes, Doamne ajută, să fie într-un ceas bun.

Toți tropii ăștia de care m-am plictisit să-i tot aud. Dar sunt buni la vremea lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published.