10 sfaturi pentru cei care vor să închirieze o locuință

10 sfaturi pentru cei care vor să închirieze o locuință

De-a lungul celor două luni în care am căutat un nou loc în care să stau, am întâlnit tot felul de oferte imobiliare și anunțuri făcute de-a valma.

Prin urmare, dacă ești un proprietar de locuință și urmează să dai locul spre închiriat sau ai deja mai multe, poate te-ar interesa un pic acest articol.

Nu e nimic strigător la cer, e doar bun simț, e ceea ce ar trebui să vină din partea ta pentru a primi, la rândul tău, numai bune din partea unui potențial chiriaș.

Tot ce stă scris mai jos vine în urma unei experiențe recente avută cu piața, de la preț la telefoane, la vizionări și negocieri.

Nu vreau să fac un intro lung așa că aici sunt 10 sfaturi pentru cei care vor să închirieze o locuință.

1. Asigurați-vă că ați evaluat corect casa

Treaba asta nu se face decât cu un evaluator imobiliar, autorizat ANEVAR. Încearcă să stai departe de evaluările făcute eronat în urma investiției de la ultima renovare.

Lasă asta pe seama specialiștilor. Le poți spune lor cât ai investit în apartament, dar nu și potențialilor chiriași.

Înțeleg că este costisitor, dar dacă îți dorești locul închiriat cât mai repede, corect este cea mai înțeleaptă metodă. Aici pot intra toate sanitarele și electricele, zona, landmarks, utilități, finisaje, dotări etc.

Știu, de regulă această mișcare se face atunci când vrei să vinzi, nu când dai spre închiriere, dar poate nu cunoști prețul peței, că nu ești expert, cineva din exterior de poate ajuta.

2. Faceți niște poze decente

În prezentarea apartamentului e super importantă prima impresie, iar prima impresie vine atunci când eu, persoană fizică, intru pe un site și văd anunțul.

Iar anunțul are poze. Acolo îți dai seama instant dacă e sau nu locul potrivit. După poze urmează cititul anunțului, iar dacă toate se pupă suni pentru vizionare.

Roagă un prieten fotograf, dacă ai unul sau încearcă la omul cel mai talentat la poze din familie, dar nu urca poze cu susul în jos, blurate sau mișcate că nu rezolvi nimic și nu-ți faci nici un serviciu.

Ah, poți face un tur 360 al casei? Splendid. Asta cu siguranță va face o impresie foarte bună!

3. Limba română

Aveți grijă la furculisioane. E super important felul în care scrieți un anunț. Nu încercați să-l împodobiți cu o compunere de clasa a 4-a că nu ajută pe nimeni.

Propoziții simple, clare, concise.

4. Nu minți

Eu recomand să nu mințiți viitori chiriași. Vă faceți o mare defavoare și arătați micimea de care n-ar trebui să afle nimeni.

Mulți dintre oamenii care caută să stea în chirie știu cam de la început ce își doresc. Am stabilit deja aici că bugetul, zona și scenariile sunt importante.

Prin urmare, nu are rost tu, ca proprietar, să minți omul. Am avut o experiență în care unul dintre proprietari se apucase să dea cu pumnul în pereți ca să demonstreze cât de solid e blocul.

Când a venit vorba de bloc cu bulină, toată lumea a tăcut. „Am trecut și în anunț” au fost vorbele agentului imobiliar, dar în anunț nu era nimic de genul.

Așadar fiți onești, fără mobilă vintage proaspăt lăcuită, iar când pui mâna pe ea ți se rupe la prima atingere, fără sanitare proaspăt instalate când se vede rugina pe vasul de WC. Mai pot continua aici până mâine.

5. Ia-ți o agenție bună

Am înțeles că piața imobiliară este un vest sălbatic. Toată lumea preia anunțuri de la toată lumea, toți se străduiesc să vândă.

De aceea, îți găsești anunțul scris în patru forme, de la patru agenții diferite, într-un telefon fără fir în care unii adaugă o informație, alții o scot etc.

Sunt într-o goană să vândă incredibilă, iar proprietarii nu dau doi bani pe asta. Normal, și pe ei îi interesează să dea apartamentul.

Unii dintre agenții imobiliari cu care m-am întâlnit nu știau nimic despre locuințele pe care urma să le vizionăm sau despre proprietari.

Alții o țineau morțiș pe singurul lucru bun al apartamentului, deși erau 15 rele și tot așa.

În toate vizionările realizate, am dat peste un singur om care ținea la munca lui și se vedea asta. N-am avut nimic de reproșat. Ba chiar am ajuns să regret că nu am luat acel apartament.

Ia-ți niște oameni care pot face treabă pentru tine, care într-adevăr te pot ajuta și își merită comisionul.

6. Airbnb nu e același lucru cu închiriatul

Trebuie să ne înțelegem că dacă Airbnb a decedat, nu poți da spre închiriat orice loc aflat în bloc cu urgență sau bulină roșie, foarte înghesuit, rămas în același stadiu de când era Airbnb.

Un chiriaș caută o casă temporară, nu o cameră de hotel. Caută să aibă necesitățile de bază asigurate: frigider, cuptor și aragaz, mașină de spălat rufe, AC, centrala proprie e chiar un mare plus.

Nu poți prezenta un apartament ce duce lipsă de aceste lucruri, arată exact ca în primul an când a fost pus pe Airbnb, iar chiria e la peste 500 de euro doar pentru că se află oarecum aproape de centru.

Ce vreau să spun e să fii deschis la modificări, dacă nu vrei s-o faci prin proprie inițiativă, ascultă ce își dorește potențialul chiriaș și găsiți o cale de mijloc.

7. Lux, lux, lux

Măi, aici e subiectivă treaba, dar pentru mine cu siguranță lux nu înseamnă ce găsesc pe imobiliare la 650 de euro chiria pe lună.

Lux nu înseamnă termopan, AC, centrală proprie și o cadă mai mare cu gresie întinsă prin toată casa. Sau parchet laminat cu frigider A+ consum energetic.

Luxul într-adevăr are o paletă largă și fiecare se raportează la el după cum crede, însă hai să ținem luxul în definiția sa și să ne gândim la cele mai scumpe materiale atunci când vorbim de lux, plus facilități de ultimă generație adăugate casei.

8. Utilat complet

Asta-i fraza mea favorită. Utilat complet, dar la fel ca în cazul punctului 6, are doar câteva chestiuni și nici alea nu fac parte din strictul necesar.

Asigură-te că în locuința ce urmează să fie dată spre închiriat, se poate locui (dacă asta-i principalul obiectiv și nu e cumva cu destinație de birouri).

Asta înseamnă cel puțin utilitățile de bază pe care le-am enumerat și mai sus: mașină de spălat, frigider, aragaz / plită, cuptor, AC.

Asta crește și prețul locuinței și e mult mai ușor de găsit un chiriaș.

9. Este zona descrisă reală?

Sunt super ok cu anunțurile imobiliare în care este menționată doar zona în care se află apartamentul, dar îmi doresc ca acea zonă să fie reală.

5 din 7 anunțuri de pe imobiliare au zona pusă intenționat pentru a atrage ochii celor în căutare. Iar asta-i rea voință.

Poate că zona nu-i una cu facilități de transport public ușoare (gen metrou sau autobuz), atunci axează-te pe ce are zona aceea mai bun de dat: parc, magazine, dispensare, liniștită, bloc reabilitat, vecini de treabă etc.

Încearcă să vinzi zona la pachet cu apartamentul. Nu te lega de metrou Unirii dacă locuința pe care vrei s-o dai e în Rahova. Nu interesează nimeni, mai rău îți iei niște înjurături gratuite.

10. Fiți deschiși

Asta mi se pare cel mai important la un proprietar: onestitatea și să fie, cum spun americanii, open minded. Să fie deschis la discuție și propuneri.

Atunci când închiriezi un spațiu, mai ales pentru locuit, înseamnă că deschizi acel loc, al tău, către alți oameni. Care alți oameni pot fi de nenumărate feluri: iubitori de animale, cu vicii, ordonați, mai puțin ordonați, gălăgioși, calmi etc.

Nu impune condiții exagerate și sortează oamenii prin vizionări. E cel mai etic și simplu lucru de făcut. Eviți neînțelegerile și îți alegi exact oamenii pe care îi vrei acolo. Dar nu pleca la drum pe principiul „nu aveți voie aia sau ailaltă”, mai ales dacă sunt exagerări.

Tu îți stabilești condițiile încă din anunț. Pentru restul, fii deschis.


Cam astea ar fi. Pentru chiriași am făcut acest articol cu 10 sfaturi dacă îți cauți să stai cu chirie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.