5 paşi pentru o adolescenţă ok

Nu sunt Buddha, nici Dumnezeu, sunt un simplu adolescent, la 17 ani, care s-a gândit că poate nişte sfaturi de la el ar putea ajuta o persoană ca tine. Ce urmează să citeşti sunt 5 paşi importanţi pe care eu îi folosesc mereu pentru a-mi asigura o adolescenţă ok, fără perturbări anormale pentru vârsta asta.

Pasul 1 : Fi mereu ocupat !

Trebuie să fi mereu ocupat, să ai poftă de documentare, să faci sport, mult sport. De exemplu, acum este vară. Să nu-ţi  imaginezi că dacă mergi la bazinul ăla jegos al oraşului tău şi te bălăceşti cot la cot cu toţi ţiganii cu lanţ la gât care vin acolo să se spele periodic (da, sunt rasist), să nu crezi că faci sport, nici măcar mişcare. Ăla nu e sport, de obicei ăla e.. nu ştiu, chiar nu ştiu unde să cataloghez faptul ăsta. Mai bine mergi la o plajă privată, e mult mai ok dacă vrei să înnoţi sau poţi alerga pur şi simplu seara. Când vine vorba de educare, să înveţi ceva nou, eu, de exemplu, m-am înscris la şcoala de vară, mai exact la proiectul Grow. Aştept cu nerăbdare să înceapă perioada de training. Sunt o grămadă de lucruri care te pot ţine ocupat/ă. Cititul, scrisul, descoperirea de hobby-uri noi etc. Ca să revin la sport, fac dans de mulţi ani şi mă ţine destul de ocupat. Spectacole, concursuri în diferite oraşe ale ţării weekend de weekend, antrenamente etc.

Pasul 2 : Petreceri selective, nu foarte dese

Nu are rost să mergi la orice petrecere de proşti. Mai bine ieşi de două-trei ori pe săptămână (că e vară) în clubul unde ştii că te simţi bine şi atât. În general, eu nu merg foarte des în cluburi, prefer să fac altceva cu timpul ăla (asta când am timp de ieşit). Prefer să “muncesc”, iar atunci când ies, să ies unde trebuie, cu cine trebuie, ca să ştiu că mă distrez maxim.

Pasul 3 : Organizează-ţi timpul cum trebuie

Timpul este foarte preţios, iar punctualitatea contează la un om. Trebuie deja la vârsta asta să ştii să fi punctual. Dacă vorbim cu Gheorghe ca la ora 15 să ne întâlnim undeva (insert place), atunci ne vedem acolo la ora specificată. Dacă nu poţi, mai bine suni cu ceva timp înainte (să nu pui şi omul ăla pe drumuri degeaba) şi îi zici că nu ajungi. Trebuie să ştii cum să-ţi organizezi timpul pentru a împăca bou cu vaca. De aici începem uşor să ne construim ca oameni, iar eu zic că organizarea timpului este ceva foarte important.

Pasul 4 : Nu e necesar să faci excese

De viaţă. Nu, nu e bine să fumezi dacă nu trebuie s-o faci sau dacă vezi că unu o face şi tu repede acelaşi lucru. Stai cât mai mult posibil în banca ta, uită-te la drumul tău şi lasă pe alţii în pace. Fără alcool, fără etnobotanice că n-are rost să te complici cu lucrurile ăstea care nu fac altceva decât să-ţi distrugă viitorul. Când te simţi singur, sau foarte nervos, încearcă să faci ceva ce ştii că te calmează, un film ar fi ok, de asemenea muzica este un element care joacă un rol important aici.

Pasul 5 : Dragostea nu-şi are prea mult rostul

Aş minţi să zic că nu-şi are, însă din proprie experienţă îţi zic că ar fi bine să-ţi laşi iubitul/iubita în pace când vine vorba de viaţa ta. Nu prea există dragoste la vârsta asta, decât la oamenii cu adevărat speciali care şi-au făcut un mod de viaţă prin a fi împreună. Ce vreau eu să zic este că nu are rost să te încurci cu dragostea când ai alte lucruri mai importante la orizont. Fă paşi mărunţi şi siguri aici, mai bine îţi trăieşti viaţa şi te simţi bine o perioadă, însă n-o produce într-o căsnicie, o să vezi că dai de dracu.

Sper că v-am fost de ajutor. Cam asta fac eu şi vreau să vă spun că sunt sănătos, merg bine, nu mor după fete, am succes la învăţătură, iar lumea e mulţumită de mine. Nu am mai zis nimic legat de excesul prea mare de PC, contrariile cu orice fel de persoană (trebuie să dai respect ca să primeşti respect) şi toate ăstea. Sper că înţelegeţi, eu am accentuat unde am văzut că nu-i bine.

Foto via

0 responses to “5 paşi pentru o adolescenţă ok”

  1. Dar din pacate lucrurile nu sunt asa de simple. Refuzi sa te indragostesti pentru simplul fapt ca nu crezi in dragoste la varsta ta? Dragostea se manifesta si la varsta ta, nu trebuie sa fie aceea profunda si bazata pe respect de la 25 30 ani 40 ani cum crede fiecare, poate exista si o dragoste nebuna bazata pe atractie si simturi. Ce e in neregula cu ea?

    • Nu, pentru mine dragostea exista doar daca se simte cu adevarat, doar daca cea pentru care eu simt ceva are grija sa imparta la fel ca mine simturile. Nu eu tot si ea 0. De obicei la varsta asta se merge usor pe “gustatul din fiecare”, ceea ce mie nu mi se pare in tocmai ok.

  2. @adi: probabil ca relatiile lungi si serioase nu-s genul tau. asta ai vrut sa zici,cred. nu trebuie sa iti faci PLANURI MAAAARI, sa te gandesti la insuratoare,familii, blabla. dar poti sa te indragostesti and stuff. sunt unii care la varsta ta, au avut deja o relatie de minim un an. dar asta nu inseamna ca tu sau el nu ati fost “fericiti”.

    • nu, nu la asta m-am referit. am avut relatii de mai mult de un an, stai linitit, stiu ce inseamna. insa majoritatea au tentinda de a uita de ei cand vine vorba de dragoste. asta vreau sa zic !

  3. Eu incerc sa fiu mereu ocupat, dar Bucurestiul nu imi permite .Adica , aici ori morid e plictiseala, ori din cauza masinilor si agitatiei urbane .
    Mai nou m-am reapucat de chitara, desenat, chiar si citit .

Leave a Reply

Your email address will not be published.