7+ cărți de citit toamna asta

By | Carti

7 carti de citit toamna asta

Vom ignora faptul că suntem deja în luna a opta a lui 2021, că noi încă nu am procesat 2020 corespunzător, că încă e pandemie și nu știm de fapt încotro mergem și ne vom concentra pe ceva drag inimii și minții: cititul.

Vine sezonul rece, prieteni. Vin zilele scurte, temperaturile scăzute și crește cantitatea de băuturi calde pe care le îngurgităm.

Există, totuși, și-o parte bună la tot sezonul ăsta rece: faptul că e mult mai predispus să ne îndemne la lectură. Te faci cozy într-un loc al tău, aprinzi o veioză, pui o muzică deliciu și deschizi coperțile unei cărți bune.

Dar care carte bună?

Sigur, ține de gustibus, n-am să vă zic eu ce să citiți, dar vă pot îndrepta către niște titluri proaspete ca pâinea caldă de la niște autori de renume.

Așa cum am menționat și în recenzia cărții lui Kazuo Ishiguro, 2021 e anul marilor cărți. Anul în care mulți autori cunoscuți publică după ce am trecut peste valul de covid.

Și având în vedere producțiile, aș zice că n-au dus lipsă de inspirație, iar pandemia chiar le-a ridicat productivitatea.

Prin urmare, fără să ne mai lungim la vorbă, iată ce-ai putea citi în lunile următoare:

Apples Never Fall, de Liane Moriarty

O poți găsi pe:

 • Amazon,
 • Books Express
 • Cărturești (după 14 septembrie)

Liane Moriarty este autorea best sellerului Big Little Lies, care de altfel a fost și ecranizat.

Noul ei roman e în aceeași măsură narativă, în care avem o familie disfuncțională. Mama dispare pe nepusă masă, iar tatăl devine principalul suspect. Într-o familie cu 4 copii, vă dați seama ce tensiuni se țes și ce bisericuțe se vor naște?

În plus, știm cu toții ce efect au astfel de dispariții în orășelele americane. Tensiunea pare ce trebuie, vom vedea și cum se dezvoltă.

E o carte despre dispariții, familie, despre sentimente distruse, încredere și neîncredere, despre dragoste.

Crossroads, Jonathan Frenzen

O poți găsi pe:

 • Amazon,
 • Books Express
 • Cărturești (după 14 septembrie)
 • Probabil și în traducere la noi dacă nu în paralel, atunci la vreo lună – două după apariția originalului;

I mean, cred că am auzit cu toții de Frenzen, de Corrections precum și multe alte articole ale sale prin New York Times sau New Yorker.

De data asta, el propune prima parte dintr-o trilogie ce surprinde, cu o viziune de la firul ierbii, criza prin care trece o familie din Midwestern.

Tatăl vrea să se despartă de soție, soția are planurile ei dubioase, fiul vine de la facultate cu o minte îmbuibată de absolutism, fapt ce-l îngroapă pe tată și toot așa. Bașca suntem în 1971, o perioadă destul de agitată din istoria Americii.

Un roman de familie, dar și social care surprinde reverberațiile perioadei de atunci răsfrânte la nivel micro asupra câtorva personaje. Periodic, totul are loc într-o singură zi.

Cloud Cuckoo Land, Anthony Doerr

O poți găsi pe:

 • Amazon,
 • Books Express
 • Cărturești (după 28 septembrie)

Anthony Doerr e câștigător de Pulitzer, a publicat vreo 5 cărți până aici, iar dacă e să mă iau după reviews, nu-i niciuna slabă.

De altfel, e un autor destul de aclamat și câștigător a multor premii. Prin urmare, următoarea sa carte se anunță și ea una de succes.

Firul narativ anunță multă istorie, misticism, niște mitologie și acțiune din plin. Aduce tare mult cu Cloud Atlas.

Așadar, dacă doriți o lectură istorică cu iz SF, asta e recomandarea pe care vi-o ofer.

Billy Summers, Stephen King

O poți găsi pe:

 • Amazon,
 • Books Express
 • Cărturești

Dacă tot a scos Stephen King carte și e una mai atipică stilului său, cred că merită să o lecturăm.

Billy, personajul principal, e un asasin profesionist care scoate din joc exclusiv „bad guys”. Omul nostru, însă, își dorește să iasă la pensie.

De aici, practic, pornește și tensiunea cărții. Cele peste 7000 de reviews de pe GoodReads o dau drept o carte de top, dar nu ne luam neapărat după ele, nu?

Dacă ai citit-o deja, zi-mi și mie în comentarii.

A Little Hope, Ethan Joella

Cartea apare pe 2 noiembrie.

Uite un debut interesant. E genul de carte care intră la fel de bine ca un serial liniștit pe Netflix, dar nu fără tensiunile sale. Nu fără motivele care să te facă să-l urmărești, nu să adormi.

E o carte ce încearcă să surprindă viața în toate punctele ei: fericiri și angoase, realizări, dar și eșecuri. De asemenea, avem aici și frica de moarte, dar mai ales speranța că totul va fi bine.

Un roman plin de emoție care sigur ne va captiva dacă-i vom oferi șansa.

Beautiful World, Where Are You, Sally Rooney

O poți găsi în Cărturești după 7 septembrie.

Am scris despre romanul lui Sally Rooney aici, iar vă spun sincer dacă nu era serialul, nu cred că ajungeam la carte.

Mare mi-a fost surpriza să citesc și să-mi dau seama că Sally nu scrie deloc rău. Și am acum așteptări când vine vorba de noul ei roman.

Din ce mi-am dat seama din plot, pare că avem un „Normal People” multiplicat. De data asta nu mai avem un cuplu, ci două care sunt interschimbabile. Mai avem și un cadru social agitat și problemele care vin cu vârsta. Nu putem fi tineri la nesfârșit, nu?

Harlem Shuffle, Colson Whitehead

Cartea apare pe 14 septembrie.

Cel mai probabil o vei găsi în Cărturești, dar cred că va fi tradusă destul de repede.

Colson Whitehead a devenit rapid unul din scriitori mei favoriți. Am urmărit „Underground Railroad” pe Amazon, am citit „Nickel Boys”, așadar sunt deja în universul lui narativ.

Și mă aștept ca „Harlem Shuffle” să fie o carte foarte bună, una în care avem două personaje de culoare, înrudite care se gândesc, din pricina multiplelor probleme de la vremea aia, să dea o spargere într-unul din marile hoteluri din Harlem.

Ce poate merge greșit?

Plus de asta, primim un New York din anii 1960 oglindit în acțiunea cărții.

Astea sunt cele șapte cărți pe care, din punctul meu vedere, ai putea să le citești în sezonul ce urmează fără să regreți c-ar fi nașpa.

Pe lista mea în mod cert se află ultimele patru din lista de mai sus, pentru care am și pre-comandat cărțile. Mă rog, Billy trebuie să ajungă din moment în moment.

BONUS

În titlu scrie 7+, așadar mai pun aici câteva cărți mișto pe care le citesc sau urmează să le citesc.

Multă forță și un dram de gingășie, de Andrei Dosa e un roman tare frumos și intim. O odă a tinereții, a anilor 90-2000, cu marea liberalizare, al prieteniei, al devenirii și al etnicității.

Despre somn, de Matthew Walker e o incursiune științifică în lumea somnului (wow, Adrian, ce perspicace). O am de ceva timp pe listă, mai ales că genul ăsta de cărți, așa științifico-lejere îmi prind bine.

Prin științifico-lejere vreau să spun că nu sunt cărți neapărat grele. Sunt cărți din care pleci mai luminat decât erai.

Arta de a Călători, de Alain de Botton e o altă carte pe care vreau s-o citesc, tot din zona asta de non-fiction. Îmi place să călătoresc, din păcate o fac mult prea puțin, dar atunci când o fac e cu tot ce însemn eu.

Și această carte pare să fie pe felia mea de gânduri.


Și gata! Iată-ne ajunși la final.

Dacă observați, lista asta are de toate: ficțiune socială, thriller / mystery, SF, non-fiction sau auto-ficțiune. Practic, de toate și pentru toți.

Evident, dacă ai recomandări, bagă-le în comentarii să le vedem și noi și eventual să continuăm așa lista.

Bineînțeles, ne citim în viitor când vom aborda cărțile astea să vedem cum ni s-au părut.

Leave a Reply

Your email address will not be published.