„8” de Tudor Ganea. Sodoma și Gomora lângă București

„8” de Tudor Ganea. Sodoma și Gomora lângă București

Când m-am așezat să citesc 8, de Tudor Ganea nu mi-am imaginat niciodată că am să dau peste o alegorie biblică sau că efectiv am să râd în hohote la anumite faze.

De regulă, literatura română (pentru nu știu ce idiot de motiv) o citesc mai critic decât pe cea străină.

Dar scriitura lui Ganea a intrat la fix. Foarte cursivă, antrenantă, plină de surprize plăcute chiar și atunci când naratorul omniscient, dar subiectiv, te anunța ce urmează după colț.

Pe foarte scurt, romanul urmărește viața activă a satului Gruiu, Snagov, aicișa lângă București (cu hartă, pentru voi). Focusul este asupra unei familii din sat, Mocoiu, pe care naratorul ni-i înșiră pe rând.

Tatăl, mama, copiii, bunicii. Fiecare sunt luați în parte cu istoria lor, devenirea lor, cauzalitățile ce i-au adus aici.

Un rol special în roman îl joacă Vasilică, copilul cel mic, de altfel și ultimul „al Mocoilor”, deși în realitate e rezultatul unui adulter.

Vasilică e un fel de end game în toată narațiunea. El va sfârși totul după ce va asista, tăcut, la toate mizeriile din jurul său.

Ca să vă faceți o idee și mai clară: tatăl e un bețiv violent, Gelu Mocoiu; Ion Mocoiu, tatăl lui Gelu, e un mitoman prin excelență – inventează totul, așa ajunge s-o ia și pe mă-sa lui Gelu, și ea o obeză; Tanța e nimfomană, dar practică și adulterul, Ina și Onu incestul, Miță e super inteligent, dar e un onanist diform (are fața praf); avem un interlop extraordinar de cult în persoana lui Sandu-Clește, un cocalar 10/10 prin Gili-Talent și multe alte frumuseți ale țării.

E un roman la care v-am zis că am râs bine de tot. De asemenea, „8” e romanul pentru care politically correctness-ul plânge.

Violență domestică, adulter, incest, interlopi, ilegalități, preoți și pădurari ce practică orgii. Ce vrei mai mult?

Fără să mă întind, o fază comică cu Gelu Mocoiu, care săracul trece prin atâtea întâmplări încât n-are cum să nu ți se facă un pic de milă de el spre final, dar până acolo, karma și-a făcut meseria:

Începea să-l doară genunchiul, îl năpădeau amintirile, grijile, supărările, dădea cu pumnul în tocul ușii:

– Mă ia cu vâj, ieșiți din ochii miei!

O bătea pe Tanța:

– Futu-ți gurița…!

Îl bătea pe Onu:

– Futu-ți gurița…!

Se înfigea în părul Inei:

– Ia u’ ce claie! Futu-ți gurița…

Întâlnea privirea plină de ură a lui Miță:

– Ce dai mărunt din buze? ‘Tu-ți gurița aia!

Lovea câinele:

– Marș, băga-ți-ai…!

Pleca nervos spre Mărgărit:

– Vă trag la cioc!

Tudor Ganea, 8, pag. 9, Editura Polirom
[…] Gelu beat pe mijlocul străzii:

Renunțase însă la acest ceremonial într-o seară de iarnă, când dăduse de un mânz ce se proptise în mijlocul străzii. Văzuse aburii ce se ridicau din spinarea roibului în lumina lunii și-și dăduse seama că are în față un obstacol viu. [… primește o lovitură de copită în rotulă] Căzut în mijlocul drumului, Gelu se târâse până spre șanț și voise să urle, însă durerea era atât de puternică, încât prin gâtlej îi ieșeau numai aburi […]. De altfel, singurul lucru pe care îl auzise în acele dureroase momente fusese vocea de copil ce răzbătuse clar din gâtlejul căluțului:

– N-ai loc de mine? Futu-ți gurița….

Tudor Ganea, 8, pag. 10, Editura Polirom

Altfel, cartea este foarte bine scrisă. Stilistic nu am nimic de menționat, totul este așa cum trebuie, acolo unde trebuie și nu știu câți scriitori ar fi putut s-o dea atât de bine.

E amuzantă, e dramatică și are momente foarte sensibile. Are și un pic de fantastic pe alocuri, iar finalul e năucitor.

Am mai menționat mai devreme că e plină de surprize, chiar dacă naratorul te anunță, în prealabil, de desfășurarea evenimentelor.

De exemplu, Gelu moare încă din primele pagini, dar până la scena morții sale, ne e prezentat tot istoricul său. În schimbul acestei așteptări, primim o scenă a morții sale spectaculoasă. O descărcare de DMT în corp cum puțini scriitori am văzut în stare să exemplifice.

E o carte pe care o placi, dar o urăști pentru ceea ce găsești în ea. Are personaje foarte relevante pentru cultura noastră de la sat, dar în același timp parcă ți-ai dori să nu fie așa, plus că e plină de paradoxuri (cum să ai un interlop tobă de carte?).

8 de Tudor Ganea

Citiți cartea asta. O să vă petreceți timpul suuuper bine!

Se poate achiziționa de aici, aici sau aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published.