Am dat la sapă și știu importanța agriculturii

Aș putea începe articolul ăsta ca o autobiografie, știți voi, cum erau scriitorii pe la 1870, „fiu de țăran / fiu de arendaș / fiu de boier”. Cam așa mi-s și eu, iar să nu credeți că mi-e rușine. Vacanțele de vară din copilărie le mai petreceam și pe la țară, iar acolo am făcut cunoștință cu sapa. Așa, de mic.

Prea băteam mingea aiurea în curte și-mi deranjam bunicii, pe care Dumnezeu să-i ierte, erau avansați în vârstă și cu probleme de sănătate, dar tot frumoși. Ei bine, la țară pe lângă deja celebra casă de chirpici, casa bătrânească, mai există și o extinsă grădină de care i se alătură mai multe parcele de teren numai bun pentru agricultură.

Țin minte că era un soare arzător afară, iar din turla bisericii clopotele răsunau în toată valea, dar în rest era liniște. Liniște și o căldură dogoritoare. Alături de tatăl meu, ne-am dat tricourile jos, m-a uns cu un unguent dintr-acela băbesc, nu mai țin minte ce era și ne-am luat fiecare sapa și am început să lucrăm terenul. Am făcut asta o zi întreagă, cu apă de la izvor, cu o baie în lac după aceea și în final un somn neîntors. Dar pământul nu se săpa aiurea, avea o noimă și asta am înțeles pe când făceam acțiunea.

Tot la țară, tot pe când eram mic, am văzut și la ce folosește o glorie sau combină agricolă cum i se spune frumos. Eram fascinat și chiar am mers cu ea. De asemenea am pus îngrășăminte în pământ pentru porumb și am cules porumb. Bine, din categoria culese, sunt mai multe, dar am participat în copilărie la toate aceste etape agricole.

Tot din ele m-am împrietenit, dacă pot spune așa, cu timpul mitic agrar și am aflat și câteva cântece specifice. Ei, iar pe când eram la liceu, îmi tot discutam planurile cu a mea mamă despre cum o să fac agricultură pe fonduri europene și o să ridic economia țării. Ei bine, acum mă gândesc la alte planuri bune pentru așa ceva, dar agricultura nu e de neglijat. Avem o țară cu pământ fertil, avem toate condițiile să producem hrană pentru noi și să și exportăm.

Ceașușescu avea el un fix cu agricultura și a dus-o în topul Europei pe vremea sa. Bineînțeles cu sacrificiile făcute, dar ideea este că era în top și poate fi și acum.

De 25 de ani, ALCEDO face acest lucru și o face bine. 4000 de fermieri colaborează cu ei zilnic, iar numărul acesta e în creștere. Ei au grijă ca agricultura noastră să fie pe mâini bune și să progreseze. Nu-i ușor în vremurile acestea, dar bag speranță că vor ajunge unde-și doresc. Pe scurt, pe piața de îngrășăminte este un jucător foarte important, iar la distribuție de plante și semințe e cel mai mare distribuitor!

Acești 25 de ani s-au împlinit acum, iar pentru mine care și acum mai trec pe la țară cu treburi agricole, vreau să le urez un mare la mulți ani, iar eu sper că vor mai face încă pe atât cu treburi foarte bune și rezultate pe măsură. La mulți ani, ALCEDO!

Agricultura contează. Enorm!

Leave a Reply

Your email address will not be published.