Am încercat Google Stadia

Am încercat Google Stadia

Pe 7 decembrie au zis băieții din presa IT că Google Stadia e oficial disponibil și-n România.

Pe 8 decembrie, de fapt, Google Stadia era disponibil pentru toată lumea din România.

Ce e Google Stadia pe limba tuturor?

Un serviciu de cloud gaming, unde te poți juca contracost jocurile tale favorite, în limita librăriei providerului.

Adică, în loc să mai dai tu zeci sau sute de milioane pe un laptop de gaming sau desktop ultra-performant, îți faci cont pe Stadia și te joci ce vrei tu pe TV, laptop / desktop sau telefon fără griji plătind un abonament lunar.

Minimul de respectat la desktop, din ce am văzut ar fi o placă video Intel HD 3000, vreo 4GB de RAM, 1GB spațiu, Intel 2 Core Duo și Windows 7.

Pentru targetul oamenilor cărora li se adresează aceste servicii, configurația de mai sus se găsește pe orice laptop din 2012 încoace.

Chiar și un laptop de business.

Costă 45 de lei abonamentul Stadia PRO și te joci 4K (dacă ai pe ce) jocuri precum Dead by Daylight, Hitman (colecția), PUBG, Sniper Elite 4 și altele.

Pe lângă asta, prima lună e gratuită, de încercare, iar alte jocuri disponibile în librăria Stadia pot fi cumpărate pe lângă abonament și alea rămân ale tale.

Eu mi-am luat Borderlands 3 cu 3,46 lei pentru că au o ofertă limitată în perioada asta. Bașca îți dau 40 de lei din partea lor la achiziția primului joc.

Există și-o variantă free de Stadia, unde te joci în full HD jocurile pe care le au ei dedicată acestei variante + cele pe care le-ai cumpărat separat de abonament.

Și-acu, the real deal, cum se simte? Lag? În cât timp se încarcă? E pe bune?

Experiența în sine e bună. Vei sesiza un pic de lag, mai ales la prima rulare a oricărui joc.

Dar în sine, cele 60 de FPS-uri sunt acolo, chiar dacă pe parcurs vei mai experimenta momente sacadate, dar deloc supărătoare.

Am jucat Borderlands 3, un joc care pe laptopul meu din 2014 n-ar fi avut cum să meargă.

M-am jucat lejer, pe un monitor de 24.5 inch de la ASUS, conectat cu HDMI de la laptop, pe o conexiune gigabit de la Digi.

Ce a fost enervant, de exemplu, la nivel de setare a controalelor, atunci când nu vine vorba de controllerul Stadia și ești pe mouse + tastatura, primești un info constant că nu e vina Stadia dacă-ți merg ție controalele prost (în afară de controllerul lor, ofc).

Și, na, au dreptate, dar când setezi un mouse sensitivity prea mare, dar îți dai seama că timpul de răspuns nu se schimbă, mna… pricepi de ce.

Altfel, Stadia, dar și GeForce Now (urmează să testez) deschid porțile unei noi perioade în gaming. Un gaming pentru oricine și de pe orice dispozitiv.

Să te joci Cyberpunk 2077, Assasins Creed Valhala sau Borderlands 3 de pe un laptop boșorog era de neimaginat până acu un an.

Nu mai dai bani pe avioane ca să ai o experiență solidă de 30 și ceva de ore cu un joc marfă.

Plătești un abonament lunar, cumperi jocul și te bucuri de experiență oricând vor mușchii tăi.

De ce GeForce câștigă teren?

Pentru că GeForce nu face ce te obligă Google să faci: anume să cumperi jocul de la ei și să-l joci doar la ei.

GeForce Now te lasă să-ți iei jocuri și de pe Steam sau GOG. Apoi îți conectezi librăria cu GeForce și voilla, te joci orice joc din librăria ta. Fără stres.

Sigur, la nivel de servere poate că nu e același lucru cu Google. Am înțeles că acolo varianta free e inexistentă. Nu ai loc pe servere, stai la coadă, merge cam nasolel și n-ai voie mai mult de o oră de joc. Ca la net cafe.

So, voi testa și GeForce Now, mai ales că am niște jocuri în Steam care mă așteaptă. Also, acolo am observat că nu e gratuit nimic prima lună. Banii jos, meștere, dacă vrei să te joci.

Cam atat.

Merită să încerci Stadia? Sigur că da. Mai ales că prima lună e gratuită. Nu te costă nimic să bagi 2 ore de joc să vezi cum e.

Ah și v-am zis că datorită ofertei lor de bun venit, am luat Borderlands 3 cu 3 lei, da?

* Rămâne să actualizez și cu screenshots soon, că doar m-am jucat, nu am avut gândul la ele.

LE: Am și câteva screenshots. Se vede chiar bine, excepție făcând în momentele de lag sau când conexiunea la server prinde momente mai slabe.

Leave a Reply

Your email address will not be published.