Am scris în fiecare zi, timp de o lună

By | Gânduri

Cred că am descoperit secretul unei minți lipsite de griji. În același timp, e foarte posibil să devin un real concurent al tuturor practicienilor de yoga.

Cred că-mi deschid un masterclass.

Sau pur și simplu nimic din toate astea, ci doar vă povestesc lejer că mi-am propus o treabă pe 1 februarie, iar pe 28 ale aceleiași luni am dus-o la capăt.

Ca să fiu complet sincer, asta-i doar o bucată dintr-o rutină de mare angajament pe care am creat-o începând cu finalul lui ianuarie.

Pe scurt: mi-am propus ca în fiecare zi din februarie, timp de 15 minute, să scriu.

Asta pe super-mega-scurt. Am zis că dacă tot am terminat o facultate de Litere, dacă tot mă mănânca palma, dacă tot nu-mi găsesc liniștea decât după ce aștern niște cuvinte aleatorii pe o pagină, măcar s-o fac zilnic.

Insert expresie din limbajul de lemn ziaristic m-a ajutat enorm.

Cum mi-a venit ideea sau de ce?

Păi am zis și mai devreme: îmi place să scriu. Nu pentru un public anume, ci pentru mine. Sunt unele scrieri care nu ajung nicăieri. Nici pe blog, nici pe Facebook, nicăieri decât într-o agendă.

Sunt niște cugetări după ce citesc vreo știre, mă izbesc de vreo realitate neplăcută sau plăcută, după ce visez ceva suspect, după ce termin o carte sau pur și simplu când am vreo idee în cap pe care vreau s-o scot repede pe ceva.

Numai că de data asta, mi-am permis un pic mai mult. Am vrut să simulez o vizită la terapeut. Nu, nu se compară și nici n-o recomand ca exercițiu primar. Mergeți dacă aveți nevoie.

Am făcut-o doar ca să îmbin niște probleme personale cu puterea ficțiunii. Să ajung la granița a două lumi.

În primele zile a fost mult entuziasm, după care la scurt timp a devenit un automatism.

Google Calendar are o șmecherie în aplicație: se numește Goals. Nu goluri, ci obiective. Astea le stabilești în aplicație, iar Google execută un spațiu în calendarul tău ca să le faci de câte ori stabilești.

Vrei să alergi de 5 ori pe săptămână? Super. Când? Dimineața? Marfă. Așa facem. Și îți dă reminder zilnic să faci asta cu 15-30 de minute sau cu cât timp vrei tu înainte să se întâmple.

În felul ăsta ți-e mai ușor să keep track of things. Am un goal pentru lectură, am altul pentru exerciții fizice. Și sunt super utile.

Folosesc activ Google Calendar de când a venit pandemia și cumva recunosc că a devenit un rău necesar. Îmi dau seama că pot să par robot cu asta, dar fiecare trăiește după cum îi place și se simte confortabil, nu?

Rutina mea a ajuns să fie acolo, în Google Calendar, dar vă spun sincer că nu-mi pare rău. Decât s-o am în cap, să ocupe memorie degeaba, mai bine e acolo unde o pot vedea, o pot administra, fără să-mi încarc capul cu asta.

Altminteri, provocarea a mai venit și din frumusețea ordinii lunii. Râdeți voi, dar când vezi că ceva începe luni și se termină duminică parcă de drag te apuci.

Spre final, recunosc, am simțit o oarecare oboseală și am început să mai diversific, adică să divaghez de la exercițiu. Dar mi-a priit. N-a fost rău deloc.

Ce am vrut să demonstrez cu asta?

În primul rând, am vrut să-mi demonstrez mie că pot. Pot să iau o provocare de genul ăsta și s-o duc la capăt.

În al doilea rând, cred că e pe alocuri și o parte din pregătirea mea pentru ceva mai amplu. Nu poți să scrii o carte dacă nu-ți faci timp efectiv s-o scrii. Doar că asta nu se compară cu o provocare în care așterni cuvinte 15 minute pe zi. Ci devine un fel de al doilea job. Either way, e un început.

În al treilea rând, efectele pe care le are asupra memoriei mele musculare (apropo, am scris exclusiv de mână zi de zi în același loc) sunt super benefice.

În al patrulea rând, mai puține gânduri negre, mai puțin stres, mai multă putere de concentrare pe task-urile at hand. După un exercițiu ca ăsta, mă simt mult mai pregătit să încep ziua.

În al cincilea rând, e forma mea de meditație. Eu nu pot să meditez. Nici cu aplicație, nici fără. Nici acasă, nici în Nepal. Scrisul e ceea ce mă ajută să trec peste un moment, să-mi găsesc echilibrul, să-mi înving anxietatea unei perioade.

Recomand?

Sigur că da. Dacă te chinuie talentul și simți că prin scris te poți elibera de niște gânduri, go for it son.

O să continui?

Da. Voi încerca să-mi extind provocarea și în martie. Poate nu zilnic, dar măcar de 5 ori pe săptămână.

Leave a Reply

Your email address will not be published.