Analizând anumite vorbe

Limbajul nostru, al românilor, face parte din categoria celor mai colorate și inventive din câte există. Sunt ferm convins că dacă am fi fost așa de buni precum suntem la mutilarea limbii, astăzi n-am fi fost în nicio criză. Vorbele noastre sunt cele mai frumoase…

Cum ar fi: ardete-ar focul sau găsite-ar mortea, toate acestea sunt înjurători cu scop comic şi dramatic în acelaşi timp. Mă întreb cum oare l-ar putea găsi moartea printr-o vorbă venită de la un om X adresată unui alt om Y. De foc să nu mai zic nimic. Ficțional discutând, aceste vorbe creează niște contexte absurde care sunt, prin absurd destul de hazlii, dar în același timp de un efect tragic urât.

Ok, acum hai să furăm o vorbă:

…NICI DRACU’ NU-I MAI SCAPĂ…

Ok, iar acum analiza logică:

 1. Ce legătură are dracul cu afacerea ălora în cauză? Adică de ce îl bagă şi păsta la mijloc ?
 2. De când dracu salvează vieţi?

Vedeţi voi, astfel de vorbe sunt cumva din popor, fiindcă bineînţeles din popor sunt şi au o tentă comică, dramatică, naivă. Am vrut neapărat să pun cuvântul ăsta “naivă” la final, pentru că, din câte îmi dau seama, tot nu înţeleg rostul unor cuvinte în fraze. Mai bine spuneai nu-i mai scapă nimeni. Mă rog, mergem mai departe cu încă una.

…DUMNEZEULE MARE…

Scurt: de unde ştii tu că Dumnezeu e mare?

Vă rog, dacă vii se pare ceva neînregulă cu ce am analizat eu, vă rog să argumentaţi solid în comentarii. Poate îmi deschideţi voi mai mult mintea decât e deja deschisă. Sau poate e de la căldură.

A fost un pamflet nereușit.

0 responses to “Analizând anumite vorbe”

 1. Nimic neinregula…din contra ai cea mai mare dreptate cu injuraturile astea retarde…pai ori il injuri calumea ori taci din gura.

 2. Eu zic ca la aia cu dracu probabil il baga pe dracu in sintagma incercand sa accentueze faptul ca evident ca dracu nu-i salveaza,deci sunt pierduti sau ceva de genul.Iar Dumnezeule Mare este cultivat in biserica,gen “Dumnezeu mare si atotputernic.”

 3. @ Myriam : E clar faptul ca dracu nu scapa oameni, deci clar sunt pierduti, dar nu cred ca are vreun rost sa mai spui vorba asta. Iar despre a II-a, e cultivata in biserici, dar pe strazi nu cred..

 4. :)) nici nu mi-a trecut prin cap sa analizez sintagmele astea :D – poate si pentru ca nu am parte de oameni care ar putea zice asa ceva …si nici nu injur…sau nu asa. Am eu injuratura mea care merge in orice situatie ;)

 5. Sunt doar niste expresii ce oamenii le folosesc fara sa isi dea seama de adevarata lor semnificatie. Spiritul de turma are un rol mare aici :)

 6. @ Andreea : Unii smecheri spun “ma pis pe tine de ras” ca sa se simta mai bine.. pana sunt loviti, dar eu stiu de unde ? 😕
  @ Alex N. : Tare asta :)))

 7. Pana la Dumnezeu si inapoi este iarasi una tare. Gandindu-ne ca o data ce-ai ajuns la El, nu te mai intorci:) >

Leave a Reply

Your email address will not be published.