Art trends: pandemia de coronavirus

Art trends: pandemia de coronavirus

Pandemia ne-a schimbat obiceiurile, dar ne-a demonstrat și cât de repede ne putem adapta la contexte noi.

Creație realizată de Natalia Lopes pentru United Nations Call for Creatives.

Să fim sinceri, această pandemie nu a fost extrem de gravă, în sensul în care nu ne-a prins în curul gol. Da, economia se duce în cap, da sunt oameni care fac foamea și care au rămas fără job-uri, dar nu e ca-n 1918.

Suntem mult mai avansați decât am fost pe vremea bolii spaniole.

Ba mai mult, am sesizat un shift puternic și în arte, acolo unde artiștii s-au orientat spre captarea și ilustrarea perioadei pe care o trăim.

De la versuri muzicale și videoclipuri, la cărți în stil jurnal, artiștii s-au adaptat și și-au făcut treaba. Și asta mi s-a părut interesant, mi s-a părut mișto să văd această actualizare aproape instantanee cu prezentul și efectele sale.

Par egzample, o trupă pe care puțini o plac, Bring Me the Horizon, tocmai a lansat un clip și o piesă, ambele realizate în timp de lockdown, DYI, ca să spunem așa.

Se numește „Parasite Eve” și fix despre asta vorbește, despre metamorfozarea pandemiei, cu o dramatizare pe ideea de apocalipsă de zombalăi.

E o interpretare, nu trebuie să dăm cu parul.

La nivel de scrieri, Editura Nemira a publicat exclusiv online antologia „Izolare”, unde s-au adunat nu mai bine de 20 de scriitori români care au scris despre perioada în care am stat închiși în case.

În Italia, dacă nu mă înșel, a și apărut primul roman despre pandemia asta de coronavirus. Ca să nu mai spun de toate cărțile despre pandemii care au simțit un boom uriaș odată cu coronavirusul.

La nivel de artă stradală, știm povestea de la noi cu „desenele satanice”. Altfel, în lume, muralele au prins viață și au reprezentat cel mai bine timpurile actuale.

Creativitatea a fost la cote înalte, împinse de nevoia de solidaritate din perioada asta.

Puteți vedea unul aici, dar mai multe aici.

De asemenea, pe tot internetul veți găsi suficiente motive artistice legate de pandemia de coronavirus, ceea ce ne face să notăm în istoria artelor această pandemie.

Inserțiile apocaliptice, motivele sanitare, interpretările religioase ale doctorilor, versuri ce evocă o lume pe sfârșit, nepăsare sau iubire și așa mai departe. Sunt câteva din laitmotivele momentului în acest curent.

La nivel de design, ilustrațiile cu motive de igienă sunt la mare căutare.

Am observat că toată lumea, mai ales în uzul în social media, se ferește de poze reale, cât mai degrabă folosesc ilustrații formate din iconițe și text pentru a marca mai prietenos subiectul.

Chiar și United Nations a trimis o serie de resurse, la liber, pe internet pentru a fi preluate de bloggeri, agenții de știri și influenceri și toate sunt ilustrații, nicidecum fotografii pe bune.

Ăsta e un semn prin care se dorește o abordare mai relaxată, mai colorată a problemei ce ne macină de atâta timp.

Dar acu, hai să facem schimb de idei și obiecte de artă: ce ți-a atras ca atenția în pandemia asta, din punct de vedere artistic? Și ce ai observat în abordarea artiștilor?

Te aștept la discuție în comentarii.

Leave a Reply

Your email address will not be published.