Audiobooks: yay or nay?

Audiobooks: yay or nay?

Uite că a trecut ceva timp de când hype-ul podcasturilor a lovit România.

Pandemia a jucat un rol tare important în toată treaba asta. Mulți dintre noi ne-am trezit singuri în case. Anxietate & singurătate much? Tratează-l cu un dialog audio.

Da, pun mare preț pe efectul psihologic pe care îl are o voce într-o casă goală. Să fii singur în niște metri pătrați și vocea aia care se aude din difuzoare, ori vocile alea, să-ți fie calmant și focus exterior.

E altceva. Și contribuie foarte mult la stress management.

Între timp, acest hype s-a mai diminuat și piața audio a început să se așeze. Cu toate acestea valul e încă acolo. Eu, cel puțin, așa îl simt. Nici măcar Clubhouse nu cred că și-a spus încă ultimul cuvânt.

Și odată cu acest așezat, mă așteptam să apară și niște jucători ambițioși care să-și propună să facă uz de acest hype.

Am primit un e-mail săptămânile trecute de la Citit.Ro care, mă invita să-mi adaug podcastul acolo. Băieți, să mă iertați, nu am apucat s-o fac deoarece vreau să regândesc strategia podcastului meu.

Mai apoi a mai sosit un e-mail, de la Alexa de la Editura Nemira, care mi-a zis de Echo.

Între Citit.Ro și Echo nu-i mare diferență. Ambele sunt platforme de conținut audio exclusiv în limba română, doar că din ce-am observat, Echo se axează doar pe audiobooks, în timp ce Citit.Ro merge și pe podcasts.

Sunt ferm convins că există oameni care ascultă audiobooks cu plăcere și regulat. Ba chiar am văzut oameni care spuneau de Audible în discuțiile iscate pe net despre lansarea Echo.

Prețurile platformei Echo sunt, într-adevăr, piperate, dar pentru munca din spate și stadiul incipient în care se află serviciul zic că e ok. Trebuie, totuși, să ținem cont cui se adresează și să nu uităm că achiziția de carte este lux (dpdv economic) în România.

Cu toate acestea, pe mine altceva mă frământă: avem oameni care consumă în mod regulat audiobooks în asemenea măsură încât s-o considerăm „o piață”?

Mă uit la europenii din vest sau la americani: digeră ăștia audiobooks pe bandă rulantă. Dar mi se pare că o carte n-o poți savura la maximum dacă tu dai cu aspiratorul. Nu știu, cred că e un nivel mai intim, mai spiritual de legătură încât să-mi permit să mai fac și altceva în paralel.

Îmi dau seama câte îți pot scăpa dintr-o carte dacă tu faci și altceva în paralel. Câte subtilități se pierd pe drum din neatenție. Nu mai zic de anumite chestiuni stilistice pe care doar cititul ți le poate aduce.

Și imaginează-ți pentru asta să plătești 8.50, 12.50 sau 20 de euro pe lună. Chiar și nișat, mie mi se pare cam mult pentru felul în care aleg să-mi fac lectura.

Eu, unul, recunosc că uneori abia mă pot concentra să ascult un podcast. Trebuie să fie efectiv extrem de antrenant ca să-mi poată capta atenția 100%.

Rămâne, așadar, curiozitatea mea de a vedea dacă există o piață a oamenilor care consumă audiobooks și mai ales care este obiceiul lor de consum cu ele. Poate va veni și un studiu despre așa ceva la un moment dat.

Eu pot să spun că rămân la lectura clasică. Fie ea prin e-book sau fizică. La audio o să mă bag să încerc, dar trebuie să fie o carte cu care efectiv nu vreau să-mi pierd timpul 100% concentrat încât să apelez la audio. #aroganțe

Dar in the end, voi ce ziceți de audiobooks: yay or nay?

audiobooks

Leave a Reply

Your email address will not be published.