BCM U Piteşti a debutat în cupele europene

By | La aer liber

De mult n-am mai văzut jandarmeria aşa bine organizată la stadion. De mult n-am mai văzut atât de multe maşini în parcarea de la stadion, atât de multă lume entuziasmată, mândră de spectacolul la care este gata să asiste. Sala Sporturilor era o altă sală, deşi o cunosc ca-n palmă şi chiar în ea am cunoscut succesul la dans sportiv, de data aceasta era atât de schimbată. Scaunele erau scaune în toată regula, nu bănci în care să-ţi rupi spatele ca înainte, tribuna oficială arăta şi ea altfel, cu mici modificări pentru a permite carelor de transmisie şi comentatorilor să aibe loc de desfăşurare, panourile electrice (o premieră în Sala Sporturilor din Trivale), înconjurau terenul şi ofereau un joc de lumini spectaculos.

(Organizatorii presupun că au depus o muncă incredibilă pentru a reuşi să aducă o sală de 1000 de locuri la standardele FIBA, cu toate că tavanul tot stă să cadă.)

În tribune, atmosfera era incredibilă, oameni încrezători cu bună dispoziţie, galeria era fără răbdare şi lucrau la ultimele retuşuri – o coregrafie în alb şi violet; toţi aşteptau duelul de început. La pariuri, lucrurile nu arătau în tocmai bine, echipa oaspete fiind favorită clară. Nefiind un cunoscător al acestui sport, înainte de a mă deplasa la sală, verific regulile jocului pentru a nu mă face de râs, adică vorba între noi fie, dar măcar să ştiu că am habar de ce se întâmplă în jurul meu.

Bun, totul e gata de plecare. La prezentarea echipei Piteştiului, coregrafia este afişată, o întreagă tribună (singura de altfel) în alb şi violet. Începe partida, ai noştri îi iau tare pe oaspeţi şi uşor uşor încep să câştige duelurile. Primul sfert ne aparţine, la fel şi al doilea, la fel şi al treilea (acesta doar la puncte însă, jocul nostru fiind mai slab). Toate aceste sferturi, echipa a jucat excepţional, iar francezii îşi pierdeau răbdarea şi concentrarea, lovind mingea şi dând cu ea de pământ la fiecare decizie a arbitrilor împotriva lor sau atac eşuat. Publicul scanda în continuu BCA, 1000 de oameni BCA, nu te înţelegeai nici cu cel care se afla lângă tine pe scaun. Fiecare coş era un moment de cumpănă pentru timpane, deoarece ecoul produs de bucuria publicului era la un nivel extraordinar de înalt.

În ultimul sfert, chiar un prieten ce se afla lângă mine şi-mi zisese la pauza dintre sfertul 3 şi sfertul 4, se adevereşte. Francezii încep să atace, câştigă tot mai multe dueluri în timp ce noi jucăm haotic, uităm să ne retragem şi greşim pase simple, dar sub o presiune incredibilă pusă de foarte multe ori chiar şi doi adversari contra unul. Ndoye intră la francezi şi înscrie 21 de puncte numai din aruncări de 3 puncte. Echipa are un picaj fizic şi o dată cu el şi unul psihic. Publicul piteştean, aşa cum îl cunosc şi din meciurile de fotbal, sătul de înfrângeri şi umilinţe, îşi pierde rapid răbdarea şi încep să se audă cuvintele de duh, dar în niciun caz adresate unuia dintre jucătorii BCM-ului, ci francezilor, arbitrilor şi chiar greşelilor provocate de ai noştri, semn că echipa este foarte iubită de fani, iar această performanţă este mai mult decât s-a cerut iniţial.

75-91 scorul final şi BCM U Piteşti debutează cu o înfrângere în FIBA EuroChallenge Cup. Cu toate acestea menţionez că au rezistat impresionant şi chiar au jucat bine. Francezii alături de antrenorul lor chiar au dat dovadă de frică, de emoţii în faţa noastră după reacţiile pe care le afişau la fiecare coş al nostru şi coş al lor. Chiar ţin minte ce uşurare a arătat antrenorul francez Christophe Denis în momentul în care echipa sa a trecut în avantaj, având o reacţie a trupului care spunea huh, ce bine că s-a terminat teroarea.

Următoarea partidă a BCM-ului este în Belgia contra echipei Okapi Aalstar, pe data de 13 noiembrie 2012 la orele 21.00.

sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.