Bicicliștii trebuie să cunoască legislația rutieră

Bicicliștii trebuie să cunoască legislația rutieră

Încă făceam ochi când am auzit o știre de bun simț despre ce ar trebui să se întâmple, – din nou, ca efect de ricoșeu al pandemiei – cu infrastructura.

O să ne fie imposibil deplasarea cu mască pe față pe timpul verii, fie la metrou, în STB sau chiar și-n anumite taxiuri. Pentru mine deja au fost câteva momente când am simțit că rămân fără aer.

Nu știu dacă ați observat, dar diferența dintre cu mască și fără mască e uriașă. Aerul de afară s-a îmbunătățit semnificativ în capitală de când tot stăm în case. E o reală plăcere să-l tragi în plămâni.

Numai că vine vara, vin temperaturile alea amețitoare cu care nu-ți vine decât să lenevești sub un AC. Imaginați-vă câți vor avea probleme cu respirația la vară, într-un, să zicem ,tramvai.. câte cazuri de genul ăsta vor fi?

De aceea, oamenii se orientează către biciclete, trotinete, ce se poate. Numai că pentru astea trebuie să existe o infrastructură. Infrastructură pe care noi n-o avem fiindcă la primăria capitalei se află o incapabilă coruptă.

Și ce fac românii? Se urcă cu bicicleta pe trotuar de frica mașinilor (e reală, nu ne legăm de asta), dar mai fac și altele, precum traversează trecerea pe bicicletă, nu știu să semnalizeze sau nu cunosc semnele de circulație.

Nu încerc să găsesc scuze șoferilor sau să mă opun infrastructurii. Pe primii îi cunoaștem foarte bine, iar despre infrastructură e ceva esențial pentru capitala asta, dar și pentru siguranța bicicliștilor.

Dar ce vreau de la cei din urmă este cunoașterea legislației rutiere. Să știi ce înseamnă autoturism, semnalizare, sens giratoriu, depășire, linie continuă sau discontinuă, limită de viteză, TROTUAR.

Nici acum n-o să uit cum un idiot (că pe ăștia n-ai cum să-i numești altfel) făcea slalom pe biclă, la Unirii, într-o viteză incredibilă. Până a dat peste o bunicuță pe care a săltat-o vreo doi metri în față. Tot el a țipat „nu vezi pe unde mergi?!”.

Și ca ăsta sunt foarte mulți alții care n-au efectiv nicio treabă cu mersul pe bicicletă și fac o mare nedreptate celor care practică asta zi de zi și o fac cu un maximum de bun simț.

De aceea, tare aș vrea să văd un proiect de lege, realizat evident cu Poliția Rutieră, dar și cu ONG-urile bicicliștilor pentru legislația rutieră. Nu au nevoie de toate informațiile de acolo, dar unele sunt esențiale.

La final, testare, nene. Cunoști grila, ieși cu bicla. Nu cunoști grila, stai acasă.

În mersul lucrurilor de acum, nu văd să se ajungă la o înțelegere tacită între pietoni, bicicliști și șoferi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.