Blogul nu-i una cu ziarul

By | Spuneri

Spuneam că uneori mai apar ca autor al unor articole prin Ziarul Argeşul. Ei bine, nu după mult timp de când am început să scriu, pe mail am primit nişte întrebări de la anumite persoane care citesc şi ziarul şi blogul. În mail am găsit întrebarea : de ce nu scrii şi articole de pe blog în ziar ?

Subiectul ăsta a mai tot fost abordat prin blogosferă, dar acum mă simt nevoit şi eu să dau câteva explicaţii. Ei bine, să scrii într-un ziar, să-ţi vezi articolul pe foaie, să-l vezi citit de miile de oameni grăbiţi care cumpără acel ziar, nu mai e totuna cu un articol normal, scris pe blog, ce apare pe internet şi ce e citit de un număr mai mic de persoane faţă de ziar, bineînţeles în condiţii mai bune.

Asta ar fi una, dar în primul rând de limbaj e vorba. Articolele scrise de mine până acum în Argeşul au fost literare, fără niciun fel de legătură cu actualitatea, lucrurile ce ne freacă pe noi acum la cap. Consider că într-un ziar, la secţia sa culturală, n-are rost să te apuci să scrii care-i părerea ta de adolescent, viitor al României despre actuala conducere a ţării – sunt până la urmă o grămadă de alţi oameni mult mai bine dotaţi care fac acest lucru.

Apoi, totul trebuie să fie mai îngrijit, în special dacă vorbim de un articol literar. Nu se mai accept greşeli gramaticale, nu de alta, dar la tehnoredactare, nu se mai stă 40 de ani la corectură, că nu-i roman şi omul mai omite să citească tot, astfel că nu există buton de edit. Trebuie să scrii atent, corect gramatical, mai deschis şi într-un limbaj accesibil unor oameni de categorie de vârstă mai înaintată. Deja aici sunt cititori cu experienţă, alt nivel.

Dacă ar fi să public un articol în ziar în genul blogului, nu ştiu câtă lume aş atrage. Pe blog sunt la mine acasă, mă exprim cum vreau, vorbesc mult mai personal vouă, mă adresez ca unor prieteni, acolo e un pic mai formală treaba. Nu îţi poţi da cu opinia după cum îţi taie capul, eşti mai limitat.

0 Responses to " Blogul nu-i una cu ziarul "

  1. Adri says:

    Heeii, oare de ce nu stiam ca scrii si la ziar? Ai punctat foarte bine faptul ca blogul e blog si ziarul e ziar. Este o diferenta mare intre felul in care trebuie scrise articolele, pentru ca si publicul este total diferit.

Leave a Reply

Your email address will not be published.