Care-i cartea anului 2013 pentru tine?

By | De Citit

Îmi plac cărțile pe sistemul „I like trains”. Lectura pentru mine e parte a sublimului vieții. Nu citesc chiar orice-mi pică-n mâini, dar lucruri care în funcție de titlu și plot mi se par interesante. Nu mă dau în vânt după un anume fel de proză sau poezie. Dacă-mi induce o anume stare, dacă mă identific și în mod special dacă ochiului critic place, atunci servim mai departe și la alții (în ideea că pică spre recomandare). Sunt multe cărți pe care le-am citit anul acesta. Așadar…

Am pornit încă de dinainte de examenul de bacalaureat cu Soni, ediția a III-a a lui Andrei Ruse care nu m-a impresionat, am continuat cu  În Sălbăticie  de Jon Krakauer, am ajuns la Exerciții de Echilibru   de Tudor Chirilă  și apoi pauză până în vară unde am dat de Idiotul de  Dostoievski. Deja mă opresc fiindcă am ajuns la cartea anului citită de mine și nu voi sta acum să vi le enumăr pe toate. Bineînțeles vă voi lăsa mai jos o listuță cu ce recomand, citite de mine anul acesta.

De ce mi-a plăcut Idiotul? Păi ar fi multe de spus, iar în general timpul alocat citirii unui articol, din câte am văzut c-o reieșit la ultimele studii, e în scădere. Prin urmare nu-mi doresc să vă rețin mult. Repede: diferitele perspective narative, modul de construcție al personajelor, modul de construcție al lumii și cel mai important – comportamentul, caracterul personajelor. Vă spun sincer, este singura carte pe care, ajuns la volumul II, n-o mai puteam citi de nervi. Îmi venea s-o arunc pe geam, dar în același timp să mă arunc și eu după ea pentru încă câteva rânduri. Suspans. Neînțelegere. Noțiunea de idiot în cea mai pură definiție.

Cam atât. Acum vreau să știu de la voi, care este cartea favorită de anul acesta? Citită anul acesta.  Nu neapărat să fi apărut în 2013.

Uitați și listuța de recomandări:

  • Moartea lui Ivan Ilici – Lev Tolstoi
  • Metamorfoza – Kafka
  • În sălbăticie – Jon Krakauer
  • Exerciții de Echilibru – Tudor Chirilă
  • Idiotul – Dostoievski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.