Cartea și Melodia Anului 2014

By | De Citit

Având în vedere faptul că anul 2014 s-a sfârșit, ar trebui să fac și eu, ca orice om pasionat de ceea ce face, o retrospectivă a ceea ce s-a întâmplat aici. Nu pot, iar asta nu pentru că n-aș fi pasionat, ci pentru că au fost atât de multe lucruri și atât de frumoase încât m-ar năpădi lacrimile. Acum depinde dacă vreți sau nu să mă credeți.

Pentru că pe lumea asta cineva a creat două lucruri de care sunt total dependend: muzica și cărțile, aș dori ca printre ultimele articole de anul acesta de pe blog, să vă prezint cartea și melodia anului pentru mine. Ele rezumă perfect tot ceea ce s-a întâmplat anul acesta cu mine, cu bune și cu rele.

V-aș justifica cu cea mai mare plăcere de ce ele și nu altele, dar mă tem că face parte din categoria gustului, iar gusturile nu se discută, deși un mare filozof al lumii a zis că se pot cultiva, iar prin cultivare se pot ajunge la treburile înalte și sănătoase. Tot ceea ce vă pot spune este că aceste două alegeri ale mele vin după ani concentrați pe sunete și pe litere, în care am încercat să găsesc un stil care să mă doboare pe ambele flancuri, care să mă reprezinte pentru ceea ce sunt și ce vreau să fiu.

Cu deplină încredere vă înmânez cartea și melodia anului 2014 pentru mine, cu deplină încredere că vă veți folosi de ambele să simțiți măcar pentru o clipă ce am simțit și eu când am făcut alegerea: un an înterg imortalizat în litere și sunete.

Cartea anului 2014: „Maestrul și Margareta” – Mihail Bulgakov¹

Am scris despre ea chiar aici. Au fost o groază de cărți care m-au impresionat și mai am o groază de citit, dar pas cu pas voi ajunge unde trebuie. La anul poate „mă arunc în mare” și eu.

Melodia anului 2014: „Red Eyes” – The War on Drugs²

Este o melodie mai psihedelică de felul ei, dar poate că greșesc. Îmi plac efectele folosite, îmi place că mă lasă să mă simt undeva pe-un acoperiș pe cea mai înaltă clădire cu vedere asupra întregului oraș. Finalul înălțător îți demonstrează că ceea ce urmează va fi bine, va fi ce-ți trebuie.

Sfârșit

Mai urmează un articol în care o să vă spun eu despre cărțile și autorii anului 2014 pentru mine. Cartea asta va fi și ea, bineînțeles, dar în articolul acela poate veți încerca și ce-am experimentat eu anul acesta, căci fu tare fain în materie de cărți.

—————————————————————————————–

¹Atât cartea cât și melodie pot sau nu pot aparține anului acestuia ca apariție. Noi, oamenii, evoluăm de la an la an sau cel puțin așa ne place nouă să credem, prin urmare descoperim chestii la timpul nostru, fie că ele sunt la timpul trecut. Prin urmare, sunt lucruri descoperite de mine anul acesta, iar dacă din trecut au avut puterea să vină în prezent și să-mi schimbe măcar cu 1% concepția, e clar că nu știu ce-i ăla timp.

²Dacă ale mele gusturi vi se par puțin bizare, aflați că această melodie a intrat în topurile sfârșitului de an ale multor reviste de specialitate fix cu melodia aceasta. De altfel se află în numeroase playlist-uri cu cele mai ascultate piese de anul acesta. Câteva exemple unde a fost lăudată: The 405, PitchFork Best Songs of 2014 Playlist sau unul dintre cele mai bune albume ale anului 2014, semnat NME.

0 Responses to " Cartea și Melodia Anului 2014 "

  1. Faină melodie! Cartea nu am citit-o, dar este pusă pe lista mea de ”To read în 2015”! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.