Cărți mișto ce apar în 2021

Cărți mișto ce apar în 2021

În niciun an nu cred că am luat atât de în serios partea literară a vieții mele.

Știi cum e, când îți dai seama că tot ce ți-a mai rămas din zona aia a sufletului tău e cititul, vrei să investești mai mult acolo.

Nu e ca și cum trăiesc din asta, dar paradoxal o parte din mine chiar cu asta se hrănește. Să citesc 30 de minute pe zi e echivalentul unei sesiuni de meditație pentru cineva.

Asta mă pune pe picioare. Asta-mi face sufletul să vibreze puțin, mintea s-o ia pe alte câmpii, task-urile să dispară, pentru câteva zeci de minute sunt cu DND, nu mă poți găsi.

De aici, nevoia de a fi cât mai conectat la tot ce ține de literatură. Și nici măcar site-uri de specialitate nu mai pot să spun că citesc.

Rareori ajung pe ele, doar atunci când am nevoie de research. Am ajuns să mă rezum strict la carte.

Și 2021 are niște cărți mișto să ne ofere. Trec aici câteva din cele pe care mi le-am trecut pe reading list.

Open Water, de Caleb Azumah Nelson este un debut literar. În doar 145 de pagini, Caleb ne prezintă viața amoroasă a doi artiști de culoare care ajung să se iubească nebunește, iar mai apoi să plece pe drumuri separate. Exact așa, ca-n viață. Adaugă la asta rasism, patriarhat și o lume într-o continuă stare de agitație.

Recomandarea mea ar fi eBook, via Amazon. Pe 4 februarie.


Light Perpetual, de Francis Spufford este o poveste despre cum ar fi fost dacă. Cinci copii sunt ștersi de pe fața pământului într-o după-amiază, pe o stradă din Londra.

Cum ar fi fost dacă ei ar fi continuat să trăiască? Asta e ceea ce Spufford vrea să prezinte în această ficțiune speculativă. Viețile lor continuate într-o lumină perpetuă. 4 februarie, Faber&Faber.


Jessie Greengrass propune o ficțiune fantastică, apocaliptică chiar, în care problema încălzirii globale atinge un apogeu, iar clima nu ne mai poate susține.

The High House e vorba despre fix o casă special construită pentru când sfârșitul se apropie. O corelare biblică la arca lui Noe. E o bună măsură de cum ar fi dacă s-ar întâmpla inevitabilul. Apare pe 1 aprilie.


This Close to be Okay mi-a apărut acum în listă. Cum ar zice oamenii de radio, e „new entry”. E vorba despre o terapeută care se întoarce într-o vineri seara spre casă și vede acest individ, Emmet, că vrea să se arunce de pe pod. Intervine, îl primește la ea, stau un ceai care se întinde un weekend întreg și astfel află lucruri unul despre altul.

E o poveste care se anunță interesantă, mai ales în contextul dat. Apare pe 2 februarie.


Nu cred că vom uita vreodată Never Let Me Go, de laureatul Nobel Kazuo Ishiguro. E, de altfel, printre cele mai așteptate momente literare din anul ăsta.

Klara and the Sun e un roman în stilul filmului „Her”. Cum e să te îndrăgostești în vremea inteligenței artificiale. Un SF cu iz romantic cum, probabil, numai Ishiguro știe să așterne în pagină.

Apare pe 2 martie.


O descoperire frumoasă ce apare în 2021 sunt cele 9 povestiri din tinerețea lui Marcel Proust. Fanii sunt deja înnebuniți de veste, rămâne să citim frumusețea lor.

The Mysterious Coresspondent apare pe 13 aprilie la Oneworld Publications.


Acestea ar fi cărțile ce mi-au atras atenția în 2021 din literatura universală.

Dacă vorbim și de literatură română sau tradusă, aș mai avea Varia, volumul patru din Opere, de Gellu Naum; Dacă Strada Beale ar putea Vorbi, de Baldwin, dar și non-fiction cu Pământul Făgăduinței, de Barack Obama.

Ce va fi publicat în literatura noastră în 2021 voi afla pe parcurs.

Mai am și alte cărți pe must-read anul acesta, prin urmare mi-am propus să jonglez în funcție de sentiment.

Cărți din 2020 precum Weather, de Jenny Offill, Such a Fun Age de Kiley Reid, Iain Reid și al său roman I’m Thinking of Ending Things, Little Fires Everywhere de Celeste Ng sau What Are You Going Through de Sigrid Nunez sunt, de asemenea, pe lista scurtă.

Mă tot țin să citesc There, There de Tommy Orange, dar mi-e teamă că până va ajunge cartea la mine, o să publice Black Button Books traducerea.

În momentul de față mă delectez cu The Nickel Boys, de la Colson Whitehead și până acum pare ce trebuie.

Tu ce cărți ai pe listă pentru 2021 sau ce apariții literare abia aștepți? Te invit la discuții în comentarii.

One response to “Cărți mișto ce apar în 2021”

Leave a Reply

Your email address will not be published.