Câteva despre Arena Națională și România – Estonia

By | La aer liber

romania_estonia86000Am ajuns ieri pentru prima dată în existența mea la Arena Națională cu ocazia partidei „decisive” dintre ai noștri și selecționata Estoniei. Trebuie să recunosc că, deși am tot văzut această grandioasă construcție din mașină sau în orice caz de la distanță, nu am apucat niciodată să o văd de aproape, să intru înăuntru să văd cum este. Bine, poate sună puțin a om cu boli mintale scriind – toată treaba asta, dar chiar așa fu.

În fine, să trecem mai departe. Îmi place zona, îmi place spiritul modern ce-l inspiră locul. Parcă ieși din București și intrii într-o zonă cu totul nouă, una de departe europeană, modernă, fără nicio legătură cu ce mai este și prin jur. Într-un fel mă întristează faptul că, o așa construcție frumoasă tronează un loc care nu inspiră nimic. O fabrică distrusă, niște blocuri moderne, pe aci un turn care nu-i știu baiul și cam asta înconjoară Arena Națională. Ceva frumos, creativ, modern, grandios pus în mijlocul unei gropi de gunoi (exagerez numa să înțelegeți). Dar bineînțeles, aceasta este numai viziunea mea. Alții poate nici n-au stat să vadă ce e prin jur și doar au admirat stadionul.

Cum spuneam, totul frumos. Se vede că nu demult s-a finalizat construirea acestei arene. Totul arată splendid. Un străin fan fotbal, de exemplu, nu s-ar simți cu nimic mai în neregulă aici, față de un stadion al unei echipe din Bundesliga (campionatul german de fotbal). Prin urmare, is mândru de acest fapt. Avem stadion nene. Ce te faci când nu vine publicul?

Doar 18.380 și ceva parcă (nu știu dacă chiar așa era) de oameni au venit la stadion. Nu am înțeles sincer de ce. Le era că poate naționala nu se califică? Că Estonia nu e un nume? Că ne calificăm oricum deoarece Olanda va bate Turcia și Estonia nu e un nume? Nu pot să înțeleg. De altfel, prețurile au fost acceptabile la bilete. Și totuși, stadion aproape gol.

Atmosferă a fost în limita publicului prezent la meci. În schimb, fotbal n-a prea fost. De aici și huiduielile adresate lui Bourceanu sau Torje, care, se pare, au ținut cont de tactica antrenorului decât de dorința publicului, chiar dacă scorul arăta deja 2-0 pe tabelă. Din punctul meu de vedere, România putea învinge lejer la cel puțin 3 goluri diferență, deoarece nu s-au chinuit deloc. Chiar n-au tras. Au jucat relaxați, parcă. Centrări slabe, pase riscante și un atac nesigur. Cam asta am văzut eu.

Tot aici am remarcat un altfel de public. Față de Pitești, unde publicul care vine la stadion este extrem de exigent, aici treaba stă altfel. Toți sunt naționaliști până la un punct. Vezi huiduielile de care ziceam. Toată lumea ține cu România acum, chiar dacă în urmă cu două minute 70% din cei care s-au luat după cei care s-au pornit să-l injure pe Bourceanu – nu știau de ce fac asta. Mă rog, logică. Oamenii sunt mult mai deschiși, nu privesc un rezultat negativ cu atâta nervozitate cu cât este văzut la Pitești. Altă mentalitate, deci.

Cu alte cuvinte, o să mai tot trec pe la Arena Națională, poate chiar cu ocazia meciului de la baraj, unde, sper eu, România va arăta o altă față decât cea din acest meci cu Estonia și va da totul pentru a ajunge la Campionatul Mondial din Brazilia 2014.

0 Responses to " Câteva despre Arena Națională și România – Estonia "

  1. E frumoasa arena ?

  2. Yamasha says:

    nu stiu ce sa zic, pe mine nu ma incanta stadioanele atat de mult. la inceputul saptamanii am fost si eu la mine in ploiesti, pe noul ilie oana. un stadion ok si… cam atat.
    mi-a placut ca la loje sunt prize si internet, procotol si… atat. nimic notabil 🙂
    de curiozitate, poate o sa ma duc si eu la un meci de campionat, cand va juca o echipa pe arena nationala…

  3. Alex N. says:

    Parca ar merge acoperit cu ceva cimentul ala urat de pe pereti 🙂 exista atatea solutii…

    • Cimentul ăla rece şi gri m-a deranjat niţel şi pe mine, dar parcă mai multe mediul înconjurător. Ce era în jurul stadionului îţi reamintea instantaneu că eşti în România.

Leave a Reply

Your email address will not be published.