Ce cred eu despre generaţia Facebook?

Astăzi în timp ce asistam la o prezentare a unei companii ce are, pe lângă turism şi o ramură în educaţie (la modul că oferă burse de studii în străinătate), domnul ce prezenta ne-a întrebat după ce a afirmat: ştiaţi că sunteţi generaţia Facebook?

Bineînţeles că toată lumea a răspuns afirmativ, inclusiv eu, dar mai mult mecanic decât să şi gândesc întrebarea. Apoi mi-am dat seama de stadiul în care am ajuns. De faptul că generaţiile au ajuns să fie cunoscute după internet, de faptul că internetul guvernează acum orice, de faptul că generaţia ’90, e generaţia ’90 şi că generaţia 2000 e generaţia Facebook. De faptul că, ce era din 2005 până mai în 2007 şi se numea Hi5, brusc a fost şters cu buretele şi a apărut Facebook.

Mă întreb: oare dacă Hi5 ar fi ştiut să-şi măsoare cu atenţie paşii, să-şi ţină aproape utilizatorii, să aducă o schimbare poate mai simplistă din punctul meu de vedere, poate mai matură, s-ar fi numit generaţia 2000 ca fiind generaţia Hi5? Probabil că da. Cred de fapt că nu doar probabil, ci sigur. Internetul acum ştie tot, ştie unde suntem, ce mâncăm, cu cine suntem, când ne-am născut, ce talente avem, ce defecte avem, practic, ne-au luat sufletele şi le-a făcut publice.

Acum, partea cu la dracu. Sunt onliner, sunt blogger, aproape dependent de monstrul ăsta, chiar monstrul ăsta mă plăteşte pentru treaba pe care o fac prin intermediul lui. Ce să mai cred? Într-un fel îmi pare sincer foarte rău de faptul că, maşinuţele, păpuşile, fotbalul din colţul blocului cu mingea de cauciuc, totul s-au dus. Îmi pare rău acum că văd un copil de 10-12 ani maxim ce merge cu un iPad liniştit după el, îmi pare rău că toti copii ăştia se arată “monstrului” fără măsuri de precauţie. Îmi pare rău că ei au ajuns să trăiască o astfel de copilărie.

Gândesc limpede viitorul meu şi al copiilor mei. Va fi mult mai “grav” de atât. Pun grav între ghilimele fiindcă vom progresa tot mai mult, vom deveni tot mai sistematizaţi, vom avea aproape totul la degetul mic, ceea ce, sincer, nu este în tocmai OK. Vom uita de artă, fiindcă va deveni tot mai digitală, vom citi tot mai multe cărţi prin e-Reader-uri (ochilor nu le va conveni asta), totul va fi mult mai digital. Bun, ce cred eu acum despre generaţia Facebook? Nimic. E alb. Aştept viitorul. Voi?

sursa foto

0 responses to “Ce cred eu despre generaţia Facebook?”

 1. Nimic.
  Facebook e nesemnificativ pentru mine cu exceptia ca sunt inscris in 3 grupuri de bloggeri unde dau share la articole. In rest nimic.
  Nu am poze, nu dau laicuri, nu comentez.. as putea zice ca nu am activitate.

  • Dar totusi face parte din aceasta generatie, iti convine sa ti se spuna asa? Ca “faci parte din generatia Facebook”?

   • Sincer, nu.
    Stiu de generatia in blugi din anii 90′. Aia da, suna altfel.
    Dar generatia Facebook. /:)
    Ce rol are Facebook in viata mea, a noastra, a celor care ne dam seama, sa ni se spuna asa ?

    • Pai spre de exemplu unii dintre noi castiga bani din Facebook, din afaceri prin intermediul Facebook. Sunt multe persoane, mai nou Social Media Manageri care lucreaza pe aceasta platforma, dar nu se pune problema in cazul lor, avand in vedere ca au peste 20 de ani. Tudor Chirila spunea o data: “scrii un mesaj pe Facebook in care se regaseste oricine, obtii 1000 de like-uri pentru acel mesaj si la ce bune?”. Nu am putut sa raspund atunci, nici acum inca nu mi-am dat seama.

Leave a Reply

Your email address will not be published.