Ce este creativitatea?

Creativitatea, după definiţie este o capacitate de a produce valori, o însuşire a fiecăruia dintre noi. Nu pot să concep un om care nu are capacitate de creaţie. Adică pentru mine un om care nu este creativ, este un om mort, un om fără valori, fără capacitatea de a crea valori (logic).

Consider că această tipă, fiindcă eu spre deosebire de Bogdan Şerban de la Radio Guerrilla îmi place să-mi imaginezi creativitatea ca fiind o tipă şi nu o amantă, nu este mereu prezentă. Este necesară în anumite condiţii, insuficientă în altele. Pentru creaţie e nevoie de aptitudini. Din punctul meu de vedere, o creaţie nu poate veni singură, are nevoie de consolidare, are nevoie de ajutor. În momentul în care creezi o valoare, o idee, acea idee trebuie consolidată sau cum îmi place mie să spun: “dată jos din pom”.

Poate creativitatea este un pom, un pom cu idei. Ideile nu vin pe fiecare ramură, uneori trebuie scuturat, alteori căutat, uneori îţi mai pică în cap nu ştii de unde, însă când eşti inspirat le simţi pe fiecare cracă. În momentul acela ai nevoie de o scară, scara este ajutorul tău pentru a da jos ideea, adică aptitudinea ta. Pentru creaţia unui desen de exemplu, ai nevoie de aptitudinea respectivă, pentru a scrie, ai nevoie de o limbă vorbită solidă şi un vocabular bogat şi lucrurile diferă de la caz la caz.

Pentru creaţie ai nevoie de dezvoltare personală. Nu poţi căuta creativitatea în pom dacă nu ai aptitudinea. Dezvoltă-te cât mai mult, învaţă din orice, chiar şi dintr-un video gen TED de pe YouTube, dar ohoo, câte ai de învăţat din acelea. Eu spre de exemplu, am învăţat o grămadă de lucruri din acest video cu Bogdan Şerban făcut de Fundaţia Friends for Friends şi Decât o Revistă.

Da, oameni cu creaţie răspândesc la rândul lor idei de creaţie. Aşadar, pomul tău poate fi share-uit. Tu scrii sau spui o idee, altul o prelucrează, se naşte alta nouă. Ideile sunt precum larvele la StarCraft, ca s-o dau şi-n gaming acum. Se înmulţesc, dacă pomul tău e sărac, fură din altul, nu-ţi fie ruşine. Contează să fie constructivă, să fie bună, să ajute. Un exemplu bun de creaţie luată din pomul altora este Răzvan “Krem” Alexe. A adunat idei şi energie de acolo de unde lumea l-a aclamat, dar şi de unde nu l-a plăcut, aşa a rezultat o poezie venită cu o coloană sonoră la pachet.

Nu zic că e uşor, nimic nu e uşor, dar creativ mi se pare imposibil să nu fii. Cu toţii avem momente când pomul este sărac în idei, atunci luăm o pauză, ne punem gândurile în ordine, urmărim nişte lucruri creative şi îl umplem din nou. Pentru voi, ce înseamnă creativitate? Ce înseamnă să fii creativ?

0 responses to “Ce este creativitatea?”

  1. Sa fii creativ ? Sa faci ceva pentru care lumea sa te aprecieze. Ceea ce ai facut sa vina in ajutorul altora intr-un fel sau altul.

  2. Ai vazut prezentarea lui Sir Ken Robinson din 2006, de la TED, “Schools kill creativity”?

Leave a Reply

Your email address will not be published.