Ce mai urmărim: Poldark (2015)

Recent am terminat de urmărit primul sezon al unui serial care m-a prins tare. Un serial marca BBC la a II-a versiune (căci prima a fost în 1975). Trebușoara stă în felul următor: se ia un Aidan Turner și se pune în rolul personajului principal, Ross Poldark, un ofițer din armata britanică proaspăt sosit acasă din Războiul de Independență. Acasă înseamnă Cornwall, unde familia Poldark are un statut foarte cunoscut în regiune, cu mine care oferă locuri de muncă numeroase.

Problema apare atunci când, plecat mult timp de acasă, ba mai mult, și la război, lucrurile încep să se schimbe. Când stai 3 ani dispărut, fără ca cineva să știe dacă ai murit sau încă mai ești în viață, societatea nu prea stă în loc, nu? Astfel că Ross, pășind pe pământul de baștină, descoperă o societate în schimbare (spre aristocrație), o economie care se prăbușește pe zi ce trece și iubirea vieții lui (Elizabeth, jucată de Heida Reed) care se căsătorește cu Francis Poldark, vărul său întruchipat de Kyle Soller. Dacă mai adăugăm și faptul că tatăl său a murit pe vremea pe când el era la război, avem o dramă completă.

De aici începe o întreagă aventură, în care Ross trebuie să pună minele înapoi în funcțiune, să-și refacă viața și să accepte o societate în care nu se poate adapta. Grija lui pentru localnici este adeseori împărtășită, dar pe al său văr nu poate să-l ierte prea ușor pentru ceea ce a făcut, astfel că mai multe certuri și „înjunghieri” pe la spate se vor petrece între cei doi, dar fără să uite de dragostea ce și-o poartă unul altuia, cu accent pe „We, Poldarks…”.

Partea minunată vine când vă voi spune că…

Serialul este inspirat din seria de 12 romane ale lui Winston Graham care se numesc tot „Poldark: A novel of Cornwall”. Sunt foarte curios de parcursul lui și cât de mult va respecta cărțile, pe care mi-am propus deja să mi le achiziționez spre a le lectura. De ce? Pentru că e vorba de secolul 18 spre sfârșit și mai apoi început de secol 19. Atmosfera societății, economia în schimbare, toate aceste lucruri sunt surprinse excelent în serial, chiar dacă accentul cade pe personajele principale. Ai timp să urmărești și ce se întâmplă în jur. Îmi imaginez că-n cărți e și mai detaliat de atât.

Eu, unul, mi-s fan al erei pre-Victoriene și Victoriene, fiindcă o consider momentul progresului umanității, numai că înainte de acesta să fie o debusolare uriașă. Momentul de unde a pornit motorul progresului, dar cu greu. Până să trec la de ce vă recomand acest serial, vă las numele cărților în ordinea apariției că poate vreți și voi să le citiți: Ross Poldark, Demelza, Jeremy Poldark, Warleggan, The Black Moon, The Four Swans, The Angry Tide, The Stranger from the Sea, The Miller’s Dance, The Loving Cup, The Twisted Sword și Bella Poldark.

Vă sfătuiesc să le căutați bine pe internet. La noi nu se găsește, încă, întreaga serie. Curând, poate. 🙂

De ce Poldark?

Acest serial face parte din noul val, alături de Penny Dreadful (deja la al doilea sezon) și Turn: Washington’s Spies. De ce le-am legat? Pentru a vă ilustra diferitele metode de privire asupra istoriei. Toate implică Marea Britanie în timpuri diferite. Poldark se uită, în materie de istorie, până în anul 1799 și după 1800. Turn face referire fix la Războiul de Independență, iar Penny Dreadful cuprinde în bucla sa temporală chiar era Victoriană. Unul privește societatea, economia și familia, altul războiul și introducerea spionilor și a actului de spionaj, iar ultimul e ceva mai suprarealist, paranormal. Cum am spus? Un nou trend?

De asemenea face furori în UK cu (DEJA) 8,1 milioane de telespectatori numai acolo. Vă dați seama că mai este urmărit și pe torrente prin alte zone ale lumii. Îmi place, cum am mai spus, modul de ilustrare a problemelor societății și economiei precum și cât cântărește familia în rezolvarea lor. Castingul a fost unul reușit, actorii aleși fiind potriviți pentru caracterele din cărți și simt, pe undeva, un serial care se poate ridica (în timp) la ceea ce e Game of Thrones astăzi. Simbolistica din serial ar face mega-fericit un fan al mitologiei și al imagologiei, iar toate lucrurile se leagă abia spre final.

Are o groază de „twists”, iar ce pare a fi o rezolvare ușoară a unei probleme, doar pare, fiindcă nimeni nu scapă ușor de nimic. Mai ales de probleme ce țin de libertate, familie și bani. Foarte bine e folosit principiul bomerang și soarta (Moira) care nu prea iartă în momentele de neglijență. Karma ar fi un motiv solid, dar în același timp un lucru prea modern pentru timpurile acțiunii din serial.

Actori cunoscuți: Aidan Turner (The Hobbit, The Mortal Instruments: City of Bones), Eleanor Tomlinson (Jack the Giant Slayer, The Illusionist, Alice in Wonderland) și Heida Reed (One Day, True Bloodthirst).

Leave a Reply

Your email address will not be published.