Chestia cu importanţa în online

Ăsta era titlul unui articol ce tocmai l-am pierdut în urmă cu maxim un sfert de oră. Era mare, kilometric pot spune, şi aşa rău îmi pare că l-am pierdut din cauza probemelor de memorie. Cum ceva scris fără să fie memorat undeva, nu mai poate fi rescris identic, voi reformula. Ideea era în felul următor : eu niciodată nu am fost un blogger important al internetului românesc, nu mi-am dorit să fiu încă. Nu mi-am propus neapărat un viitor din blogging, dar nu mă văd apărând la televizor din pricina acestui fapt, astfel că pentru mine un blog a fost şi este şi va fi un prieten extraordinar de bun.

Pe acest prieten îl informez eu mereu, prin dashboard-ul lui, din creierul cu numele de WordPress, prin intermediul unei tastaturi. E un proces lung, dar eu ca scriitor trebuie să-mi fac treaba aşa de bine şi să îmbin această plăcere cu “pierderea de timp” cum consideră unii oameni ca să-mi pot obţine ceea ce orice blogger într-un final vrea. O comunitate de cititori, o mânuţă de oameni care ar susţine blogul şi ar spune “da domnule, blogul ăla chiar rulează pe internet” şi la 4 dimineaţa dacă îi trezeşti din somn (am exagerat puţin, cred că mai multe ar fi înjurăturile decât acea frază). Pentru un blogger, cititorii sunt aproximativ totul, ei dau dovada că acel blogger nu-şi pierde timpul, are cu cine comunica, are cui să-i comunice, primeşte un feedback la fiecare articol aproape. Blogurile care deja au 2 ani de existenţă pe internet şi-au creat deja o comunitate masivă de oameni care comentează şi lasă acel feedback la aproape fiecare articol, iar acest succes este numai şi numai al acelor bloguri, iar eu nu pot să spun altceva decât respect.

Fiecare are cheia lui de succes în blogging ca în oricare afacere, dar nu vreau să consider blogul o afacere, nu câştig nimic din el, deci na că decât să dau backspace să scriu altceva, vă spun vouă să vă stergeţi din minte acel cuvânt tocmai citit în legătură cu blogul. Unde vreau eu să ajung, este momentan blurat, nu prea văd, dar ce am scris mai devreme ştiu sigur că avea o ţintă şi stai, cred că mi-am adus-o aminte. E vorba despre blogul ăsta, blogul ăsta a intrat în cel de-al doilea an de activitate în blogosfera românească, eu am intrat în al patrulea, deci ar trebui să am cumva o experienţă, experienţă care însă văd că are mari lacune. Faţă de alţi bloggeri cu experienţa mea, ei deja au paginile de Facebook dedicate blogului cu peste 200 de fani, dar lasă asta, ce vreau eu să spun este că ei au găsit cumva cheia spre a câştiga cititori. Eu încă sunt pe acel drum de căutare, nu mi-am format încă un stil general al blogului, un subiect general, nu cred că-mi voi crea cândva.

Faptul că mereu e ceva schimbat la el, mereu apare câte ceva nou, iar după maxim două săptămâni dispare, e ceva deja caracteristic blogului. M-am gândit dacă nu cumva asta face cititorul să dispară de pe blogul meu, dar am stat puţin, am meditat, la care am zis : “dacă e cititor, înseamnă că e în mod special interesat de conţinut, nu neapărat şi de design” , însă cu toată această idee a mea, un cititor are nevoie de un spaţiu calm, unde poate să citească relaxat ceea ce un blogger scrie. Cu toate ăstea, am avut o perioadă când blogul meu chiar era la înălţime, chiar aveam cu cine discuta, dar apoi mi-am dat seama că acei bloggeri care mă citeau şi apoi dispăreau din blogosferă, nu erau altceva decât hunteri de comentarii, adică îţi dau că ştiu că-mi dai şi tu după. Când vedeau că nu le lăsam nimic la vreun articol sau două, mă stergeau şi nu mai treceau pe la mine. Oamenii încă nu au înţeles că ceea ce merită citit, merită şi comentat. Conţinutul care depinde de scriitor, aduce cititorii pe un blog ; subiectele sau unde sunt puse virgulele şi aşa mai departe, totul contează (părerea mea). Însă eu sunt mirat de faptul că încă stagnez la sectorul “comunicare cu cititorii”. Am pagina de Facebook, rezervată blogului unde mai ofer linkuri şi mai discut (sau aşa aş vrea) cu cititorii. Când observi că pui o întrebare şi-ţi răspunde la ea din 100 de fani câţi ai, doar maxim 5, devine deja supărător. Nu ştii a cui ar fi vina, a ta că nu eşti suficient de interesant sau a lor că o citesc, dar din prea multă lene, ezită să răspundă.

Vizavi de acest blog, care vă este părerea sinceră şi ce ar mai trebui modificat la el ? (nu neapărat din punct de vedere de design, ci mai mult al conţinutului). Chiar aştept un feedback serios din partea voastră.

0 responses to “Chestia cu importanţa în online”

  1. Mdea…interesant articol….desi nam mai scris de mult pe blog…chiar asa este:P ENTRU UN BLOGGER CITITORII SUNT TOTUL. Cand vezi ca numarul cititorilor e destul de mare te simti implinit

  2. Adi,îţi citesc blogul de ceva timp,nu foarte mult,de când am dat de tine pe Facebook şi îmi place să intru pe Blogul tău pentru că îmi place ce scri,se vede că îţi pasă de el,sau măcar impresia asta mi-ai dat.Am început să-ţi las comentari de curând pentru că se vede că eşti o persoană care chiar are ceva de spus şi mi-ar plăcea ca peste un an,doi,trei,de ce nu mai mulţi să intru pe Blogul tău şi să fie la fel,pentru că e foarte interesant aşa cum e,asta ca să şti că din partea mea nu e nevoie să schimbi ceva.

    Cheers.

  3. Am ceva cu blogurile care au in tema scrisul cu caractere Arial de 12…dar nu stiu de ce :))
    Acum nu ma leg de scris,mie mi-e indiferent ce caractere sunt,atata timp cat continutul este placut ochilor si creierasului meu.Cred ca ai schimbat la teme fara numar,deci cu designul si noutatea stai bine…Imi placea si tema cealalta.In rest…poate-mi mai vin critici si-o sa sar cu ele.Acum sunt in pana de idei,ceea ce e bine(cred)

  4. @ Adi : Pentru tipul asta nu…dar pentru bloggeri adevarati da. Asta scrie pe blog din lipsa de ocupatie. De exemplu la tine se vede ca scrii pentru cititori…pentru ca intr-un fel tu vorbesti cu toti cititorii in articole. Nu ca alti care vin si scriu stiri pe blogguri de parca mi-ar fi greu sa le citesc oriunde alt undeva/

Leave a Reply

Your email address will not be published.