Chinul rememorării. „Mica țară” de Gaël Faye

By | Carti

Prin septembrie am fost la un târg de carte cu discount organizat de librăria Humanitas de la Kretzulescu. Primul în pandemie și de la debutul pandemiei încoace.

De altfel, un eveniment nu foarte bine organizat fiindcă, nu a existat nici o diferență față de unul din trecut. Totul s-a bazat pe buna înțelegere a oamenilor și asta nu prea a existat.

Și oricât aș putea spune că e și vina mea, îmbulzeala generală mi-a confirmat atât pofta de carte în perioada asta cât și lipsa eticii chiar și printre cei citiți.

Efectiv „m-am bătut ” pentru un loc la mesele cu cărți, numai să pot vedea și eu cu ce titluri se prezintă acest târg.

Asta așa, ca un fel de bilă neagră pentru Humanitas.

Eu și teancul de cărți

Revenind, am plecat de acolo cu un teanc de cărți. Aproape toate de la Pandora M. Spun asta pentru că nu am nici o carte de la această subdivizie a editurii Trei.

Mă feresc de Trei din experiențe nasoale cu traduceri, cărți de cu totul altă factură decât interesul meu și o slabă paletă editorială.

În schimb, secția Pandora M văd că livrează. Și încă foarte bine.

Așa am ajuns la Foenkinos și acum la Faye.

Și așa concluzionez că francezii știu să scrie cărți. Mi-a luat atâta timp că deh, am mai trecut prin istorie obligat de facultate, apoi prin modernism, am ajuns în prezent și calitatea se păstrează.

Despre Gaël Faye nu știam absolut nimic. La o căutare rapidă pe Google aflu că e un rapper din Franța, de loc din Bujumbura, Burundi.

E chiar cunoscut ca muzician în Franța și am și niște cunoștințe care-i ascultă piesele. Eu se pare că viețuiesc sub un bolovan sau ceva.

Când vine vorba de muzicieni, mă aștept să văd o muzicalitate aparte și în scris. Și Faye nu a dezamăgit. Cartea sa, Mica țară, se prezintă ca o lungă baladă, sfâșietoare aici, idilică acolo despre copilăria sa pierdută din Burundi.

gael faye mica tara

Firul narativ e condus de Gaby, un copilandru din Bujumbura, capitala Burundi. Prima parte a cărții avem prezentarea acestei copilării idilice, în care faci toate prostiile pe care le face orice băiat de vârsta lui.

În plus, Gaby se mai bucură și de privilegiul de a avea servitori, paznic, bucătar, chestiuni de ordinul unui trecut ce ar părea îndepărtat. Nu și în Africa.

Tatăl e francez, mama e din Rwanda și evident că nu se mai înțeleg. Sora sa, Ana e un liant de legătură între el și ce era odinioară. Se va observa asta încă din debutul cărții.

Partea a doua, în schimb, este o tragedie totală. O tragedie care este scrisă cu atâta tandrețe, atâta grijă și reținere încât te îndeamnă să vezi totul ca pe un urlet mut.

Și cam asta este fiindcă în îndepărtata Burundi și Rwanda, unde genocidul se întâmplă sub ochii celor de la ONU, nimănui nu-i pasă în afară de scoaterea de acolo a francezilor și altor oameni de oricare naționalitate mai puțin locală.

Așa reușește Gaby să iasă din țara natală, dar nu fără un preț. Un preț uriaș. De aici și disperarea lui de a se reîntoarce în „fundătură”. De a retrăi momentele copilăriei, de a revedea măcar un prieten din timpul de atunci.

Citat Gael Faye Mica țară

Chiar de a-și revedea, nesperat, mama.

Faye reușește să scrie una dintre cele mai bune cărți pe care am avut plăcerea s-o citesc anul acesta.

Chiar dacă poate părea disonantă între cele două părți, introducerea în idilica copilărie din Bujumbura e complet necesară pentru a contrabalansa cu iadul ce urmează. Pentru contrastul evident dintre natura sălbatică a Africii și abisul căscat de om.

Vedem o mamă care pare că-și pierde mințile pe nesimțite, dar îți dai seama din drumul prin furcile caudine pe care-l parcurge că nici nu are cum să mai iasă normală la cap.

Tatăl nu e nici el mai apropiat de copii. Prietenii o iau pe calea războiului. Și asta-l face pe Gaby părtaș la un asasinat.

Rând pe rând, Gaby asistă din dormitorul său acolo unde se refugiază alături de cărțile împrumutate de la vecina sa, doamna Econompoulos, la decăderea Rwandei, a Burundiului, dar și la maturizarea sa forțată.

Se întâmplă multe în Mica țară a lui Gaël Faye și se întâmplă prin prisma unui copil care-și vrea copilăria înapoi, dar primește în loc lovituri de stat, genocid și în final statutul de imigrant.

Cartea se află acum la un preț modic pe Cărturești. O mai găsești și în alte locuri, căci stocurile sunt pe epuizate, așa că hurry up!

One Response to " Chinul rememorării. „Mica țară” de Gaël Faye "

  1. […] O lectură în care am plonjat extrem de curios și fără așteptări. Fără să cunosc autorul sau povestea mai mult decât ce stătea așezat pe coperta a IV-a. O poveste sfâșietoare și atât de bine scrisă, cu multă grijă și multă dragoste. Despre pierderea copilăriei, despre pierderea părinților și deportare. Despre un acasă atât de departe. Pe larg am scris și aici. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.