Concluzii după Untold Festival

By | La aer liber

Mă bucur că am fost printre cei care au experimentat prima ediție de Untold Festival la Cluj. Mă bucur, fiindcă sunt șanse mari ca acesta să devină unul dintre punctele mari de atracție la noi vara.

N-am să bat câmpii mult, astfel că mă voi rezuma la ce mi-a plăcut și ce nu mi-a plăcut la acest festival.

Trebuie să vă spun de la început că am ajuns la Untold cu #AbsolutRoadToUntold, care sper c-a fost o experiență faină pentru toți participanții. E vorba de un autocar cu vreo 50 de persoane care a mers spre festival și dinspre festival acasă.

Autocarul #AbsolutRoadToUntold

Autocarul #AbsolutRoadToUntold

Pe drum s-au întâmplat mai multe chestiuni precum cinci probe pe care invitații trebuiau să le parcurgă, la discreția lor, ca să devină personaje absolute de basm. Prâslea cel Absolut, Fata cea Absolut de Cuminte, Fata cea Absolut de Isteață, Balaurul cu Trei Absolut și Împăratul Absolut au fost personajele de basm în care s-au transformat cei care au luat parte la probe.

Pretty cool, ha? 😀

Și ca să vă mai zic o treabă, prânzul l-am luat într-un loc de vis: Castelul de Lut din Valea Zânelor. O construcție fascinantă aflată încă în lucru, dar care-și propune să devină o pensiune turistică. Acolo ne-am înfruptat din ce se poate vedea în imagini, iar burgerul cu dulceață de ardei iute a fost pur și simplu incredibil.

Acum să trecem la ce mi-am propus, de fapt.

Ce mi-a plăcut

La Untold Festival lucrurile au stat chiar mai bine decât mă așteptam.

A existat un food court foarte generos cu mulți comercianți și multă mâncare din care să alegi, de la sushi până la cartofi prăjiți cu mici. Pe cei de la Urban Burgers i-am reperat, dar și pe Marty Burgers care au avut niște… burgeri demențiali.

Nu s-a stat la coadă foarte rău. Cei care au stat la coadă și se plâng de asta sunt niște fraieri. Pe bune. De fiecare dată când am vrut să-mi încarc cardul cu bani sau să merg la toaletă, am făcut-o rapid fiindcă am știut unde să merg.

Festivalul a fost generos în stand-uri, numai ca să se evite cozile, iar dacă aveai puțină răbdare să explorezi zona de festival, observai cu ușurință că existau atât WC-uri cât și credit point-uri suficiente încât să nu pierzi mai mult de cinci minute din viață.

Un apus la Untold

Diversitate în zone și muzică. Chiar dacă a predominat muzica electronică, te puteai bucura lejer și de chill-out, și de rock, și de urban și de jazz și așa mai departe. Într-adevăr a fost ca la un festival mare, cu multe scene din care să te „înfrupți”.

Puteai merge la Cluj Arena unde puteai sta jos sau în picioare, la hamace la The Forest sau pe scaune, în Sala Polivalentă la dans continuu, în alte corturi și tot așa. Fiecare zonă avea câte un stil diferit de muzică.

Atmosfera. În ciuda personajelor care au preferat să stea la VIP și să soarbă un păhărel de șampanie în fața lui van Buuren, atmosfera a fost de nota 20. Mi-era dor să mai fac parte dintr-o mare de oameni extaziați la un concert. Cu sărituri, mâini pe sus, cântat, țipat și toate cele.

Standul Absolut la Untold.

Standul Absolut la Untold.

Bineînțeles, rămân la opinia că au fost artiștii potriviți, altminteri și-n timpul lor se mai întâmplau lucruri care se petrec în mod normal pe la un festival, dar care iscau blocaje printre ai noștrii. Cum ar fi zburatul de pahare cu bere sau suc. Se uitau toți unii la alții pe care să bată.

Modalitatea de plată. Contactless. Câteva secunde dura plata, nu mai mult.

Ce nu mi-a plăcut

Cum eu sunt hater și perfecționist de fel, cred că am întâmpinat mai multe chestiuni unde era „loc de mai bine”.

Cum ar fi un singur mare loc pentru festival. Nu mi-a plăcut faptul că a trebuit să cotrobăi în tot orașul ca să mă bucur de un festival. Am făcut peste 30 de km în felul acesta, dar ideea e să iubești Clujul și să-l promovezi ca și capitală europeană a tineretului. Prin urmare, înțeleg, dar îmi fură din senzația de festival. Uneori mă simțeam la festival, alteori parcă eram la mare… (culmea, da, la mare).

Prea multă muzică electronică. Acest fapt mi-a pus multe semne de întrebare. Mi s-a părut destul de nasol să pui Tom Odell cu John Newman pe aceeași scenă cu David Guetta și Armin van Buuren, dar nu e prima dată când se întâmplă asta.

Faza e că acest Tomorrowland-copy nu se pliază în tocmai pe felia mea de pâine. Strict subiectiv. Adică da, a fost diversitate în genurile muzicale, dar tot bumți-bumți a predominat, iar asta denotă puțin direcția în care se îndreaptă festivalul. Nu vă așteptați la mai puțin sau mai mult la anul. Când pornești la drum cu un line-up ca cel din ediția asta, așteptările nu pot decât să crească (atenție, organizatori!).

Neclaritate în basm. S-a tot vorbit de o poveste, s-a vorbit c-ar fi ceva o combinație între un basm și contemporaneitatea de azi. Nimic din toate acestea. N-am văzut nici un pic de storytelling ca activări în festival. Erau două personaje la care te puteai poza și scena principală aducea cu ideea, dar în rest, nimic.

Mă întreb de ce au mai investit în grafică de hartă de festival, dacă nu au existat niste props-uri, ceva, în cadrul zonei de festival. La celălalte scene în afară de Cluj Arena parcă eram la un festival al berii.

Dacă faci un festival pe un stadion, asigură-l nene ca lumea. Pe mulți i-am văzut luați cu targa din tribune. Pe mulți i-am văzut URCAȚI PE SCHELELE DIN FAȚA SCENEI PRINCIPALE. Pe mulți i-am văzut stând pe balustrada de la etaj a tribunei. Ce facem aici?

Adică, serios, oameni pe schelele cu boxe la scena principală? Unde s-a mai întâmplat asta? Au fost dați jos, ulterior, dar până atunci se puteau petrece o groază de tragedii. Oricum, din câte am înțeles, cineva s-a sinucis la festival. Mă întreb de ce…

Niște securitate prin zonele sensibile ale festivalului ar fi salvat câteva mâini și picioare rupte. Zic eu… Oricum nu sunt de acord cu festivalurile în oraș și pe stadioane. Pur și simplu. Nu-mi dă impresia nici de festival, nici de libertate. Mă simt tot între niște legături de oțel cu beton, lucru de care caut să scap când merg la un festival.

Voluntarii. Îmi place voluntariatul și oamenii care fac lucruri din proprie inițiativă, dar cei care au fost la acest festival nu prea au fost pregătiți corespunzător. Când era vorba de probleme, le pasau de la unii la alții.

Am avut o mică problemă cu brățara, astfel că a trebuit să fac un ocol de festival ca să ajung în locul unde trebuia și să aflu că nu pot fi rezolvat. Așa că m-am dus pe la o altă intrare unde, ghici ce, nu m-a oprit nimeni cu tot cu problema brățării. A trebuit să mi-o repar singur în festival.

Cam atât.

Din câte am înțeles, vor mai există încă cel puțin două ediții, cu următoarea aflându-și un headliner cât de curând. Voi cum v-ați simțit la Untold? Iar dacă n-ați fost, cum s-a văzut din online? 😀

0 Responses to " Concluzii după Untold Festival "

 1. Nandi says:

  A mai fost o chestie de haterism

  Eu fiind din oradea, in domeniul muZicii sa zic asa, amde multe ori treaba cu paza(bodyguarzii).

  Aici la festival, zici ca ei au platit biletele si au venit la noi nu invers.
  Gen, l-am intrebat pe un bodyguard d-asta , cand se deschide polivalenta(joi seara), raspunsul lui a fost cu un ton revoltat(mai ca nu mi-a zis mars d-aci), sec si respingator.
  Nu asa se vorbeste. La fel si aia care te controlau.
  L-am intrebar pe un om d-ala , ce s-ai arat din geanta.
  Nici un raspuns, ba chiar m-a bruscat , atunci m-am retras si i-am zis politicos:’comunicare’
  I-am aratat pachetu de tigari si am intrat usor fortat pe langa el.

  • Adrian Anghel says:

   Cu bodyguarzii nu am avut probleme, dar astfel de lucruri se intampla des. Este recunoscut talentul acestor oameni de a isca cearta si eventual scandal din nimic. Ar trebui discutat si acest lucru mai pe-ndelete. Poate voi reveni cu un articol. Bine ca ai comentat. Te mai astept. 🙂

 2. […] A real gentleman is to be found at Untold. În primele rânduri @ Adrian Anghel […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.