#Coronavirus: E vorba de educație

#Coronavirus: E vorba de educație

Dacă am priceput ceva până astăzi în legătură cu pandemia asta, ar fi două chestiuni:

  • românii nu respectă regulile decât dacă li se pune pumnul în gură;
  • autoritățile române sunt în continuare incompetente, iar guvernul actual nu e în stare să scrie niște legi logice care să nu fie atacate la CCR (vezi vidul legislativ de câteva zile care a dus la infectarea în masă la noi);

Dar poate cel mai agasant lucru, deși unii ar spune că nu e timp de așa ceva acum, că ar fi prea târziu – nu avem educație sanitară.

Nici măcar astăzi nu se poartă niște discuții serioase despre virus, atât cât știm despre el.

Tot ceea ce vedem la noi sunt acțiuni ale diferitelor branduri cu măsurile de prevenție luate, apoi aceeași poezie cu măsurile și eventual un interviu cu vreun medic epidemiolog care ne mai clarifică din situații.

Ce am văzut interesant aici e seria celor de la Băneasa Shopping City cu medicul Adrian Marinescu de la „Matei Balș”. Se discută despre shopping-ul și mersul la mall în perioada asta. E destul de informativ.

În schimb, prin străinătate, New York Times, New Yorker, Washington Post, The Guardian își fac datoria și informează oamenii de efectele acestui virus, atât cât s-a stabilit până acum.

Nu numai că-i informează, dar fac educație zilnică cu ei. Uite bă de ce așa și altfel nu.

Cumva partea asta de emoțional, de educație lacrimogen și nu numai tot pe branduri și agențiile de publicitate a picat.

Guvernul a făcut un TVC sec de 30 de secunde cu poartă mască.

Nu există emoțional. Nu există ceva care să vorbească pe limba tuturor. Să se simtă niște empatie. Ceva acolo.

Cum îl convingi pe Dorel să poarte mască?

Pentru că, în cazul în care nu ați aflat încă, statistica, știința, vorbele unui medic nu mai valorează nimic în era social media.

Știe tanti Lenuța de 1000 de ori mai bine cu ceaiul ei din plante medicinale. Despre ce vorbim?!

Și atunci cum reușești să duci povestea dincolo de doar „poartă mască”?

Uite un exercițiu creativ.

Pentru că a purta masca nu-i despre amenzi. Nu-i despre reguli. Nu-i despre „dacă legea-i lege”. Nu-i despre „așa a zis statul”.

E despre respect. E despre sănătate. E despre educație. E despre medicii aceia care se luptă să țină niște sute de oameni în viață zilnic în niște combinezoane în care abia mai respiră.

E despre viață. Despre continuitate. Despre economie. Despre tot ceea ce a însemnat normal odinioară.

E despre îmbrățișări, sărutări, cei dragi, vacanțe, dar și despre celelalte boli care azi nu mai primesc atenția cuvenită din pricina personalului redus sau a transformării cu totul a spitelelor în spitale covid.

În final, e despre noi toți.

Și toată lecția asta ar trebui purtată de stat cu proprii cetățeni pe durata întregii pandemii și prin personalități reprezentative.

Nu prin reportaje din secțiile covid, că am văzut că alea nu înseamnă nimic nici măcar pentru unii din bolnavii care se află pe vreun pat pe acolo.

E despre noi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.