Coronavirusul: îl mai țineți minte?

Coronavirusul: îl mai țineți minte?

Vă mai aduceți aminte de virusul de la începutul acestui an? Cel care a omorât atâția oameni și continuă s-o facă într-un ritm accelerat?

Înainte să mă urnesc cu articolul ăsta, vă rog să nu vă imaginați că urmează să citiți ceva panicard sau că asta ar fi intenția.

Numai că odată cu relaxarea restricțiilor, parcă începem ușor, ușor să uităm de virus. Vă aduc aminte ce s-a întâmplat în Vama Veche în primul weekend cu relaxare dincolo de granițele orașelor.

Nu e vorba să nu ne distrăm, să nu ne îmbătăm de fericire dacă avem motive, dar s-o facem responsabil. Să menținem distanța socială, nenorociții ăia de 2 metri care ne pot salva viața.

Să purtăm mască, cum au purtat toate persoanele acestea care au mers la un salon de înfrumusețare unde două angajate erau infectate.

Știți câte persoane au intrat în contact cu ele? 140. Știți câte s-au infectat? 2. Adică cele două angajate care erau oricum „covidate”. Și asta fiindcă toată lumea a purtat mască și nu au stat bot în bot.

Rămân perplex când văd oameni fără mască când mă duc la pâine. Nu mai zic de cei care s-au dus la munte sau la mare zilele astea și, probabil, au considerat că acolo n-ar fi vreun virus.

Dar hai să vedem pe cifre, să discutăm pe date. Nu sunt expert, iar nici experții nu cred că știu încotro se va îndrepta virusul ăsta. Dar știm ce se întâmplă în prezent.

În România

La noi în țară lucruri nu mai stau așa grozav.

De vineri, în mod oficial, suntem din nou în creștere. Adică apariția cazurilor noi l-a depășit pe cel al vindecărilor. Apar mai mulți oameni infectați, decât vindecați / zi.

Pe 11 și 12 iunie am avut 237 și 222 de cazuri noi descoperite. Astea sunt numere de aprilie, când eram în stare de urgență și totul era blocat.

Pe 14 iunie s-au înregistrat 320 de cazuri noi și am ajuns la 4,870 de cazuri active. În acest ritm, depășim 5000 azi.

Cazuri noi coronavirus

Aceste noi cazuri se pare că provin mai degrabă din căminele de bătrâni, spitale, dar și comunitar. Plus relaxarea românului excesivă și iată rezultatele.

După cum vedeți, linia albastră are o ușoară creștere pe finalul intervalului.

Cazuri coronavirus active

Nici la capitolul morți nu stăm foarte bine. Pentru ce populație avem, numărul de morți este destul de mare. Și nu pare să se oprească sau să scadă rata, din contră…

Pe 14 iunie aveam 1410 de decese la nivel național.

Cu toate acestea, după 15 iunie se va putea călători în străinătate. Chiar dacă, ironic, România nici măcar nu îndeplinește criteriile pe care fix ea le impune față de țările în care se poate călători.

Practic, poți călători în țările unde nu se depășește un index de 5 (o medie de infectări / zi), care să fie într-atât de mică încât să nu conteze. Indexul României este undeva pe la 8,8. Ceva de genul.

Așadar România este un pericol pentru celelalte țări. Nu te duci în Anglia că sunt mulți infectați, dar poți în Germania, unde sunt mult mai puțini decât la noi.

Sunt țări pe listă care au un număr mult mai mic de infectări pe zi față de noi. Ei bine, asta e o idioțenie uriașă.

Dar ce se întâmplă pe glob?

Ei bine, abia aici intrăm într-o problemă mult mai vastă.

Fraților, de ce mama naibii, până azi, noi tot nu am fost în stare să încetinim răspândirea acestui virus?

Asta mă uimește. Se știe de el din ianuarie. Suntem în iunie, iar în Brazilia și țările sud-americane, precum și în State se moare pe capete.

De weekendul ăsta, în Statele Unite au murit mai mulți oameni de covid-19, decât în Primul Război Mondial în luptă.

În State și Brazilia vina pică întrutotul pe seama unor incompetenți autocrați sub denumirile de Bolsonaro și Trump.

Și nu pot să nu remarc că dispunem de o Organizație a Sănătății coruptă, incapabilă și săracă (într-o deplină ironie cu corupția).

Lupta cu acest virus este grea și nu e gata sub nici o formă.

În Beijing a apărut un nou focar de infecție, iar totul s-a blocat din nou.

În Brazilia au ajuns să îngroape oamenii pe plajă.

În cifre, avem peste 435,666 de decese la nivel global.

Primele trei locuri sunt ocupate de Statele Unite, Brazilia și Rusia cu India care vine tare din spate.

Sunt 3,432,094 de cazuri active la 14 iunie, dar partea bună e că cei mai mulți dintre ei (98%) au condiții ușoare și nu necesită ventilație.

Problema e că de la o zi la alta se depășesc recorduri în privința cazurilor noi. Avem din ce în ce mai multe.

Concluzie

Sunt încă multe întrebări ce învăluie acest caz. Întrebări la care cine știe când vom avea răspunsuri.

Momentan, tot ce putem face e să avem grijă de noi și de cei din jur, să purtăm mască și să păstrăm distanța socială.

Era normal ca după relaxare să avem parte de o creștere a numărului de cazuri, coroborat cu numărul mai mare de teste pe zi, iată că ne apropiem de o oarecare realitate care poate era acolo de dinainte să ne distrăm noi.

Este clar că trendul e în continuare de creștere pentru perioada următoare, așa că aveți mare grijă de voi! Depinde numai de noi să nu ajungem din nou în stare de urgență și implicit închiși în case.

P.S.: Vă rog nu plecați după fenta cu manipularea.

coronavirus-update

One response to “Coronavirusul: îl mai țineți minte?”

Leave a Reply

Your email address will not be published.