Cum a fost „În Sălbăticie”

By | De Citit

Abia ce-am terminat-o de citit, se numeşte În Sălbăticie şi este scrisă de Jon Krakauer. Probabil mulţi dintre voi deja aţi citit-o sau cu siguranţă aţi auzit de ea. Cuprinde drumeţia şi o parte importantă din viaţa tânărului Chris J. McCandless care a decis, imediat după terminarea colegiului, să părăsească societatea modernă, familia, prietenii și o eventuală carieră de succes pentru a pleca în sălbăticie şi a trăi de unul singur.

După aventura lui McCandless, astăzi există un website oficial al acestuia, o fundaţie, mai multe cărţi scrise, dintre care cea mai de succes este aceasta pe care v-o recomand şi eu, iar ca să fie tacâmul complet, un excepţional film în regia lui Sean Penn ce a fost lansat în anul 2007, purtând numele de Into the Wild (În Sălbăticie, pe limba noastră). Din ce-am citit, singura opinie pe care mi-am format-o este aceea de ceaţă. Ceaţă completă.

În zilele noastre, când totul stă la un click distanţă, când telefonul e uneori chiar mai deştept decât purtătorul acestuia, mi-este chiar greu să înţeleg alegerea tânărului Chris J. McCandless de a pleca în sălbăticie de unul singur. Bine, să pleci singur în sălbăticie nu-i ceva ieşit din comun, când spui că este o experienţă inedită şi când asiguri pe cei din jurul tău că te vei întoarce şi ai cele necesare asupra ta.

El a riscat prea mult, fără bani, fără trusă de prim ajutor, până chiar fără mâncarea pe care o putea transporta asupra lui, preferând să se rezume la doar câteva kg de orez (avea chiar mai multe kg, dar le-a lăsat în maşina pe care a aruncat-o în râul Colorado) şi s-a axat pe natura dimprejur şi vânat.

Admir curajul lui, faptul că aşa a dorit să trăiască, că acesta a fost visul lui, vis pe care nu mulţi reuşesc să-l experimenteze. Din păcate, el a făcut o eroare imensă: curajul său naiv l-a aruncat în extrema opusă, ajungând să nu se mai gândească la sănătatea lui, la viaţa lui, la cei din jur.

Sunt o sumedenie de lucruri pe care acesta le face de-a lungul călătoriei sale până în Alaska, lucruri pe care vă învit să le citiţi în cartea lui Krakauer, care surprinde în detaliu toate mişcările pe care McCandless le-a făcut cât timp a dispărut din lume.

Este o carte ușoară, o lectură plăcută în stil jurnal printre care mai apar și unele intervenții în stil interviu ale rudelor lui McCandless. Este genul acela de lectură care te atinge în mod emoțional și te face s-o citești pe nerăsuflate. Fără prea multe analize, ci doar parcurgerea unui drum, cel făcut și de protagonist.

Pe Okian, cartea se găseşte la momentul la care scriu articolul ăsta, 28 de lei. Este o poveste de viaţă, un punct de vedere al lucrurilor din dublă perspectivă (autor, McCandless) şi o poveste pe care merită s-o cunoaşteţi fără îndoială.

0 Responses to " Cum a fost „În Sălbăticie” "

  1. […] că-i suficient până aici, mai ales că v-am mai recomandat o carte şi pe blog sigur mai găsiţi recomandări de acest gen. Ce doresc eu să citesc pe viitor? […]

Leave a Reply

Your email address will not be published.