Cum să-ți organizezi bugetul ca student

Deoarece nu mai am bani în buzunar, am considerat că ar fi cazul să fac un articol despre asta. Bineînțeles că nu. Vreau să vorbim olecuță despre cum să îți organizezi bugetul când ești student, mai ales de provincie, că noi ăștia din alte părți ale țării decât cea în care studiem, ne descurcăm mai greu. Prin urmare, fiindcă nu vreau să vă pierd timpul aiurea, sar la următoarele chestiuni:

  1. Nu te duce în cluburi unde-i băutura scumpă. De intrare nu mai zic.
  2. Nu mânca în oraș dacă ai frigiderul plin acasă.
  3. Pe RATB, încearcă să dibuiești controlorul, dacă mergi două stații, nu-i musai să utilizezi cardul (asta dacă n-ai abonament).
  4. Mai și plimbă-te. Nu trebuie să te duci aiurea într-un pub. Nu mai ești la tine acasă.
  5. Haine? Mhm, aici e discutabil. Dar părerea mea este că e mai ok să-ți cumperi de acasă, aici s-ar putea să cazi în tentații.
  6. Nu împrumuta oameni în care n-ai încredere cu bani. Mai ales dacă tu ai rămâne pe urmă fără.
  7. Ține o evidență. Alocă o sumă pentru fiecare zi (e posibil ca pentru mulți să fie inutilă, dar chiar ajută uneori).
  8. Mai stai și acasă. Ce atâta oraș? Nu ți s-a luat? Nu l-ai văzut din toate unghiurile în primele zile? Nu, știu, mereu apare ceva nou..
  9. Învață-te să cheltui bani pe strictul necesar. Ideea este să nu mori de foame. Altele mai pot să aștepte.
  10. Dimineața nu-i musai să mergi la o cafenea, dacă ai termos, fă-ți acasă și ia-o cu tine. Dacă nu, bea-o acasă. Dacă nici așa, încearcă fără.

Urmând aceste sfaturi, cu siguranță nu vei rămâne fără bani, ca mine. Bineînțeles, urăsc să dau sfaturi, de aceea le vom spune chestiuni și le vom lăsa așa. Acum, pentru cei care s-au plictisit, atât a fost articolul, dar pentru cei care chiar vor să insist, uite că se mai poate…

Să începem:

1. Există Kulturhaus (vorbesc de București). Acolo bautura-i ieftină. Nu zic că n-ar fi ok să mai ieși și printr-un club dintr-acesta mai luxos, dacă-mi permiteți, însă nu faceți exces.

2. E inutil să detaliez.

3. Eu am abonament, astfel mă feresc să dau mai mulți bani pe cartelă.

4. Stând în București, e așa fain să te plimbi. Mai vezi lumea, mai analizezi una-alta. Dacă nu, bicicletă. E fain să te plimbi cu bicicleta, asta dacă știi să mergi.

5. Nu. Categoric nu. Deși oferte se găsesc. Bine. La ofertă mai merge o haină. Dar doar la ofertă!

6. Nu e suficient de clar?

7. În telefon, într-o agendă, pe o foaie, oriunde ți-e mai ușor. Contează s-o ții. Buget pentru cheltuieli neprevăzute. Buget de urgență. Buget pentru cheluieli alandala, cum vreți. Venituri și cheltuieli, hai, cu toții putem face un tabel cu două coloane..

8. Uneori, acasă-i cald și frumos. Un ceai, un serial, un film, un curs, o vorbă cu colegii de cămin sau de apartament. Parcă-i mai fain așa decât toată ziua în oraș.

9. Cum spuneam, strictul necesar!

10. Eu îmi beau cafeaua acasă, uneori și la facultate, însă mă asigur să nu ajung prea des într-o cafenea unde dai 12-14 lei pe o canuță de cafea care, să fim serioși, doar îți stârnește apetitul.

Cam atât. Dacă ai putea da mai departe aceste chestiuni, poate ne-am descurca mai bine. Oricum, ca studenți, mereu vom ajunge într-un moment sau altul să nu mai avem bani. Ăsta-i și unul dintre lucrurile faine ale studenției. Bear Grylls ar fi invidios.

Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.