„Cutremur de Timp” de Kurt Vonnegut

By | De Citit

Când a venit Cutremurul de Timp, m-a luat și pe mine și m-a dus direct în 1991 în contextul de atunci. Autoironia și ironia din autobiografia autorului este nelipsită. Kurt Vonnegut este cunoscut pentru amuzamentul din cărțile sale, una celebră fiind chiar „Abatorul Cinci”.

În „Cutremur de Timp” autorul vorbește și prezintă viața alter egoului său, Kilgore Trout, celebrul scriitor de SF. Alături de viața lui Kilgore este prezentată și viața lui. O tehnică inedită pe care Vonnegut o stăpânește atât de bine.

Este o carte care trebuie citită în profunzime, iar asta fiindcă adevărurile din ea sunt atât de crude și cântăresc atât de mult, încât la prima citire avem valul de amuzament care le acoperă. De fapt, e mult mai mult de atât. Cuvintele poartă o însemnătate care nu degeaba au fost lăsate pentru ultima înfățișare pe piața literară.

Da, este ultima carte publicată de Kurt Vonnegut și privind în spate, cu ușurință putem considera că-i cireașa de pe tort. Ca idee principală, un cutremur de timp se petrece și trimite întreaga populație din 2001 cu zece ani în urmă ca să retrăiască… aceeași treabă. Liberul arbitru intră în acțiune și de aici amuzament cu duiumul.

Seriozitatea cu care-și tratează personajele și mai ales alter ego-ul este de-a dreptul umoristică. În „Abatorul Cinci” are grijă să-și sune personajul principal, să-l facă cu ou și cu oțet. Aici, reeditarea parcă-i mai gravă, dar nelipsită de ironie.

Este o carte care merită citită în public, care merită dată mai departe, care te va impresiona. E simplă, dar nu mereu. Se leagă de multe domenii, dar din nevoie de a fi cât mai explicit.

Dacă Joyce n-ar fi ales să-l pună pe Ulise în Dublin, Vonnegut ar fi avut grijă să-l facă soldat în Al Doilea Război Mondial, să-l facă să se pișe pe el și apoi, după ce a fost târât prin țărână, să-l scoată erou prin cine știe ce realizări insegnifiante. Acesta e Kurt Vonnegut.

Vă recomand toate cărțile lui, fiindcă toate au câte un mic didacticism în ele și toate sunt pe baza ironiei și autoironiei. Comedia este viitorul literaturii astăzi, iar dacă reușești să faci comedie și să dai și creierului ceva de mâncare, atunci meriți aplauzele noastre.

Cartea se găsește aici la un preț rezonabil. Spor la citit!

Leave a Reply

Your email address will not be published.