De ce mașini autonome?

Astăzi între un video cu Răzvan, colegul de la SpeakFresh Gaming și un alt proiect personal la care mai lucram, s-a întâmplat să ajung și pe website-ul Yoda, unde am dat peste știrea asta. Prima parte este doar un copy/paste a unei alte știri apărute în urmă cu câteva luni bune și pe care am avut plăcerea s-o savurez în scopul ei de atunci. De acolo și până la ce am citit acum, mare drum.

În primul rând, cică, până în 2040 nu vom mai avea nevoie de permis auto. De ce? Că avem mașini autonome? Bine, continui și văd că oamenii sunt serios puși pe treabă. Cei de la Cadillac chiar vor să se apuce până în 2015 de producția unor mașini parțial autonome. Înțeleg că și oamenii cu probleme de vedere probabil vor dori să aibe un automobil de care să se folosească, care să-l ducă din punctul A în punctul B automat, dar totuși nu-mi pun eu atâta încredere în acest concept.

Chiar și cu LIDAR, tehnologia pe care o folosesc aceste mașini, eu tot nu mă voi simți sigur. Cum aș putea oare să-i spun mașinii mele, du-mă la B dacă eu nu cred în ea și nu mă simt în siguranță dacă n-o stăpânesc? Această tehnologie poate avea o cădere, probleme de satelit cum mai găsim și la GPS-uri sau orice mic bug care ne-ar putea propti în primul stâlp. Și-apoi mai zici că nu-i nevoie de permis.

Apoi cică mașinile nu vor parca neregulamentar. Iar dacă eu am treabă la Casa Presei Libere, unde mă lasă dacă nu găsesc loc? Cinci kilometri mai departe? Undeva pe Șoseaua București – Ploiești? Ar fi bine dacă ți-ar da opțiune să te lase să cobori, dar mai apoi de unde cheie? Se va încuia singură? Vei avea opțiunea s-o găsești la mama naibii unde se parchează? Multe întrebări, multe..

Un lucru ok ar fi că cică le-ar stabiliza în așa fel încât să se simtă ca fiind conduse de un șofer cu experiență, fără a sări peste viteza legală. Ultima parte nu sună întocmai bine, fiindcă să fim serioși, nu toată lumea respectă viteza legală, iar atunci când ești pe grabă, parcă nici nu vrei să te urci într-o astfel de mașină autonomă.

Și cu toate acestea, chiar dacă testele s-au demonstrat a fi cu succes duse până la capăt, eu tot o mașină normală o să vreau să conduc. Să știu sigur că am ambreiaj, frână, accelerație, volan și schimbător pe care să le simt, să le știu sub comanda mea.

Asta ar fi părerea mea, na acum, voi ce spuneți?

0 responses to “De ce mașini autonome?”

    • E intr-un fel buna remarca avand in vedere calitatea articolelor de pe website, dar cand vreau o stire rapida in limba romana, ma duc acolo. Cand am timp mai mult liber, citesc website-urile dupa care Yoda face traducere, Wired, The Verge, TechCrunch si altele de genul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.