De ce nu mai citiţi ?

Secolul 21, anul 2011, lumea se mişcă repede. Un strop din trecut a mai rămas la noi, dar parcă-l vedem doar la bătrâni, la cei care şi-au trăit viaţa aşa cum se trăia atunci şi au rămas acum doar cu cărţile. Auzi, cărţile. Pariez că tu, blogger fiind, nu deschizi cartea prea des. Da ştiu, e mai uşor de umblat pe internet şi eventual la o primă idee venită ca trăznetul, s-o izbeşti de background-ul alb sau negru sau orice altă culoare a blogului tău.

Care a fost ultima carte citită ? când s-a întâmplat asta ? – doresc nişte răspunsuri dacă se poate în comentarii. Observ şi observ tot mai multe greşeli gramaticale pe site-uri groase ale internetului, la oameni mari ai internetului, dar nu numai aici. Lăsând internetul la o parte – pe stradă, la şcoală, la televizor, sunt oameni care nu ştiu să vorbească, nu ştiu unde să pună virgula, cum să scrie aţi şi a-ţi, în circumstanţele de rigoare, ceea ce este înspăimântător. Recunosc, nu sunt as în literatură, nici în gramatică, dar învăţ din greşeli şi nu evit să consult dicţionarele atunci când am nevoie.

Uneori din grabă se pot face greşeli gramaticale, dar acelea nu sunt greşeli – e pură neatenţie. De aceea trebuie să exersăm în continuu, să citim cărţi, dicţionare şi aşa mai departe. Sunt un fan înrăit al limbii române, şi-mi place s-o folosesc aşa cum trebuie. Nu admit greşelile de scriere. Parcă mă râcâie pe creier, când văd un om că-mi scrie : mi-e mi-a venit scrisoarea (un exemplu).

Din păcate n-am reuşit să văd / particip la un fel de cerc, congres ceva de carte în oraşul meu, dar nu în clădire, în aer liber. Aşa cum se desfăşoară la Cluj, la Timişoara ş.a. Lecturi urbane frate, nimic mai mult.

În Argeş există ceva şi, aş ruga bloggerii de aici, să mai tragă un ochi şi pe acolo, e foarte interesant. Păcat că nu prea mai e activ, ultimul articol fiind scris abia în august, anul trecut.

Zicând de cărţi, uite aici ceva de la mine, foarte recent.

0 responses to “De ce nu mai citiţi ?”

 1. de ce sa citeasca ? “ejt” nebun?
  cand stau pe facebook si se chatuiesc cu gagicile, cine-i baga-n seama daca zic ca au citit Tolstoi ? pana mea, altfel e cand zic “AM VAZUT AMURG LA AFI”

  afi = mall cu cinema la bucuresti.

  • @ TED : Da stiu ce-i AFI, oricum – fitele sunt la moda acum. Mercedes, BMW, multi bani, shopping la greu, prostie la kg.

 2. Nu conteaza sa citesti ceva,atata timp cat ai masina in fata blocului(nu dacie sau cine stie ce solenza daca esti sub Audi A6 deja se considera ca nu ai masina)ai un telefon ultimul racnet in buzunar,si pana la urma conteaza grosimea portofelului si nu a ultimei carti(ma refer si la grosimea cartii deoarece daca citesti o carte cu ilustratii si esti mai mare de 15ani nu prea are rost sa spui ca ai citit).
  Recunosc ca si eu am multe greseli care se datoreaza faptului ca sunt turc, dar citesc carti atat in turca cat si in romana.Ultima carte citita de mine (in afara de manualul de planorism la care citesc zilnic) a fost “Domnul Pipa” un roman biografic despre viata unui agent turc,pe scurt ce s-a intamplat incepand din anii 1930 pana in 1997 cand acesta moare.
  Auzisem de la o cunostiinta ca exista in Pitesti un loc unde poti sa bei un ceai si sa citesti o carte.Sunt de parere ca ar trebui promovata mai mult ideea aceasta.

  • @Salih : Da ?! unde ? – eu nu stiu niciun loc. De citit se mai poate citi ziua in Cub.a, la biblioteca judeteana mai merge sa citesti carti.

 3. Ultima carte citita a fost “Da-mi banii tai ! ” de Gabriel Branescu . Destul de interesanta mai ales ca mai avea si cate o caricatura 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.