Despre blogging, pe larg, cu Cristian Florea

By | Gânduri

Inițial am dorit să scriu un articol despre ce efecte benefice poate avea bloggingul și deținerea unui blog pentru un tânăr. Însă am stat și am gândit mai bine și mi-am zis: de ce nu aș invita pe cineva să vorbească despre asta? Suntem aproximativ de-o vârstă, e blogger, e cunoscut și am considerat că este omul perfect pentru targetul meu de a discuta despre subiectul în cauză. Ce-a ieșit mai jos este un interviu cu el. Așadar, fără alte introduceri, despre blogging, cât mai pe larg, cu Cristian Florea.

Pentru început, să facem cunoștință. Nume, prenume, nume de cod, meserie, anii, unde stai, tot. Într-un spirit de glumă bineînțeles, o scurtă prezentare a ta.

Cristian Florea, blogger pasionat, student la Facultatea de Inginerie Electrică în cadrul Universităţii Politehnica din Bucureşti, 20 de ani, originar din Tărâmul Vinurilor

cristian-florea-despre-mine(Vrancea, Focşani), mutat la capitală cu ocazia începerii facultăţii. Printre altele, îmi place să pedalez cât mă ţin picioarele şi să alerg cât îmi dau voie plămânii.

De cât timp ești blogger și când ai decis să mergi pe acest drum al bloggingului?

Mă joc de-a bloggingul din 2008, dar am decis că asta vreau să fac destul de târziu, prin anii 2010. Decizia am luat-o când am văzut cât de mult m-a dezvoltat personal bloggingul şi câţi prieteni mi-am făcut datorită lui.

 Care este partea cea mai faină în a deține un blog?

Nu există o parte „cea mai faină”, ci o grămadă de părţi faine. Aş aminti aici doar trei: ocazia de a cunoaşte oameni noi, de a te dezvolta personal şi de a învăţa să lucrezi cu publicul.

 Consideri că un tânăr cu blog față de un altul fără un spațiu virtual are mai multe șanse de reușită în carieră?

Da, cu siguranţă. Iar asta pentru că un tip cu blog îi arată angajatorului că se pricepe la ceva şi că poate fi disciplinat (un alt avantaj al bloggingului e că te disciplinează) în ceea ce face. Iar angajatorii obişnuiesc să te caute pe Google înainte să se hotărască dacă te angajează sau nu.

Cât de mult te-a ajutat pe tine blogul până la momentul actual?

Îi datorez foarte multe lucruri blogging-ului, începând cu majoritatea prietenilor pe care-i am şi terminând cu faptul că am avut ocazia să vizitez multe locuri (chiar acum mă întorc dintr-o excursie în Maramureş, de pildă, care nu s-ar fi întâmplat fără blog). Nu ştiu dacă pot spune cât de mult m-a ajutat, dar cu siguranţă fără blog aş fi fost un alt om şi nu neapărat unul mai bun.

 La timpul la care vorbim, deși ai numai 20 de ani, ești deja Project Manager la SportLocal.Ro, un site important de știri de sport din țară. În ce proporție a influențat viata ta de blogger preluarea acestui job?

În proporţie de aproximativ… 100%. Pe Chinezu, creatorul site-ului, l-am cunoscut la un blogmeet pe care l-am organizat în Focşani în 2010. De atunci am continuat să discutăm, iar el mi-a tot urmărit activitatea online şi în momentul în care am ajuns la facultate la Bucureşti, îi confirmasem deja că m-aş putea încadra pentru un asemenea post. Blogul mi-a adus job-ul, cum s-ar spune.

Ești unul dintre studenții cu blog. Ori noi știm că de obicei tinerii la facultate caută cât mai multă distracție. Cum ai fost văzut prima dată când le-ai spus colegilor că ești blogger?

Nu prea au înţeles mare lucru din asta la început, până când am reuşit să ne împrietenim pe Facebook şi au dat click pe link-urile pe care le mai trimit eu. Mulţi mi-au zis că le-a plăcut ce-au văzut şi că mă apreciază pentru ceea ce fac. Nu ştiu dacă au spus-o doar ca să mă facă să mă simt bine sau chiar impresia asta le-am lăsat-o. :)) Cert este că, printre altele, le-am arătat că mă pot şi distra şi că deşi am blog, tot om sunt, ca şi ei.

 Recomanzi tinerilor din ziua de astăzi să pornească și ei pe acest drum al bloggingului? Ce avantaje și dezavantaje pot întâlni parcurgându-l?

Da, recomand cu toată căldura oricui să-şi facă blog, nu neapărat tinerilor. Singurul dezavantaj cred că ar fi acela că dacă eşti mai slab de înger, în momentul în care apare vreun hater sau vreo persoană care nu e de acord cu tine, s-ar putea să te demoralizezi.

Cât despre avantaje, aşa cum am zis şi mai sus: dezvoltare personală, posibilitatea de a cunoaşte oameni şi de a lucra cu publicul (nu-i uşor să încerci să anticipezi reacţia cititorilor la ceea ce scrii tu), posibilitatea de a vedea locuri pe care nu le-ai văzut niciodată din perspectiva online-ului (vezi proiectele #prinTimisoaramea, #prinBraşovulmeu etc., care dezvăluie lucruri minunate despre o mulţime de oraşe din România), iar lista ar putea continua la nesfârşit.

 În ce măsură crezi că blogurile vor lua locul presei în viitor? Sau mai bine spus, crezi că meseria de “blogger” va fi luată mult mai în serios în viitor?

Deja sunt mulţi bloggeri care, printre altele, sunt şi formatori de opinie. Nu ştiu dacă bloggerii vor înlocui vreodată presa, pentru că bloggingul şi jurnalismul sunt două lucruri diferite, care se întâlnesc destul de rar. Spre exemplu, cred că în cazul vreunui interviu sau vreunui reportaj poţi găsi la bloggeri materiale pe care le-ar fi putut obţine şi jurnaliştii. În rest, bloggerii scriu articole subiective şi aşa trebuie să rămână, iar presa ar trebui să fie obiectivă.

 Să trecem la interesul general. Venitul. Nu te întreb ce venit ai făcut tu din blogging până acum, ci vreau să clarificăm un lucru: se fac bani suficienți din scrierea articolelor online? Ce condiții trebuiesc împlinite pentru accederea la “nivelul superior”?

Bani se fac. Acum depinde ce înţelege fiecare prin „suficienţi”. Iar un prim pas pentru a începe să câştigi câte ceva cred că este să fii perseverent. Niciun blogger nu a început să câştige bani imediat după ce şi-a făcut blogul. Toţi au avut nevoie de cel puţin doi – trei ani de muncă pentru a putea scoate bani de-aici. Şi să scrii cel puţin o dată pe zi timp de trei ani de zile nu-i o muncă pe care o poate face toată lumea.

 Am observat o introducere nouă în blogosferă. Pay-to-read. Practic mai mulți bloggeri A-listeri au introdus această metodă de plată pentru articolele premium, exact ca un abonament la ziar. Ce părere ai? Crezi că acesta este viitorul în blogging? De asemenea, încearcă puțin să ne vorbești și despre ce înseamnă să fii un A-lister.

În România e mai greu cu pay-to-read-ul, din câte am observat eu, pentru că oamenii vor conţinut de calitate care să fie şi gratuit în acelaşi timp. Într-adevăr, aceasta este o practică foarte bună pe-afară şi probabil va prinde şi la noi la un moment dat. Momentan, totuşi, nu oricine poate crea conţinut care merită plătit. Şi nu oricine plăteşte pentru conţinut, chiar dacă e vorba doar de câţiva euro pe lună.

Cât despre „ce înseamnă să fii un A-lister”, când am să fiu unul am să-ţi pot spune. Acum nu cred că sunt în măsură să vorbesc despre asta.

 Ce planuri de viitor ai în blogging?

Să fiu din ce în ce mai cunoscut şi să am scrieri din ce în ce mai bune. Să mă perfecţionez, practic.

 Hai că le-am tot vorbit oamenilor despre cum e să fii blogger, cum e în online. Să mai ieșim și afară, în offline cum s-ar spune. Povestește-ne despre evenimentele dintre bloggeri, așa zisele blogmeeturi.

Blogmeeturile te ajută să depăşeşti bariera pe care o creează online-ul. Degeaba tot discuţi cu cineva pe Twitter sau pe Facebook dacă nu apuci să stai la o bere cu el şi să vezi ce fel de om este. Online n-o să poţi niciodată să cunoşti pe cineva în adevăratul sens al cuvântului, oricât de mult aţi discuta voi. După ce apuci să discuţi cu cineva offline îţi dai seama ce fel de om este şi dacă ai putea lega o prietenie cu el. Iar prieteniile dintre bloggeri sunt unele dintre cele mai faine, trust me!

 Dacă mâine ar dispărea noțiunea de blog, ce te-ai face?

Aş căuta altă noţiune care să aibă legătură cu online-ul şi să mă pasioneze. Am făcut şi web design la un moment dat şi nu-mi era atât de rău. Oricum, avantajul e că bloggingul nu poate dispărea de pe o zi pe alta.

 Un cuvânt de bine bloggerilor și oamenilor încă indeciși să pună degetele pe tastatură, ceva motivațional.

Era un citat care zicea că cel mai bun moment ca să plantezi un copac era acum 20 de ani. Al doilea cel mai bun moment este acum. De ce să-ţi dai seama peste 5 ani că un blog te-ar fi ajutat în carieră şi în relaţia ta cu ceilalţi oameni, când poţi să începi un blog chiar acum?

Mulțumesc foarte mult Cristi pentru timpul acordat!

Mulţumesc şi eu pentru interviu. Am scris atât de mult, încât cine a avut răbdare să citească până aici ar trebui să primească un premiu, nu? Sunt dispus să răspund oricărui mail trimis la contact@cristianflorea.ro în legătură cu blogging-ul. Dacă vrei să-ţi faci blog şi nu ştii de unde să începi sau dacă încă ai dubii în legătură cu motivele pentru care ţi-ar trebui un blog, mail me! 😀

Închei și eu acest articol printr-o întrebare: ce vă împiedică să vă deschideți un blog?

0 Responses to " Despre blogging, pe larg, cu Cristian Florea "

  1. Alex N. says:

    Bun interviu, bune intrebari, bune raspunsuri. Astept altele.

  2. […] Citeşte mai departe » Dacă ai câteva minute libere, mi-ar plăcea să-mi spui şi cum m-am descurcat. […]

  3. cotos says:

    🙂 Foarte bine construit interviul. Iar cel intervievat nici ca se putea sa fie mai bine aleasa. Uneori, e bine sa ii cunoastem si pe mai putin Alisteri.,

  4. Laurentiu says:

    Ar fi interesant sa se faca o paralela…cu cat mai multi invitati la interviu, cu atat mai bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.