Despre paza de la festivaluri

Sunt un fan al festivalurilor. Asta cred că deja s-a conturat din activitatea mea ca blogger. Am mers până acum la Padina Fest, In Transylvania, Untold Festival, Summer Well și Hush Fest.

Îmi propun să mai ajung la multe altele și dintre cele mai importante în viitor. Cu toate acestea e ceva deranjant la festivalurile din România.

Problema pe care aș dori s-o discut cu voi este în legătură cu paza de la festivaluri de la noi. Uneori e prea severă, alteori e prea neatentă, dar niciodată una echilibrată.

Sigur, poate cer prea mult, poate e prea devreme, de fapt sigur e prea devreme, dar este loc de mai bine și de băgat la minte.

Pe la festivaluri, mai ales la cele cu trupe cunoscute, vin fani chiar și din cele mai îndepărtate colțuri ca să-și vadă favoriții performând. Foarte des s-a întâmplat ca vreun fan să aibă un cadou pentru trupă, iar unul din membrii trupei să-l ceară.

Ei bine acel cadou ajunge, de obicei, la trupă prin pază.

La Untold, fanii au venit cu multe daruri, dar niciunul n-a ajuns la artist. Câțiva străini cu care am apucat să mă împrietenesc acolo, bloggeri de travel, îmi povesteau cum paza refuza orice cerință venită de pe scenă. Vi se pare ok?

Rămân la părerea că noi mai avem multe de învățat pe partea aceasta de cultură de festival.

La Summer Well am văzut atâta pază și garduri, încât te simțeai constrâns oarecum, nu liber, ceea ce se și caută, de altfel, la un festival. Mă simțeam ca-ntr-o cușcă, ceea ce n-a fost ok.

Și pentru că trebuie să specific, nu caut junkăreală maximă, droguri și mai știu eu ce alte nebunii, ci un minim de bun simț. Pe la cele câteva festivaluri la care am fost, n-am văzut om de pază care să nu caute ceartă.

Toți te privesc urât, toți te împing, toți îți vorbesc urât. Practic, nu ajungi să te simți exact ca la un festival, ci ca la un meci de fotbal, cu tine fiind ultimul huligan.

Nu am avut până acum probleme cu poliția sau jandarmeria la vreun festival, dar au avut alți oameni care mi-au povestit și vă spun sincer, din niște penibilități și chef de scandal s-a pornit totul.

Cât despre ce mi-au povestit acei străini, vă dați seama că m-am simțit prost să văd oameni veniți la noi la un festival (care merg, în general, la festivaluri) și care să se simtă contrânși de acești oameni veniți să asigure buna desfășurare a unui eveniment.

Sunt multe de schimbat și le aștept cu răbdare, dar totul pornește de la mentalitate. Dacă firmele de pază și poliția ar înființa câteva sesiuni de training pe bază de festivaluri, lucrurile ar merge mai bine. Nu cred că-i dificil.

Voi ce probleme cu paza ați întâmpinat pe la festivalurile la care ați mers? Dar nu probleme iscate de voi, că acolo e normal, ci lucruri stârnite din treburi ilogice.

0 responses to “Despre paza de la festivaluri”

  1. La Untold m-au oprit si mi-au luat din mana, fara sa intrebe, un selfie-stick. I-am explicat omului ca nu e ok ce face el, din prea multe puncte de vedere, si ca vreau obiectul meu inapoi. I-am explicat ca am citit regulamentul in prealabil, si el nu are dreptate, iar abordarea lui a fost de-a dreptul badaraneasca pentru ca putea sa intrebe daca vreau sa intru fara obiect (presupus neacceptat) sau sa nu intru deloc.
    Mi-a zis ca-s putin cam agresiv. I-am raspuns ca-s doar bine informat si ca as vrea sa vorbesc cu un superior.

Leave a Reply

Your email address will not be published.