Despre teorii ale conspirației

By | Gânduri

teorii ale conspiratiei

Nu am să pălăvrăgesc mult, fiindcă a zis-o altcineva mult mai bine decât mine.

Dar nu pot să nu recunosc că o parte din noi (noi, homo sapiens) mereu a fost atrasă de ceva mai mare. Ceva mai amplificat.

Fie că e supranatural, sublim, conspirativ, mereu omul a fost atras de teorii ale conspirației. Că până la urmă asta este. Crezi în ceva ce factual nu a fost demonstrat, dar pentru că ție îți sună mai bine decât faptele care sunt plictisitoare, vei crede în poveste.

De exemplu, recunosc că o parte din mine crede în teoria aia mizerabilă a conspirației în care Regina Angliei e implicată în moartea Prințesei Diana.

Pur și simplu când o văd pe femeia aia, mi se zburlește părul pe spate. N-are nimic pozitiv în dânsa. Și nici documentarele despre ea nu prea o ridică în slăvi.

Plus că tensiunile din perioada aia și riscul la care era supusă întreaga Familie Regală susține destul de bine teoria conspirației.

Numai că asta-i una. Nu poate fi dovedită. Probabil nu va fi dovedită niciodată.

Cred și eu atât cât cred la o caterincă bună când mă adun la o bere cu prieteniii. Dar nu mă aventurez să scriu eseuri, să împărtășesc opinia asta falsă pe internet, s-o spoiesc pe toate grupurile de Facebook.

Nu e crezul meu.

Și poate asta-i problema. Că teoriile astea ale conspirației au ajuns să fie atât de bine alimentate (ironic bine, fiindcă ele pot fi demontate din două cuvinte) încât au devenit o religie. Un crez.

Oamenii cred orbește în ele. Nu mai există alt adevăr. Nici măcar cel rațional. Iar asta se trage efectiv din lipsa educației din țara noastră + din cretinii care și-au bătut joc în spatele clasei de orele mai importante de la școală.

Indiferent că au murit și încă mai mor oameni, creștinopații ăștia cu frică de Dumnezeu și crez în teorii ale conspirației sunt de neclintit.

Pentru dezinformare, fake news și fact checking vă recomand cu drag să vă abonați la newsletterul Misreport aici. Veți primi un newsletter săptămânal cu tot ce s-a identificat ca fake news sau dezinformare în perioada asta.

Despre teorii ale conspirației, o spune mai optimist John Oliver:

Leave a Reply

Your email address will not be published.