Dreptul de a respira

Dreptul de a respira

Este un drept liber.

Este consemnat de constituția României, iar dacă nu e, va face CCR în așa fel încât să fie. Pentru toată lumea. Mai puțin pentru cei corecți.

Este dreptul fundamental al fiecăruia dintre noi. Dacă așa decide CCR.

Dreptul despre care Platon a vorbit în Republica, iar Aristotel l-a tratat pe larg cu Pitagora la multe pocaluri de vin grecesc.

Când roata a fost inventată, dreptul de a respira era acolo.

Când romanii au intrat în Dacia, înainte de luptă, și dacii și romanii au tras o gură zdravănă de aer carpatic, să simtă și plămânii lor un drept.

Nu, pe bune acum, cine sunt oamenii ăștia? Adică, serios, nici măcar de prost gust nu poți spune că e. E de-a dreptul prostesc, debil și amuzant.

E ca și cum ai spune că George Becali a fost cel mai bun și curat europarlamentar al nostru. Și, pe bune, nu vedeți câte se bat, logic, cap în cap?

Râzi, pe urmă te enervezi și pe urmă lași capul și mâinile blege și mergi mai departe. Eh, a fost o anomalie îți spui.

Priviți clipul ăsta:

Fiecare ins își dă masca jos și zice câte o inepție despre care ai foarte multe întrebări. Bine, recunosc, mi-e frică să le pun. Simt că nu ating targetul.

„Sunt un om liber” sau „nu pot să respir”. Astea nu vă aduc aminte de ceva?

Mai țineți minte când ziceam că suntem frați de prostie cu americanii? De data asta i-am întrecut. Și grosolan.

Oamenii ăia au niște probleme grave, similare cu ale noastre numai că la un alt nivel, iar ăștia s-au gândit că nu pot să respir sună bine pentru o campanie anti purtat mască.

Dar sărutul, băi tată, sărutul ăla pasional de o fracțiune de secundă de la finalul clipului. Victoria dreptului liber! Vă spun, sărutul ăla ar fi trebuit să se întâmple într-un blockbuster hollywoodian cu explozii pe fundal.

Prin anii de început al pământului ăstuia când niște medici au intrat pentru prima dată într-o sală de operație și aveau niște batiste la bot, cineva a zis: e dreptul meu de a respira!

Și toți l-au aplaudat. Cu batistele pe față. Fără să le dea jos. Nici insul care a pretins dreptul.

5 minute mai târziu și-au văzut toți de operație.

Cu ăștia, ce să le zici? Se duc la Obor în căutare de viral și qmagazine (cine sunt ei?) fac rapid un articol de victorie a dreptului de a respira.

SUS INIMILE, spun dânșii. Mai puțin cei cu probleme cardiovasculare sau pulmonare, ori cei conectați la ATI, intubați, care săracii nici conștienți nu sunt.

La final, în acest mini-documentar de un minut în care putem observa prostia în habitatul natural, soluția nu este să te protejezi, ci să te împuternicești.

Repede, repede, unde-i dicționarul limbii române. Așa:

ÎMPUTERNICÍ, împuternicesc, vb. IV. Tranz. 1. A da cuiva puterea de a face ceva. ♦ (Jur.) A da mandat, a autoriza. 2. Tranz. și refl. (Înv. și pop.) A da sau a prinde putere, a(-și) reface forțele, a (se) face mai puternic; a (se) întări. – În + puternic.

sursa: DEX ’09 (2009)

Oare cu ultimele definiții o fi folosit verbul? Teoretic așa ar trebui, nu? Din nou, mi-e frică să-i întreb.

Prin urmare, vom face și noi ca domnul comediant Teohari o cerere în care voi da cu subsemnatul pentru a mă împuternici, da, pe mine mă, pentru a mă dezice de prostia din jurul meu de la aceste timpuri și a găsi împuternicirea de a trece peste aceste mici anomalii raționale.

Mi-a obosit creierul.

Dacă voi credeți că prin mască nu puteți respira, atunci n-aveți masca potrivită, covidații mei.

Un doctor poate sta și 8 ore sau mai bine de atât într-o sală de operație, pentru ca un tălâmb de genul ăstuia să iasă cu bine. Și chirurgul ăla poartă mască tot timpul, ca să nu infecteze tălâmbul cu cine știe ce microb când îl operează pe creier, ca să-i îndrepte neuronii.

Și niște băiețași și fete, cu un fashion wannabe țipă după dreptul de a respira…

Leave a Reply

Your email address will not be published.