După 60 de ani, FC Argeș moare

1980-1981 (2)Mâine se împlinesc 60 de ani de la fondarea clubului Dinamo Pitești, în anul 1953. Pe atunci, echipa juca pe stadionul din parcul Ștrand, iar debutul în prima divizie a fost în anul 1961. Dublă campioană a României, dublă finalistă a Cupei Balcanice și finalistă a Cupei României. Sunt doar câteva dintre realizările acestui club care ani la rând a oferit jucători de calitate națiunii. Printre cei mai cunoscuți și recenți: Mutu, Dică, Neaga, Dani Coman. De asemenea clubul a avut parte de o multitudine de jucători care i-au trecut pragul și au îmbrăcat culorile alb-violete, dar numai unul a rămas aici în ciuda ofertelor prea cunoscute de la cluburi mult mai titrate (vezi Real Madrid) – Nicolae Dobrin.

Idolul multor jucători de fotbal și fani din toată țara, cred că acum Gâscanul se răsucește în mormânt la vestea că, iată, după 60 de ani, clubul F.C.Argeș oficial a murit. De astăzi nu mai putem vorbi de clubul fanion al județului decât la trecut. Ca fan al acestei echipe, îmi găsesc cu greu cuvintele. Să vorbesc despre istorie? Au făcut-o deja alți oameni foarte bine aici. Să vorbesc despre ce înseamnă acest deces? Mi-e greu. Sunt atâtea persoane implicate în moartea clubului. Întrebarea vine: sunt oare conștienți? Au oare atâta moralitate încât să realizeze ceea ce au făcut?

Sunt multe întrebări, dar mai dureros este când privim la ceea ce se întâmplă astăzi în fotbalul românesc. Atâtea echipe mari sunt salvate cu nerușinare de către oamenii de la ligă ca mai apoi rezultatul mârșăviei lor să fie răzbunată printr-o eventuală decizie judecătorească sau vreo comisie de arbitraj să intervină. Atâtea persoane specializate în jurnalism sportiv, care pierd timpul oamenilor prin cuvinte de neînțeles la diferite show-uri sportive. Care iau apărarea multor echipe în neștire de cauză sau din simpatie.

Universitatea Craiova, Farul Constanța și acum F.C.Argeș, iată trei dintre echipele care nu demult ofereau derby-uri incendiare și umpleau stadioanele – acum sunt moarte. Ce urmează oare? Rapid București? Mi-este peste putință să mai urmăresc fotbal românesc la televizor sau un talk-show legat de fotbalul românesc. Mi-este peste putință să mai urmăresc ceea ce face naționala noastră de fotbal, fiindcă e fără rost. Oare toate acele meciuri din Europa, din trecut, în care echipele noastre veneau cu 0 puncte nu spun nimic? Campionate și cupe luate pe nedrept și un fanatism idiotic din partea anumitor suporteri care nu văd dincolo de cortină? Ăsta e fotbalul românesc.

Îmi pare sincer rău că am trecut la un subiect pe care mi-am propus de mult să nu-l dezbat pe blogul meu, dar în mine mâhnește o ură de necontenit pe faptul că, astăzi, clubul meu de suflet, echipa care își desfășura meciurile la doi pași de casa mea, echipa de care se leagă o parte importantă a trecutului meu, nu va mai exista. Și cine e de vină pentru asta? Mulți pe care oamenii îi venerează și astăzi.

În altă ordine de idei, SCM Argeșul Pitești, noua echipă a municipalității află astăzi dacă poate lua locul decedatei F.C.Argeș în liga a II-a. Se construiește ceva nou, de la zero, însă palmaresul s-a pierdut și odată cu el o istorie pe care viitori oameni ai Piteștiului (vorbesc de mulți ani în față) nu-și vor aduce aminte decât ocazional pe vreo pagină de internet. Cu asta închei aici un articol pe care speram să nu-l fi scris vreodată aici sau oriunde altundeva.

R.I.P. F.C. Argeș

sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.