Export forţat de inteligenţă

Mă gândeam eu uneori cum ar fi să stau aşa în faţa unei mulţimi de adolescenţi, dăştia de vârsta mea şi să le explic cum ar fi mai bine. Nea, n-aş fi avut nicio şansă să fiu ascultat, probabil doar de puţini dintre aceştia. Urmăreşte vreun cititori al acesti blog emisiunea “Romania, Te iubesc !” de pe ProTV ?  – dacă da, vă felicit – dacă nu, asta e. La aceasta emisiune, duminica trecută s-a vorbit despre exportul de inteligenţă, adică de acei tineri care au un cap pe umeri şi s-au decis că un viitor în România este inutil.  Astfel că mă gândeam eu mai bine cum e de fapt cu exportul ăsta de inteligenţă, de ce nu continuă tinerii de la noi din ţară cu o carieră tot aici. În primul rând încep prin a vă spune ceva, ei nu sunt din prima axaţi pe o plecare din ţară, ci din punctul meu de vedere, SUNT RESPINŞI. Da, aţi citit bine, sunt respinşi. De cine ? – păi uite de toţi idioţii din jur. Ştiţi celebrul : HĂĂĂ UITE ŞI PĂĂ TOCILARUU ĂĂLAAA !!!! – cam aşa stă faza. De la colectiv, oamenii din jur, până la profesorii care uneori aproape că adorm la ore, aceşti tineri sunt pur şi simplu împinşi de la spate să plece. Nu spun că ar fi ceva rău pentru ei, unul dintre aceste puţine specimene spunea : în România, pentru a-ţi asigura un trai decent, asta înseamnă – o casă pe care s-o deţii (ex. apartament), viaţa de zi cu zi (mâncare, haine etc) şi eventual ceva de suflet cum ar fi o maşină, în Anglia obţii imediat după facultate, pe când în România reuşeşti abia în 5-10 ani, nu-mi permit să pierd atâta timp. Ok, cum se face de s-a ajuns aici ?

Păi mă oameni buni, guvernul englez ca să zic aşa, nici nu se gândeşte la un salariu mai mic de 16.000 de lire sterline la un student ce iese din facultate, ca să nu mai zic că studiile le plăteşti după ce termini facultatea. Cum ? dând 5% din salariu în fiecare lună sau pur şi simplu plâtind tot la final. Cum vă spuneam, efectiv sunt respinşi. În ziua de astăzi, stai pur şi simplu o grămadă de timp să te gândeşti dacă măcar când vei avea un fiu, să alegi unde să se nască, la noi sau în străinătate. Nu de alta.. dar nu se ştie dacă îl naşti sănătos din toate punctele de vedere aici..

Consider că aceasta ar fi o cauză pentru care majoritatea tinerilor vor acum să plece din România, inclusiv eu.

0 responses to “Export forţat de inteligenţă”

  1. Si eu vreau sa plec.Sunt din categoria tocilarilor nu vreau sa-mi irosesc inteligenta intr-un loc in care o sa muncesc ca roaba pe putini bani. In orice caz,din pacate strainii stiu mai bine sa faca,ceea ce noi n-o sa stim face niciodata,adica sa ne pastram niste valori in tara,nu sa le lasam sa plece.Un prof zicea ca suntem dresati pentru occident si are dreptate.Zilele trecute am vazut ca la o facultate de Medicina se faceau vreo trei patru ore de Engleza/Franceza/alte limbi la alegere.Si ne miram ca murim in spitale,cand viitorii doctori se pregatesc sa isi ia zborul cum termina facultatea. Totul incepe din liceu cand daca esti bun la ceva,sau mai multe lucruri iti dai seama ca aici n-ai nici o sansa.Chiar daca ajungi sa ramai in tara,oricum…gandirea cu baaai ui la tocilarul asta o sa se pastreze sub forma sefului aluia enervant care hartuieste angajatii ca stau toata ziua pe messenger.Trist dar adevarat…insa ceva-mi spune ca unde mergem ne vor primi mai mult decat cu bratele deschise sau paine si sare:-??

  2. Pai cum sa iti doresti sa traiesti aici unde alocatia e 42 lei si un abonament lunar e 56?Cum sa iti doresti sa traiesti aici unde, datorita faptului ca esti elev, sa ti se inapoieze jumatate din abonamentul lunar,dar doar in vorbe ca stai dupa niste bani.Acum ar putea sa zica altii “mergi pe jos” sau “nu iti dau ai tai bani”, nu e problema de bani ci de responsabilitatea statului.Statul nu se gandeste ca cei care stau astazi in bancile unei clase poate vor fi maine cei din conducerea statului , oameni de afaceri de succes, reprezentantii acestei tari in lumea intreaga.Pe statul roman il doare in cur de noi!~scuzati expresia,dar un inlocuitor al cuvantului ar fi facut-o sa sune mai putin important~.In loc sa isi faca toti ministrii cate 3 vile mai bine ar mai face un spital, sau lasa spitalul cu banii de pe constructie sa ceva mai multi bani doctorilor.In fine nu pot sa spun ca totul e rau in Romania, dar daca nu o sa se schimbe guvernul cat de curand posibil nu o sa mai avem spitale in care sa ne tratam,defapt o sa fie aziluri( sau azile ca nu stiu cum se zice corect) daca avem nevoie de doctori sa luam primul zbor catre Italia,Spania,Germania.
    Si eu sper sa termin studiile cat mai repede si sa plec undeva unde sa fiu apreciat atat in mod sufletesc cat si in mod banesc pentru ce fac.

    • @ Salih : ai zis bine prima data, aziluri – asa e corect. nu ai cu cine aici, exact cum spunea Myriam in comentariul ei, o data ce ti-ai gasit vocatia in liceu – continui cu ea, dar in alta parte, nu aici. ma uit la romanii au talent acum si pur si simplu sunt uimit cum eu, ca dansator sportiv, nu vad nicio trupa de dans calificandu-se in finala, chiar daca unele dintre ele CHIAR MERITA, si-o spun cu experienta in domeniu. e jalnic..

  3. Nu prea stiu sigur ce sa fac cu viitorul meu, vroiam sa merg pe o ramura de it, dar la noi cum exista doar politehnica, nu ma atrage .
    Sau daca ar fi sa urmez ceva pe plac, as vrea sa lucrez in domeniul animatiei .

Leave a Reply

Your email address will not be published.