Extremisme de România

Extremisme de România

Suntem xenofobi.

Suntem rasiști.

Suntem misogini.

Suntem sexiști.

Suntem homofobi.

Suntem antisemiți.

Suntem ….

Nu, chestiile astea nu sunt noi. În alte zone ale lumii sunt subiecte mult mai aprinse, mult mai dezbătute și mult mai grav calificate.

La noi, după 40 de ani de comunism în care mulți oameni care și-au dorit libertatea au primit-o în urma unor atrocități, chestiile astea încă se bagă sub masă. Încă se mușamalizează.

Să ne aducem aminte ce le-am făcut evreilor în Al Doilea Război Mondial? Nu, nu noi lumea generală, ci noi românii!

Despre asta nu se discută la lecțiile de istorie.

Cum nici despre primele 6 rânduri ale articolului ăstuia nu se discută în școală. Educația civică e doar o altă materie care rotunjește media generală și e, în fapt, folosită pentru materiile importante care nu te duc oricum nicăieri dacă nu vrei tu să mergi.

Ultima fază memorabilă este scrisoarea trimisă actriței Maia Morgenstern. O scrisoare plină de mizerii care la final, oricine ar fi scris-o, a avut ideea genială de a semna „partidul AUR”.

Mno, asta miroase dubios. De ce…

  1. Pentru că te aștepți de la un membru AUR la așa ceva. Orice poziție ar avea, de oriunde ar fi, pur și simplu dacă te uiți la ideologia partidului, la ieșirile lor în presă, la gura lui Dan Tănasă, vei găsi toate instrumentele pentru o astfel de scrisoare. Ceea ce e înspăimântător. Doar că.. trebuie să fii fenomenal de prost să faci așa ceva.
  2. E prea facil să faci o scrisoare de genul ăsta, să știi cui i-o adresezi, ce amploare va căpăta, cu ce rezultate se va lăsa și să o semnezi în felul ăsta.

Bineînțeles că actrița s-a dus și a depus plângere la poliție, s-a lăsat cu dosar penal în rem, se caută vinovații și să vedem dacă se vor și găsi. Tare sunt curios să văd cum arată mintea creață a celui care a avut ideea să scrie asemenea dejecție.

Am citit și ce a scris Florin Iaru la ceas târziu pe tema asta și pot fi de acord cu el într-un singur punct: cred că a fost un tembel, nu mai mulți în mod neapărat.

Numai că asta nu face ca lucrurile să fie mai ok. Asta nu slăbește o amenințare cu moartea pe bază rasială, etnică și de statut social. Asta nu scuză mentalitatea asta găunoasă.

Prieteni, în anul I de master, la Litere, mi-am dedicat un semestru studiului comunismului. Am mers și am făcut practică la CNSAS, în arhive, am stat și am studiat dosare, note operative și informaționale.

Măi prieteni, ți se face pielea de găină când citești ce mizerii am putut face, ce au trăit oamenii ăștia, la ce atrocități au fost supuși. Atunci mi-am dat seama cât de periculos e un sistem opresiv, o gândire limitată, extremismul și mai ales cât de importantă și prețioasă e libertatea.

Și mare mi-a fost mirarea să văd că în bula mea faza asta cu Maia Morgenstern abia dacă a scos un deget de sub preș. Noroc că urmăresc niște oameni din lumea teatrului și am niște prieteni care s-au scandalizat.

Băi, nu puteți lăsa căcatul ăsta să treacă pe lângă voi, mă.

Că a fost AUR sau nu, gândirea asta e periculoasă și trebuie ucisă din fașă. Pe cât de „ni se cuvine” a ajuns să fie libertatea, pe atât de ușor o pierzi. Și umorul negru e că nici nu știi cum și când o pierzi.

Nu mai putem, în 2021, să rămânem ignoranți la faze de genul ăsta. Să ne vedem de viață și să zicem „hai, coaie, e doar un dement…”.

La momentul în care scriu acest articol, sunt vreo mie de astfel de demenți în Piața Victoriei. Le aud vuvuzelele de aici, de la birou. Urlă și vor „libertate” sub un protest semnat tot de AUR (pun intended).

Și cu toate că extremismul trezește fiecare monstru dormitând din orice om lucid sau mai puțin lucid, încerc să rămân echidistant, echilibrat și să nu adaug și mai mult gaz pe foc.

Oamenii care protestează acum au găsit curajul s-o facă tot plecând de la mințile câtorva demenți care au primit o goarnă prin instituțiile de presă actuale. Oameni care oricând pot să aibă o ieșire de genul Șoșoacă sau a celui care a scris o asemenea scrisoare.

Și știți cum se aprind oamenii când spui „hoții, asasinii, ne fură țara, asta-i România”, dar mai ales libertate? E ca la o mașină electrică. Start instant.

Eu, din anul ăla întâi de master, am considerat că e de datoria mea să fac gură când văd un astfel de derapaj. Să stau drept și să-mi asum că nu accept mizeriile de genul ăsta.

Și da, asta mă face să dorm mai bine noaptea.

Leave a Reply

Your email address will not be published.