Facebook Home nu-i făcut pentru români

facebook-home2

Întâmplător, ieri, în timp ce navigam pe internet şi-mi luam doza de ştiri, pe Mashable, am descoperit livestream-ul manifestării celor de la Facebook cu ocazia, până atunci necunoscută de mine, a lansării unei aplicaţii, sistem de operare, ce vrea să fie el, şi anume – Facebook Home. Înţelesesem într-un timp că Facebook doreşte să se extindă pe platforma smartphone, având în vedere numărul mare de persoane ce verifică Facebook de pe telefonul mobil, în special în timpul săptămânii, atunci când, chiar depăseşte numărul logărilor de pe PC.

Se credea într-un sistem de operare marca Facebook, de la zero, ori o anihilare a Androidului ori un telefon creat de Facebook. Se pare că nimic din toate acestea n-a fost până la urmă. Facebook a lansat o aplicaţie, un mod mai bine spus pentru Android. Un mod prin care, Facebook oficial ia cu asalt şi ceea ce a mai rămas din intimitatea noastră, telefonul mobil. Practic, ce a vrut Facebook a fost ca, în permanenţă, să fii conectat la platforma lor, să cunoşti ce fac prietenii tăi secundă cu secundă, să-i ai chiar şi pe ecranul principal al telefonului. De parcă eu aş vrea să văd ce cover dintr-un club mizer a mai pus o piţipoancă pe Facebook şi întâmplător îmi stă mie acum pe telefon (vorba vine..).

Acest Facebook Home nu este o aplicaţie pentru români. De ce? Pentru că noi încă nu ştim, ori marea majoritate, încă nu au învăţat cu ce se mănâncă această platformă socială. Mulţi au migrat de pe Hi5 şi au rămas cu acele apucături prin care, dai comentariu pentru comentariu, iar jocurile demonstrează cât eşti de iscusit faţă de ceilalţi. Prin urmare, Facebook Home n-are ce căuta în România, decât pentru unele persoane care şi-au ales pe degete prietenii şi care, într-adevăr, atunci când se uită la telefon, au ce vedea şi savura.

Până la urmă, dacă este să nu pun pentru un moment ţara noastră la calcul, Facebook a atins ceea ce şi-a propus. Dezvoltarea pe platformele mobile, extinderea şi monopolizarea până şi a acestui device. Dacă Google a venit cu Nexus, un telefon performant, Facebook a venit cu HTC First, un telefon mediocru, pentru o aplicaţie mediocră. Prin urmare, nu-i nevoie de ceva performant pentru a rula Facebook Home, chiar dacă aceştia o cer la început, aplicaţia fiind lansată pe 12 aprilie numai pe telefoanele de ultimă generaţie (numa’ să nu râd..).

Probabil că, prin intermediul Orange, vor exista persoane care vor achiziţiona HTC First cu Facebook Home incorporat şi în România, iar asta numai pentru faptul că respiră Facebook. Pentru mine, ceea ce a anunţat Mark Zuckerberg mi se pare patetic, iar asta pentru că, personal consider că Facebook nu este internetul, iar prietenii mei virtuali nu au ce căuta pe telefonul meu la orice oră. Iar mai apoi, ar cam trebui să ai un abonament cu internet la greu ca să te asiguri că nu rămâi pe dinafară cu informaţiile de la aceştia.

Concluzionând, Facebook ar cam trebui să rămână la momentul acesta, acea aplicaţie pe care o deschizi atunci când ai nevoie să împărtăşeşti ceva cu prietenii în scris, ori vrei doar să verifici, căci pentru poze există Instagram, iar pentru short video avem Vine, ori se mai poate spune că videoclipuri de pe telefon se mai încarcă şi pe reţeaua socială în sine. Check-in? Foursquare.. pentru că Facebook Places sucks.

Leave a Reply

Your email address will not be published.