Greu cu obiectivele din mers. FC Argeș rămâne în Liga 1

Greu cu obiectivele din mers. FC Argeș rămâne în Liga 1

Vreau ca încă din debutul acestui articol să semnalez că nu sunt un fan al campionatului mioritic de fotbal. Este mult prea slab pentru gustul meu. Din toate punctele de vedere: fotbalistic, imagistic, din punct de vedere comunicare, televizare, analiză etc.

Campionatul românesc este probabil una din cele mai slabe glume care i se pot adresa fotbalului, numai că la fel ca oricare altă glumă, uneori tinde să aibă fie o fărâmă de adevăr, fie să se ia prea în serios.

Din păcate, momentele astea sunt prea rare, astfel că e doar un alt campionat ce se scaldă în mediocritate și se află lejer sub liga a IV-a engleză (și n-o spun io).

Cu toate acestea, motivul pentru care m-am întors, fie și cu un ochi, către el este echipa orașului meu natal, FC Argeș, despre care am mai tot scris pe aici.

Dacă îmi permiteți o generalizare, Argeșul nu e genul de echipă de la care să emiți prea multe pretenții. E, într-adevăr, o echipă incomodă atunci când joacă acasă, dar altfel…

Atunci când câștigă în Ghencea, Giulești sau la Dinamo se lasă cu sărbătoare fiindcă, nu se întâmplă deloc des minuni de genul ăsta.

Istoric vorbind, în afară de perioada de glorie a echipei, când Dobrin făcea istorie pe culmile cele mai înalte, Argeșul a fost mereu o echipă de mijloc de clasament. Hai, fie, de prima parte a clasamentului. Locurile 7-10 au fost mai mereu cele rezervate echipei din Trivale.

Numai că fotbalul s-a schimbat, să spunem că a mai evoluat și el, chiar și aici pe plaiurile noastre. Dinamo nu mai e Dinamo, Steaua se pregătește să evolueze în liga a II-a, iar din ea s-a desprins fcsb care n-a mai luat un titlu de când eram io mic. De Rapid n-are sens să mai spun, că abia acum ce-o promovat în prima divizie.

Revenind, așadar, la FC Argeș era normal ca și echipa din Trivale să încerce să evolueze. Față de ultima perioadă când au jucat în Liga I, pe vremea când campionatul avea 18 echipe și n-auzise de play-out și play-off, nu mai zic de Conference League (această Intertoto reinventată), clubul nu știa ce-i aia comunicare.

Maximum primeai o fițuică la intrarea pe stadion, acea clasică revistă de meci de care acum îmi pare nespus de rău că nu se mai practică. Altfel, știrile erau singura sursă de informare.

Ei bine, ca să vorbesc despre FC Argeș în acest sezon, trebuie să trec prin mai multe zone.

Fotbalistic

Habar n-am ce să vă spun aici, prieteni. A fost un adevărat roller-coaster. Când sus, când jos.

Prima parte a sezonului a fost un adevărat fiasco și mi-a spulberat un mit: faptul că Ionuț Badea ar fi un antrenor bun. Sau hai să spunem un antrenor de Liga I din prezent. Căci el a mai antrenat pe prima scenă și n-a făcut-o rău, dar nici super bine.

Din păcate, nu știu ce a vrut Badea să facă la echipă, nu știu nici ce susținere a avut din partea staffului administrativ, dar e clar că încă de la promovarea neașteptată și foarte politic ghidată, Badea nu s-a mai înțeles cu administrația.

Au fost aduși niște jucători ce i-au fost puși, ulterior, în cârcă și care acum nici măcar nu se mai află la club: Gabi Matei, Marakis, Deac etc.

(L.E.: Aparent Gabi Matei a fost alegerea lui Badea, cel puțin așa se spune prin târg.)

Mai apoi, tactic am fost oribili. În afară de meciul cu Botoșani, de acasă, și hai să-l spunem pe cel cu Sepsi, nu am arătat că putem bate pe cineva. De aceea, prima bucată de sezon am terminat-o pe loc retrogradabil și cu vreo 3 antrenori schimbați. După Badea, dat afară, a venit Moșteanu despre care personal aveam o părere extrem de slabă.

Ei bine, Moșteanu a adus niște puncte la Pitești. Culmea. A plecat principalul, iar secundul care îl ajuta pe principal să facă puncte a revitalizat, câtuși de puțin, echipa. Ciudat, nu?

Din iarnă a venit Jean Vlădoiu, de la care, să fiu sincer, nu am mari pretenții. E un om cu multe relații în fotbal, doar că relațiile astea nu aduc mereu fericiri. Vlădoiu a bătut cuba cu primarul, care le face și le desface pe toate, mai apoi cu Prepeliță și în final cu Mihăiță Ianovschi, proaspăt demis de la Slatina, pe care tot el a promovat-o în liga a II-a.

Astfel s-a format trio-ul Vlădoiu – Prepeliță – M. Ianovschi și de aici a pornit urcușul senzațional al Argeșului din retur.

Dacă în pauza de iarnă echipa se afla pe ultimul loc, sezonul regulat a fost terminat la un pas de play-off, pe locul 7 și cu mari speranțe pentru un play-out reușit.

Cephas Malele a fost starul echipei, cu 18 goluri marcate și de altfel singurul real pericol al echipei. Ca să fiu sincer, doar doi jucători m-au impresionat: Tofan și Malele. Cu un plus pentru Mezza Colli pe final de sezon, Deslandes și Șerban pentru retur. Restul au fost oameni de ocazie, care s-au remarcat aici, dar au bulit-o dincolo.

În play-out, băieții mei n-au prea înțeles ce se întâmplă în primele două etape. Deși am pornit ultima bucată din sezon cu două meciuri acasă, versus Chindia și Iași, Argeșul n-a putut scoate decât un punct și ăla chinuit, cu Iași.

Apoi a venit redresarea, încununată de cel mai bun meci al sezonului făcut împotriva lui UTA, acasă. Pe urmă, Argeșul s-a văzut cu sacii în căruță. Odată scăpați matematic de retrogradare, ba chiar și de baraj, echipa a uitat brusc că știe fotbal.

Meciurile cu Viitorul și Dinamo au fost extrem de suspecte. Suspecte până inclusiv la cotele de la pariuri, care dădeau echipele adverse ca fiind favorite în ciuda parcursului acestora, prin comparație.

Meciurile astea au fost extrem de dezamăgitoare. Echipa nici n-a existat pe teren. Căderea a fost extrem de bruscă, iar jocul prestat mi-a adus aminte de prima parte a sezonului, când încă arătam ca o echipă de liga a II-a.

Meciurile cu Dinamo, Viitorul și Sibiu din ultima etapă au fost îngrijorător de slabe și au avut o concluzie: fără Malele, probabil că FC Argeș se afla în zona roșie. E tristul adevăr.

Mă bucur, însă, să văd că Andrei Prepeliță e conștient de situația ultimelor trei meciuri și așa cum a spus și el la conferința de presă de după ultima etapă: ultimele trei etape ne dau de gândit, am jucat mult prea slab.

Să vă gândiți, atunci, că de data asta aveți timp suficient de pregătire.

Administrativ

Ăsta-i un subiect despre care nu-mi face deloc plăcere să discut. Stafful administrativ al Argeșului este compus în mare parte din oameni care n-au ce căuta acolo.

De la scouteri, până la oamenii din birouri, nimeni nu-și face treaba cum ar trebui. E un lanț de nepotisme și relații nesfârșite, care nu pot aduce rezultate pe termen lung. Cel puțin eu asta simt.

Mai mult de jumătate din echipa care a terminat acest sezon este, de acum, out of job. Da, prieteni. Pentru că la Pitești nimeni nu se gândea că Argeșul va rămâne în liga I. Nici primarul, nimeni.

Toți cei care au fost aduși să tragă la căruța asta, au fost aduși pentru un singur drum cu un singur obiectiv, iar acela a fost: vedem ce-o fi pe parcurs.

Malele, de Jonghe, Maric, Palic, Deslandes, Maes și mulți alții au avut contract pe un singur sezon, iar acum se văd nevoiți să-și caute alte echipe. Nu pentru că n-au fost buni, fiindcă au demonstrat destul de bine că se pricep cu mingea, ci pentru că stafful administrativ a fost neprofesionist față de ei.

Malele nici nu mai vrea să mai audă de FC Argeș, de asta a și zis pas ultimelor 2 jocuri. Bine, nu e profesionist nici ce a ales el să facă, căci contractual vorbind el mai avea de jucat 2 meciuri. Că a preferat să se dea lovit, not ok.

Cu toate acestea, să nu-ți dai seama după 10 goluri și prestații foarte bune că trebuie să-i prelungești urgent contractul, ce naiba să fie în mintea ta?

Vorbim, totuși, de un jucător cotat acum la 700.000 de euro de Transfermarkt. Păi, îl putem compara cu vreun altul de la echipă? Nu, că cel mai valoros se află la 350.000 de euro. Departe de elvețian.

(Update: La GSP Live, primarul orașului – Cristian Gentea – a afirmat că a fost alegerea lui Badea de a-i face contract pe un singur an lui Malele, având în vedere că elvețianul se antrenase prin parcuri vreo 8 luni înainte de a veni la FCA.

Deslandes, deși jucător solid în defensivă, care a adus doar el Argeșului vreo 6 puncte în retur prin plasamentul său în ultima fază la Botoșani și Arad se pare că n-a putut să fie peste eroul Turda, așa cum îl vede Vlădoiu.

Deși Turda ne-a băgat de vreo cinci, șașe ori mingea în poartă, știți cum e cu nepotismul și mai ales încrederea oarbă în jucătorii noștri români: mai întâi ai noștri, apoi străinii care vin să ne fure pământurile.

Și uite așa, Argeșul rămâne fără un buchet solid de jucători pentru următorul sezon. Din punctul meu de vedere, pierderea lui Malele și a lui Deslandes e extrem de nefericită. Cu greu mai poți aduce la un club ca FC Argeș alți jucători de nivelul lor.

Transferul lui Pablo de Lucas din iarnă nu l-am înțeles. Omul e aproximativ paralel cu fotbalul, cu toate acestea a fost probabil adus pentru umplutură. Mai mult de două meciuri nu l-am văzut.

În fine, problema contractelor pe un singur sezon e treabă românească. Argeșul nu-i singura care practică metoda „vedem și mâine”. Asta spune multe despre fotbalul românesc și încrederea financiară pe care o prezintă.

De altfel, asocierea clubului cu PSD și puternica influență politică ce stă la baza lui e extrem de toxică, iar pe termen lung știm că nu poate aduce lucruri bune.

Comunicare

În ton cu sezonul. Pagina clubului arată oribil. Lipsită de consistență, lipsită de un plan editorial ca lumea, cu niște visuals de-ți vine să vomiți.

fc arges
Imagine preluată de pe pagina clubului

De bine, de rău în ultimele șașe luni pagina de Facebook (că doar atât se poate) a arătat mai binișor. Cu niște clipuri mici înainte de meci care, cică, să te bage în ritm. Cu niște visuals mai de Doamne ajută, dar care n-au fost constante.

De multe ori, mai ales în acest play-out, pagina a comunicat formația de start eronat, fiind atenționată de fani că altul e primul 11 al echipei decât ce au postat ei. Funny.

Altfel, s-a creat un canal de YouTube de o calitate îndoielnică, cu niște clipuri de mâna a treia filmate în magazinul oficial al clubului, acolo unde ecoul anula absolut tot ce puteai înțelege.

S-au mai făcut niște activări cu fanii, tot acolo, în care suporterii au putut întâlni câțiva jucători. Aici pot spune că a fost un plus. Și, evident, magazinul oficial al clubului, primul din existența sa. Că ce făcuse Penescu era o glumă.

Altminteri, clubul se află încă la cel mai jos nivel din punct de vedere al comunicării.

Postările cu tentă politică, inclusiv comentariile lăsate de adminul paginii care a uitat să-și schimbe profilul la timp denotă o lipsă de profesionalism crasă.

Multe din întrebările suporterilor au rămas fără răspuns de-a lungul sezonului, iar Argeșul nu are un fan base uriaș încât să zici că nu poți răspunde. De multe ori, fanii s-au întrebat ce se întâmplă cu anumiți jucători, de ce nu mai știm nimic de ei.

De exemplu, Alexander Maes, un jucător care atât cât a jucat pentru Argeș a arătat calități bune pentru liga I, a dispărut dintr-o dată din lot. La o căutare pe social media, prin primăvara asta, am descoperit că el deja semnase cu un alt club din Belgia.

Pagina FC Argeș nu anunțase nimic. Băi, dar nimic. Era un jucător pe care echipa putea conta? Da, dacă întrebi un suporter. Nu, aparent, dacă întrebi stafful tehnic și administrativ.

Din nou, situația cu Malele a fost una extrem de prost jucată de un club pesedist. Mai întâi, Malele se dă lovit, Prepeliță la conferința de presă, într-un ton nu foarte mulțumit ne transmite că jucătorul acuză dureri la piciorul stâng (dar nici el nu știe exact). Apoi, primarul iese și urlă prin presă că Maric cu Malele s-au dat loviți înainte de meciul cu Dinamo, că el nu acceptă faze d-astea.

În final, într-o emisiune pe Telekom Sport aflăm mai multe informații de la Ioan Andone. Da, fraților, efectiv circ. Și Andone vine și ne zice că cică Malele a refuzat prelungirea cu Argeșul, deși a primit top 5 contracte din Liga I și că s-ar duce în Anglia.

Ca să vedeți situație și hal în care a fost tratată.

Pe scurt, Argeșul n-ar trebui să primească nici măcar notă de trecere pentru halul în care a comunicat în acest sezon. Sunt atât de multe chestii care se pot face, de bun simț, pentru o comunicare mai bună, dar efectiv nu cred că există nici banii, nici mințile necesare pentru așa ceva.

Concluzie

Argeșul și-a îndeplinit obiectivul cu care a pornit la drum: evitarea retrogradării. Păcatul face că pe drum a mers ba prea bine, ba prea prost și asta a creat niște așteptări și dezamăgiri unor suporteri extrem de exigenți cum sunt piteștenii.

Am încredere în cuplul Prepeliță – Ianovschi că pot duce acest club într-o direcție pozitivă atât cât sunt lăsați sportiv s-o facă. Wink.

Cu toate acestea, clubul ar trebui să-și răspundă la niște întrebări, precum: de ce și noua generație de suporteri consideră FC Argeș ca fiind o echipă de blatiști?

Știm că Argeșul are o istorie bogată de blaturi, mai ales de pe vremea lui Nețoiu. Era și un meci celebru, când juca Argeșul cu Bistrița, puneai 1 solist la Pitești și 1 solist la Bistrița și așa se făceau punctele și banii.

Liga 1 nu mai e Divizia A, cu toate că unele meciuri miros extrem de ciudat și în prezentul format.

Așadar, dacă la fotbal am dres-o cumva, la capitolul administrație și comunicare Argeșul a retrogradat sezonul ăsta. Chiar dacă e singura echipă cu banii la zi, contează ca acei bani să fie investiți cu cap și în zone importante. Din păcate, faptul că echipa se desparte la finele acestui sezon de niște oameni cheie spune multe despre cum au fost investiți acești bani.

Rămâne să vedem Argeșul sezonul viitor, când fanii revin în tribune și când, cică, Argeșul se va muta la Mioveni (în a doua jumătate a sezonului) fiindcă în Trivale se va construi un nou stadion. Cel puțin dacă ar fi să-i dăm crezare primarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.