FIFA 21 trebuie să fie mai bun ca FIFA 20

FIFA 21 trebuie să fie mai bun ca FIFA 20

Trebuie s-o spunem din start: Fifa 20 a fost și este un dezastru.

Pentru cine se joacă FIFA 20 mai mult decât pentru meciurile online cu prietenii sau adunările clasice de seri de gaming între băieți, știu despre ce vorbesc.

Jocul e pur și simplu departe de orice adevăr și plin de buguri.

De la șuturi dubioase care se duc în toate zonele, până la meciuri care iau întorsături mult prea dubioase când ți-e lumea mai dragă, la un Career Mode deloc dezvoltat, la transferuri după propriul plac indiferent de realism și lista poate continua.

FIFA 20 pur și simplu n-a fost ceea ce lumea și-a dorit. E plin YouTube-ul de gameri care s-au luat de EA Sports pentru bătaia asta de joc.

Au venit cu un nou game mode intitulat Volta de care nu m-am atins nici măcar un minut. Sorry, dar Fifa Street pentru mine n-a existat niciodată. Asta e o chestie personală.

Altfel, vă rog să căutați pe internet la oameni mai avizați de ce e FIFA 20 e praf.

Moving on, septembrie ne aduce FIFA 21 și deja s-au anunțat o serie de modificări interesante. Am să trec doar prin cele care mi-au atras atenția și care mă privesc în mod direct ca jucător:

Gameplay: Driblează și marchează

Nu e ca și cum la FIFA 20 nu se face un uz obsedant de asta. Iei un Messi, pleci de la mijlocul terenului cu el și înscrii.

De acum, la FIFA 21 pare c-o să fie și mai simpu sau cel puțin așa înțeleg eu, să profiți de ocaziile 1 vs. 1 sau 2 vs. 2 prin dribling.

Altele sunt însă mai importante: poziționarea jucătorului și lansările. Mai nou, un jucător din echipa ta va ști când să se lanseze pentru o pasă decisivă sau cum să joace capcana de offiside a opoziției mai bine.

Adică se pune accent pe mișcările fără minge (movement off the ball). Și de asta sunt curios, căci la FIFA 20 astea sunt inexistente. Apeși pe controller să-ți plece jucătorii pentru lansare și fie o fac târziu, fie devreme, fie aiurea.

Rămâne de văzut cât de bine au fost implementate.

Career mode

Practic punctul culminant, că doar asta mă mai interesează. Restul sunt chestii de online, informaționale sau Volta și, sincer, nu mă privesc.

Așadar, mai nou, în carieră la FIFA 21 va exista un nou sistem de a simula meciurile. Într-o carieră, îți vine greu să joci fiecare meci în parte. E time consuming.

De asta, din când în când, mai simulezi câte un meci neimportant să avansezi mai ușor în sezon.

Acum, poți simula părți din meci, nu un meci întreg ca până acum. De exemplu, vei vedea în timp real pe teren, 2D, ce se întâmplă în meci, de la stamina până la statisticile jocului.

Poate ai tăi sunt conduși prin minutul 70, atunci o să vrei să intri să rezolvi tu socotelile. Fără timp de așteptare. Ești plasat direct acolo unde se află mingea și jucătorii. Real-time.

După ce rezolvi socotelile, poți ieși din meci înapoi în ecranul de simulare și lași meciul să meargă spre sfârșit. Asta dacă ești sigur că nu se mai poate schimba nimic.

Acest feature e tare și era așteptat de mulți jucători de FIFA. La o adică, ecranul de Sim Match era același încă de la Fifa 2006. Mă bucur că i-a venit și lui rândul să primească un update.

Alte bucăți foarte interesante sunt dezvoltarea jucătorului. Cu asta vei putea să-ți transformi jucătorii pe mai multe posturi. Un fundaș central poate juca și lateral și îl poți antrena pentru asta.

Sau un CAM în CF și tot așa. Practic, poți transforma jucătorii să fie mai polivalenți dacă au calități și în alte zone decât poziția lor predefinită. De exemplu, Trent Alexander-Arnold de la Liverpool poate juca RB, RWB, dar și RM. În FIFA 20 îl ai doar ca RB sau RWB, nu mai țin minte sigur.

De acum, poți antrena jucătorii să joace pe mai multe posturi derivate din cel predefinit. Doamne ajută.

Match sharpness reprezintă pregătirea jucătorului pentru următorul meci. Cei care ați jucat Football Manager, știți despre ce e vorba. Un jucător cu un indice de match sharpness mic e posibil să vă fută meciul, pe când unul cu indice mare înseamnă că e pregătit și gata să facă treabă.

Pe scurt, cât de în formă sunt. Ca s-o dăm mai general. Iarăși, o schimbare binevenită.

În FIFA 21 vom avea și un sistem de antrenament. Adio training drills o dată pe săptămână la grămadă să ne mai crească și nouă jucătorii la overall.

De acum, tu decizi când faci antrenament, când păstrezi sau lucrezi la match sharpness, când odihnești jucătorii. Un sistem de antrenament înseamnă mai multe zile de antrenament pe anumite poziții și clase de jucători (portari, fundași, mijlocași, atacanți).

Prin urmare, va conta mai mult antrenamentul în economia echipei din punct de vedere match sharpness, moral, stamina.

S-a îmbunătățit AI-ul, prieteni. EA Sports zic că de acum înainte, în FIFA 21, niciun meci nu va mai semăna cu altul.

Sper că nu au îmbunătățit AI-ul așa cum au făcut cu Legendary mode la FIFA 20 și chiar au adus ceva de bun augur.

În cuvintele lor, echipa controlată de AI pe care o întâlnești va fi mult mai inteligentă în joc.

Va ști când să dribleze, cum să se apere, cum să trateze fazele fixe, contraacaturile etc. Adică va cauza mai multe probleme și o dificultate mai mare în meci.

Transferurile nu vor mai fi ce au fost. Cu noul FIFA, vei putea să faci împrumuturi cu clauză de cumpărare la final de sezon dacă e ce trebuie, la fel și AI-ul.

Vei putea să bagi clauze în vânzarea jucătorilor (buy back, prima opțiune) etc. Asta e o treabă bună.

Plus, vor exista financial take-overs dacă nu mai are clubul bani sau vei putea alege opțiunea prin care clădești clubul cu trudă prin transferuri realiste.

Adică gata cu Mbappe transferat la o echipă de Championship din Anglia. Fie joci realist și îți iei ce îți poți permite, de la renumele clubului, la campionat, la țară, la ce ligă joci (UEL sau UCL), fie te duci pe ideea de magnat ca la City și transferi pe cine vrei.

Măcar ai opțiuni acum, știi. Dacă alegi să te chinui sau dacă o faci just for fun.

Cam astea ar fi cele mai interesante lucruri de spus din ce s-a publicat până acum despre FIFA 21. O să apară pe PS4, Xbox One, PS 5, Xbox Series, PC.

În august vom afla și mai multe informații. Vă voi ține la curent.

FIFA 21 trebuie să fie mai bun decât FIFA 20. EA Sports n-au încotro fiindcă Konami deja a anunțat un simplu season update la PES urmând ca din 2022 să treacă la Unreal Engine, ceea ce va fi un adevărat game changer.

Ție ți-a plăcut FIFA 20 și ce așteptări ai de la FIFA 21?

One response to “FIFA 21 trebuie să fie mai bun ca FIFA 20”

Leave a Reply

Your email address will not be published.