Cum va arăta fotbalul în vremea coronavirus?

Cum va arăta fotbalul în vremea coronavirus?

Vara aceasta trebuia să se întâmple multe lucruri frumoase. În curând ar fi trebuit să beau o bere rece cu băieții la finala Champions League, să ne pregătim de Euro 2020, de Olimpice unde avem naționala U-21, dar mai ales de primul titlu în era Premier League pentru Liverpool.

Din păcate, toate aceste planuri au fost date peste cap de noul coronavirus care ne-a băgat în case și ne-a lăsat chiar și fără un content de calitate în perioada imediat următoare.

Am studiat cu atenție cum s-a desfășurat pandemia în această zonă și aș vrea să discutăm, așa ca-ntre fani, cum vedeți voi fotbalul în acest nou timp?

Franța, Olanda și Belgia și-au decis campionatele

S-au întors pe toate părțile multe chestiuni din martie și până acum. Franța, Olanda și Belgia și-au decis campionatele deja și nu a ieșit deloc bine.

Lyon a depus contestație referitor la decizia federației de acolo să stopeze campionatul, deși decizia de încheiere a fost una venită de la guvern.

În Olanda, două echipe de liga a II-a cu șanse foarte mari la promovare, Cambuur și De Graafschap, au dat în judecată federația olandeză, dar nu au primit ce și-au dorit. Totul a rămas locului exact așa cum s-a stabilit înainte, plus că s-a creat un precedent juridic pentru restul campionatelor.

Din Belgia nu am auzit să vină vreo veste de supărare sau scandal, deși bănuiesc că și acolo sunt niște oameni care nu acceptă asta.

Englezii vor neapărat fotbal

În Anglia, Project Restart e numele proiectului pe care l-au propus federația și cluburile, iar guvernul englez a venit cu propunerea stadioanelor neutre pentru desfășurarea restului de campionat.

Premier League a zis nu, așa că guvernul a zis „ok, dar vrem toate meciurile la TV, să aibă boborul ce să vadă”. Și Premier League momentan se gândește la acest lucru, dar în proporție de 95% e cam decis că se vor da toate meciurile la TV.

De asemenea, poliția din UK și-a dat și ea acordul pentru ca meciurile să se desfășoare pe stadioanele echipelor. La nivel de televiziuni, SkySports și BT Sports au pachetele majoritate, în timp ce pe fir mai așteaptă Amazon pentru exclusivitate online, dar și BBC-ul (discutăm de 45 de meciuri rămase de televizat).

La englezi, în afara plăcerii din tată în fiu pentru fotbal, a divertismentului în familie, e vorba mai ales de bani. Sunt aproximativ 800 de milioane de euro în joc pentru aceste ultime meciuri, iar televiziunile insistă pentru terminarea campionatului pe teren.

E și normal, ce drumuri groaznice pe la judecătorii ar urma pe urmă. Este ultima variantă dorită.

La nivel de igienă, nimic nu se va întâmpla fără controale perioadice, teste peste teste, în cantonamente, înainte și după meciuri. Fără strâns de mână. Se mai vehiculau meciuri de 80 de minute cu 5 schimbări, dar asta deja ar fi o schimbare prea drastică adusă jocului. Cred.

Jucătorii nu sunt așa încântați

Pe partea jucătorilor, observ o nu foarte mare dorință de joc.

Danny Rose e fostul fundaș al lui Spurs, actualmente împrumut la Newcastle.

Pe scurt, impresia generală e că „suntem și noi oameni” și nu ar trebui să fim puși la risc.

Altfel, ipocrizia e destul de mare. În Spania, niște jucători cu salarii astronomice au refuzat reducerea salarială invocată de situația de criză.

Prin urmare, pe românește vor și cu pula-n cur, și cu sufletul în rai.

Revine Bundesliga!

Bundesliga e campionatul ce începe weekendul ăsta și tare sunt curios să văd cum se vor desfășura lucrurile.

La noi, Digi și Telekom vor televiza toate meciurile, cu un plus pentru Digi fiindcă vor da și Bundesliga 2.

Meciuri tari încă rămân, iar toată lumea va fi cu ochii pe Germania în aceste zile. Atât pentru felul cum se vor desfășura meciurile, cât și pentru rezultatele ulterioare lor.

Uite cum se prezintă prima etapă după această lungă pauză.

Sunt câteva meciuri foarte interesante pe foaie, așa că merită aruncat un ochi, iar odată cu relaxarea restricțiilor, parcă merg de minune la o întâlnire cu băieții (dar nu la terasă).

Dar cum va arăta sezonul viitor?

Având în vedere că adunările mari de persoane nu par să aibă mari șanse de reușită până la un vaccin (adică 2021, pe acolo), stadioanele vor fi goale.

Mai apoi, există riscul ca virusul să lovească din nou puternic la toamnă. Cam după ce debutează competițiile sportive. Atunci se va opri totul?

Pe urmă, cum e să privești un meci de Premier League pe un teren neutru sau unul gol? Unde auzi indicațiile antrenorilor, urletele jucătorilor?

Cum se simt jucătorii știind că totul se desfășoară pe un context incert acum, dar și mai târziu? Vor trage la fel de tare?

Și, în final, cum ne vom simți noi? Spectatorii din fața TV-ului?

Impresia generală e de nerăbdare. Toți fanii fotbal vor să vadă meciuri la TV cât mai repede. Și e normal, ne e dor de sportul favorit, dar e clar că nu va fi la fel. 

La nivel de intensitate, va fi ceva sinistru să urmărești meciurile așa. Nu tu atmosferă, probabil că nici meciurile nu vor mai fi la fel de atractive.

Iar în întărirea acestei idei, o parte din mine parcă e mai dispusă în perioada asta, decât în trecut, să schimbe postul TV dacă un meci e complet anost.

Așadar, cum vezi tu fotbalul în vremea coronavirus?

Leave a Reply

Your email address will not be published.