Frumusețea norvegiană a Bistriței-Năsăud

By | La aer liber

Acest articol face parte din seria de articole Tabăra de Fotografie dedicată Bloggerilor – #TFB9Lumia930 ce s-a întâmplat la Bistrița în perioada 20-23 noiembrie 2014.

Poate că nu m-am exprimat în tocmai potrivit când am zis „norvegiană”, dar fără să văd Norvegia vreodată pe viu, ci doar din poze, țin să vă spun c-am fost transpus acolo de un anume loc din județul Bistrița-Năsăud.

Este un loc în care eu n-am mai pășit până acum și sunt tare bucuros că s-a întâmplat în cele din urmă. Vorbesc de zona Colibița cu Lacul Colibița în special.

Lacul Colibița are o legendă tare interesantă. Se pare că acest lac a fost conceput din necesitatea de acumulare a apei și s-a format printr-un baraj de acumulare.

Nea Nicu’ s-a ocupat de treaba asta. Partea șocantă vine în momentul în care, auzita-am eu, pe fundul lacului se află satul ce a fost luat de apă. Când nivelul apei scade, turla bisericii satului Mița iese înfiorător la suprafață.

Moș Gabriș a fost unul dintre profeții locului. El a prezis dispariția satului sub ape.

Moș Gabriș a trăit în zona Colibiței între anii 1861 – 1914 și a prezis faptul că satul Mița va fi înghițit de ape. Tot el i-a prezis un sfârșit tragic fratelui său, nu vreau să intrăm aici în detalii căci este destul de trist și adevărat.

O altă legendă despre Lacul Colibița spune că acesta ar fi un loc primejdios pentru viețile omenești. Se pare că au avut loc multe decese, iar asta se datorează faptului că lacul ar fi „însetat” după mai multe vieți din pricina tragediei petrecute cu ani în spate. Este vorba despre un blestem lăsat din timpul tragediei.

De asemenea un lucru interesant ar mai fi faptul că lacul nu are o adâncime precisă, deși există niște numere.

De final, niciun trup al vreunui locuitor din satul Mița nu a fost găsit după viitură.

Legendele continuă, iar asta oferă o aură nemaipomenită satului Colibița, zonei și lacului în mod special. Este un loc musai de văzut din frumoasa noastră Românie.

Păcatul face ca informațiile despre aceste legende și această superbă zonă turistică să fie cât mai puține pe vastul nostru internet. Am căutat ceva mai bine de o jumătate de oră ca să găsesc niște surse cât de cât acceptabile despre ceea ce s-a petrecut în zonă și informații turistice.

Consider că la acest nivel și timp în care trăim, ar trebui ca informațiile despre Lacul Colibița să fie acel „vino-ncoa” din punct de vedere turistic. Sper că se vor schimba lucrurile din acest punct de vedere. Îmi pun toată încrederea în autoritățile locale.

O altă țară

Avea Vunk un vers în care spuneau ei – „Vreau o țară ca afară”. Chestia este că, din punct de vedere geografic, turistic, țara noastră e mai tare ca vreuna din afară.

Avem tot ce ne trebuie și când vă spun că locul acesta m-a transpus în Norvegia, apei să înțelegeți că n-aveam niciun film în cap și eram cât se poate de treaz. Am poze în galerie ca să vă dovedesc.

Felul în care bruma se lăsase peste copacii dezgoliți de toamnă, oferea un aer rece, un aer ce pregătea sosirea iernii. Mai sus, la altitudini mai înalte, zăpada se așternuse timid, nesigură încă dacă să pășească cu totul pe locurile ce-i aparțin cel puțin trei luni din an.

Totul părea înghețat și greu de urnit din loc. Aburi ieșeau din hornurile caselor. O liniște de nepătruns domnea întreg ținutul.

Resortul din inima mini-Norvegiei

Probabil o să mă tot înjurați că asemăn locul acesta cu Norvegia, dar nu mă pot abține. E atât de frumos, ba chiar sublim aș zice, prin forma reliefului din împrejurimi. Ba chiar și prin legendele ce urmăresc zona de atâta timp.

După ce am pozat și contemplat lacul, am ajuns la Fisherman’s Resort.

Mno uite ce-o să vă spun eu: pălinca-i excelentă. Au o cramă care arată bestial. Iar mâncarea-i de nota zece. Prin urmare, când ajungeți prin zonă, știți unde să trageți, da?

Proprietarul, din ce mi-am putut da seama, pune mult suflet în afacerea sa și lucrul acesta e de laudat și se observă în felul cum arată locul, ce gust are mâncarea și cât de bine te poți simți cât faci popas.

Și acum, c-am ajuns la final, e timpul pentru poze, nu? Puteți privi în debutul articolului o galerie foto.

——————————————-

TFB9 este un eveniment powered by Lumia 930, organizat de Foto Union, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,Țiriac Auto, Bere Silva și Kooperativa 2.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published.