Ghidul meu prin Bistrița

Acest articol face parte din seria de articole Tabăra de Fotografie dedicată Bloggerilor –#TFB9Lumia930 ce s-a întâmplat la Bistrița în perioada 20-23 noiembrie 2014.

Sâmbătă dimineața, după ce ne-am băut cafeaua și ne-am pregătit aparatura, alături de Victor am plecat să puricăm Bistrița în fel și chip pentru a scoate cele mai faine fotografii urbane.Prin Bistrita

Am ajuns în tot soiul de locuri, dar oriunde ne gândeam c-am ajuns în zone interesante, se întâmpla să fie tot centrul orașului despre care vorbeam.

La un moment dat, văd eu un mesaj sprayat pe un zid care arăta calea spre un cartier. Intrăm printre zid și bloc și vedem, în primă instanță, o parcare între mai multe blocuri. Nimic interesant.

Întorcându-ne ușor, zărim doi adolescenți la o cola și-o țigară la colț de bloc. Imagine pe care-o zărim în România oriunde ne-am duce în vreun cartier și mai ales vara.

Victor se încumetă să întrebe: „Salutare! Băieți, știți cumva vreun loc cu graffitiuri în orașul acesta unde am putea poza și noi?

Alex si prietenul sauDintre cei doi (vezi foto), băiatul în negru, din stânga, cu flashuri în urechi, ne spune foarte senin că da. Urmat de: „Hai că vă arăt, nu-i departe, sunt cinci minute de mers pe jos”. De altfel, această sintagmă – „cinci minute” -, de oriunde spre orice colț al Bistriței ne-a urmărit întreagă tabără. Nu sunt chiar cinci, dar cinci ne place cum sună, mai ales nouă astora de stăm prin București.

Cât timp am mers spre pasajul subteran de la gara orașului, am apucat să schimbăm câteva vorbe și astfel am mai aflat câte ceva despre orașul Bistrița.

Nu toate sunt roz, iar cum viitorul este cel care contează, trebuie să luăm prezentul și să-l modificăm. Să-l modelăm.

Pe cel pe care l-am ținut bine ascuns până acum, îl cheamă Alex și este un înfocat al tatuajelor, piercing-urilor și flash-urilor. Iar în acest fel se explică și înfățișarea sa.

Am uitat să vă spun metoda în care ni s-a prezentat după câțiva pași: „Băi, să nu mă judecați că-s mic și fumez.” Are 14 ani, dar cine suntem noi să judecăm? I-am zis să se liniștească.

„Într-o vreme m-am dat pe BMX, dar din păcate un accident grav la picior a pus capăt plăcerii mele. Am mai încercat, dar cum skate park-ul este degradat, loviturile la picior m-au făcut să mă opresc cu totul. Aș vrea ca skate park-ul să fie modernizat.”

La o privire deasupra Bistriței de pe Google Maps, skate park-ul este la o aruncătură de băț de primărie. Sperăm noi, oamenii vor vedea și vor aduce o bucurie acestei categorii sociale. Nu mi se pare ok ca astfel de accidente ce implică SMURD-ul să se producă din pricina neîngrijirii locului, adică nemodernizării lui.Alex

„Mi-aș dori ca locuitorii orașului să aibă mai multă grijă de el. Să nu mai fie atâtea resturi, gunoaie și ambalaje pe jos, mai ales chiștoace.”

El e de-al locului, eu, credeți-mă, în comparație cu capitala noastră dragă, nu prea am văzut mare mizerie pe jos. Aparent, lucruri nu stau în tocmai așa.

Dar Alex nu m-a lăsat doar cu opiniile lui. Ne-a zis și câteva legende destul de interesante de-ale locului, cum ar fi:

Biserica Evanghelică are un tunel pe dedesubtul ei, astfel oamenii fugeau pe Dealul Târgului când cetatea se afla sub asediu.

Dar mi-a mai zis ceva interesant, ceva ce eu n-am fost în stare să observ, iar aici cuvintele lui sunt cât se poate de clare:

„Sunt foarte multe detalii care trec neobservate când ne vizitează cineva orașul. Un astfel de detaliu adesea ignorat de turiștii grăbiți este o misterioasă figură sculptată ce veghează de pe unul din zidurile bisericii. Pe latura sudică a fostului turn de sud-vest, la o înălțime de aproximativ 8 metri, stă o lespede de piatră cu figura unui cavaler. Iniţial aceasta se afla în cimitirul evanghelic, dar în perioada anilor 1400-1500 a fost amplasată în zidul bisericii.
Una dintre povestile pietrei de la biserică spune că ea reprezintă un cavaler înarmat cu sabie şi scut. Pe scutul cavalerului sunt reprezentate trei ciocane îmbinate stelar, specifice vestiților pietrari constructori din Bistrița. Datele istorice despre presupusul viteaz lipsesc cu desăvârșire.” 

Trecutul și prezentul. Alergând din spate, viitorul.
Trecutul și prezentul. Alergând din spate, viitorul.

Am ajuns și în pasajul subteran de la gară, cel pe care cei de la Adevărul îl judecă atât de aspru, dar asta poate doar ca să-i pună pe elevii ce l-au desenat într-o lumină frumoasă. Adicătelea pentru contrast, că altminteri, nu-i mare diferență dintre intrarea la metroul bucureștean și acest pasaj.

Din pasaj vă las cu poze și îi mulțumesc lui Alex pentru cele prezentate, pentru faptul că a fost deschis și ne-a vorbit liber, pentru faptul că a fost ghidul nostru bistrițean timp de 40 de minute.

——————————-

TFB9 este un eveniment powered by Lumia 930, organizat de Foto Union, cu sprijinul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud,Țiriac Auto, Bere Silva și Kooperativa 2.0.

Leave a Reply

Your email address will not be published.