Grămada cu cărți din hypermarketurile românești

De fiecare dată când ajung la un hypermarket, fie el Carrefour sau Auchan sau oricare altul (spuneți voi, că mie nu-m vin acum, ideea e cea care urmează), mă opresc musai la două sectoare: cel de cărți și electronice. O să mă opresc asupra celui de cărți, normal.

De obicei, în fiecare hypermarket la sectorul de educație, există un stand (un fel de stand) care cuprinde toate cărțile din colecțiile Adevărul, Jurnalul și alte edituri care-și lasă cărțile un preț modic spre vânzare. De obicei prețul pentru o carte la acest stand pleacă de la 5 lei și ajunge până la 15. Un adevărat chilipir dat fiind faptul că sunt cărți într-o condiție excelentă, cu o tipăritură foarte bună și unele în traduceri superbe de oameni consacrați în acest domeniu, la noi.

E păcat să nu vă opriți pe acolo și să nu vă alimentați cu cărți la un preț atât de mic. Cu toate acestea, frenezia a fost mare la început și acum au rămas doar cărțile care nu prea s-au vândut și sunt în exemplare grămadă, dar și în câteva. O să vă fac o recomandare în funcție de ce (cred eu) se mai găsește astăzi prin hypermarketuri la „grămada cu cărți”, căci au mai rămas doar câteva exemplare demne de achiziționat instant (depinde și de gusturi).

Ultima dată când am mers, (joia trecută), la Carrefour Pitești, am găsit câteva cărți interesante precum:

  • George Coșbuc, Povestea unei coroane de oțel. Editura Nemira Clasic, București 2008.
  • Victor Hugo, Oamenii Mării. În traducere de Ion Frunzetti și Milton Fanny Lehrer (!!!). Editura Historia, București 2007.
  • Duiliu Zamfirescu, Viața la țară. Tănase Scatiu. În război. Colecția Jurnalul Național, Litera Internațional, București 2009.
  • Jean Bart, Europolis. Colecția Jurnalul Național, Editura Curtea Veche, București 2009.
  • Honoré de Balzac, Corespondență. Editura Historia, București 2008.

Cam astea sunt cărțile căutate îndelung și fericit găsite. De-a lungul timpului m-am aprovizionat destul de des de la grămăjoara de cărți din hypermarketuri și mândru am strâns o colecție impresionantă de cărți de la Turgheniev, Alexandre Dumas, William Shakespeare, Charles Dickens, Mark Twain sau Dostoievski. Prin numele acestea vreau să vă arăt că la 5-10 lei se pot lua cărți foarte bune, de la autori canonici în literatura universală.

Așadar, dacă sunteți fani ai literaturii, al cititului obsesiv, grămăjoara de cărți din orice hypermarket este un punct sensibil, o atracție irezistibilă și e musai să treci pe acolo să vezi ce cărți mai sunt. Din punctul meu de vedere și cu experiența literară adunată până astăzi, e cam imposibil să nu găsești ceva în grămăjoara aia.

Hai spor la citit și sus cultura!

Leave a Reply

Your email address will not be published.