Guest Post: Bilet către excelență

Știți cum is eu, nu prea apar guest post-uri pe blogul meu, dar atunci când apar, apei să înțeleagă toată lumea că mai bine de atât nu puteam spune.

Este scris de Andrada Bonea, o bună prietenă de-a mea și vorbește despre viitorul României. Este o cale pentru un viitor mai bun.

Cu alegerile dezastruoase ce se petrec în perioada asta, am decis că ar fi necesar să mai citim și ceva de bine. Prin urmare..

——-

„Trăim într-o societate pestriță din punct de vedere valoric, umbrită de incertitudine și instabilitate. Educația este cea mai puternică armă pe care o avem în posesie. Este ceea ce, într-un final, diferențiază un om de altul. Este singurul lucru care poate înlocui o minte goală cu una deschisă, capabilă să gândească pentru sine.

Dincolo de satisfacerea nevoilor primare, cea de cunoaștere este fundamentală, în special la vârste fragede, când se pun bazele caracterului viitorului adult.
În acest context valoric incert, a fost lansat un program inovativ, adresat copiilor.

Exploring Culture, inițiat de Ioana Voiculeț și realizat în colaborare cu Gianina Corondan, promovează elita românilor de pretutindeni şi aduce inovaţia în turism prin organizarea unor tabere culturale, atât în ţară cât şi în străinătate.

Conceptul Exploring Culture are la bază psihologia adleriana și anume principiile de bază pe care un copil trebuie să le aprofundeze pentru a deveni un adult echilibrat: relația cu el însuși, relația cu ceilalți, relația cu natura și relația cu școala. Taberele oferă copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 si 14 ani posibilitatea de a interacţiona cu personalităţi româneşti marcante, dar se axează şi pe dezvoltarea personală prin workshopuri şi exerciţii specifice.

Programul aduce laolalta Ambasadorii Turismului Românesc, oameni din showbiz, comunicare, marketing, artişti şi nume de succes din domenii variate, din toată lumea.

Trăim într-o lume în care ne este din ce în ce mai greu să fundamentăm copiilor noștri adevăratele valori. Este nevoie de un proiect care să le ofere șansa de a interacționa cu modele, oameni care au făcut ca lucrurile să se întâmple și care, prin determinare și voință au devenit celebri în toată lumea. Proiectul trezește pofta de cultură și de performanță, dorința de a te dezvolta și de a ajunge un model pentru cei din jur. Vom readuce toți acești oameni remarcabili în lumină, ei devenind astfel repere valoroase pentru copiii noștri. Avem nevoie de o schimbare și primii care trebuie să beneficieze de ea sunt copiii. Dacă școala nu mai reușește atât de bine să îi inspire pe tineri să găsească o idee care să îi pasioneze, atunci educația complementară, informarea, stimularea imaginației și fructificarea întâlnirilor cu oameni de performanță, făcute prin turism cultural, au această menire”- Ioana Voiculeț, inițiatoarea proiectului.
“Ioana Voiculeț a inventat conceptul de “tabără culturală” în România, ea fiind mamă de fetiță și sesizând nevoia copiilor de a descoperi și urma modele. Modele de care se vorbește atât, da. Și nu în sensul de personaje care se desfășoară pe catwalk. Modelele acelea care ne lipsesc din lipsă de promovare, care se jenează să apară, nefiind spectaculoase și nici șocante. Ce să fie șocant la un om care a studiat și studiază mereu și care are răspunsuri la toate? Cum să mai vorbească superior un om de media despre cineva care-i dă lecții la toate capitolele? Cum să îi țină fezandati, gata să sară să prindă bățul publicității pe niște oameni întregi, cu personalitate, cu șevă, care au și altceva de oferit în afară de aparențe? Am întâlnit-o pe Ioana și am fost amândouă surprinse să răspundem la unison “Da, e nevoie!” la întrebarea “O fi nevoie de exemple mature de reușită pentru copiii noștri? Mai pot fi ei atrași și de alte calități decât se difuzează la TV?” Da, e nevoie. Pentru că nu obiectele, nu aparițiile-făcătură, ci căldură umană, personalitățile potrivite, viețile impresionante pot influența în bine un copil în creștere. – a scris Gianina Corondan, pe blogul personal(gianinacorondan.ro)

Prima tabără Exploring Culture s-a desfășurat în perioada 18 -24 iulie la Londra, unde a avut loc și festivitatea de lansare a proiectului. J. Piaget spunea: „Când un copil se joacă, el pune în mișcare toată capacitatea sa de a stăpâni și influența realitatea.”

Întrucât învățarea este cea mai plăcută și eficientă în contexte ludice, copiii au avut parte de jocuri și workshop-uri distractive, dar și-au îmbogățit și cultura generală prin vizitarea unor obiective turistice marcante pentru Marea Britanie: Catedrala Westminster Abbey, Madame Tussauds, Muzeul Victoria și Albert. De asemenea, au avut ocazia să cunoască personalități precum actrița Ana Maria Marinca, CEO-ul Companiei bancare Goldman Sachs din Londra- Raluca Ragab, pianistul Sergiu Tuhuțiu, cântăreața Elena Vasilache (ex-Candy), sculptorița Mariana Gordan și Ambasadorul Turismului Românesc – Nicolae Voiculeț, care a susținut un concert la Institutul Cutural Român.

De asemenea, pentru că potențialele valori trebuie susținute, în cadrul aceluiași program a fost lansată Campania “Bilet către o lume nouă”, care a oferit şi va oferi in continuare posibilitatea copiilor eminenți la şcoală si talentați, dar fără susţinere financiară, să fie parte din proiect. Prima tabără la care au putut participa a avut loc la Sibiu, în perioada 10-12 octombrie.

Copiii au fost selectați după criterii riguroase, care au vizat rezultatele școlare și extrașcolare. Le-au împărtășit din experiență Teodor Tulpan-primul român care a cucerit Everestul, Ursula Philippi- organistă laureată a unor concursuri naționale și internaționale(Concursul “A Bruckner” de la Linz/Austria, ediția 1978, Concursul “Primavara la Praga”, ediția 1979) și Lia Perjovski-artist plastic și fondatoarea Arhivei de Artă Contemporană.

De asemenea, copiii au descoperit Casa Caifelor, Biserica Evanghelică, Butoiul de Aur, au aflat povestea marelui jaf de la Bruckental din 1968, au făcut vizite tematice la muzeele și teatrele orașului, au participat la un curs de muzicologie și arta sunetului susținut de artistul Nicolae Voiculeț și la unul de televiziune susținut de Geanina Corondan. Toate acestea au fost completate de workshop-urile și jocurile de autocunoaștere amuzante și educative, prin intermediul cărora copiii au învățat să exploreze raționalul și iraționalul.

Astfel, Exploring Culture oferă tinerelor generații șansa de a-și educa mintea și sufletul prin intermediul experienței personale, precum și de a se raporta la repere valorice înalte. România are o vastă moștenire culturală, multă frumusețe, varietate. Personalitățile există, sunt printre noi, sunt oameni care au realizat și creat lucruri prin propriile forțe, având ca unelte curajul, ambiția, talentul și deschiderea spirituală. Tot ce trebuie să facem este să le lăsăm să le vorbească copiilor noștri și să le inspire apetitul pentru excelență.”

În anul 2015, Exploring Culture se va extinde și în Roma, Paris și posibil Milano, iar în țară atenția rămâne îndreptată spre Sibiu și București. Proiectul se desfășoară în colaborare cu UNESCO, Crucea Roșie Română, Departamentul Românilor de Pretutindeni.
Pentru mai multe detalii accesați site-ul : http://exploringculture.eu/ sau pagina de Facebook https://www.facebook.com/ExploringCulture

sursă foto

Leave a Reply

Your email address will not be published.