Hashtagurile pe Instagram sunt defecte

Hashtagurile pe Instagram sunt defecte

De când lucrez în social media și mă preumblu pe aceste, astăzi, sumbre meleaguri (ce poet ești, nebunule) mi-am dat seama că ceva nu e în regulă cu hashtagurile pe Instagram.

Pe scurt, am descoperit o vulnerabilitate, iar pe lângă asta îmi dau seama că pentru pripași (pe ăștia care nu suntem influenceri și nu ne dorim asta, dar poate cândva unu face o poză mișto și o vrea promovată prin #) nu-i de ajutor.

Le luăm pe rând, că poate m-am exprimat nasol.

O vulnerabilitate

De când Instagram a pus preț pe tabul de Explore, oamenii au început să folosească hashtagurile în prostie. La grămadă. Fără sens.

Sunt sute de milioane de postări pe anumite hashtaguri foarte populare, precum #sunset, #travelgram, #ig_daily etc.

Printre aceste sute de milioane de postări, la ele se adaugă zilnic alte sute de mii sau milionul. Nu am stat să calculez exact, nu sunt bun la matematică.

Numai că multe din aceste hashtaguri au ajuns să fie „hijacked” de conturi dubioase sau de influenceri care nu au nici o treabă cu ele.

De ce? Pentru că sunt po-pu-la-re. Au un reach dement și cu el vine și engagementul.

Hashtagurile astea sunt urmărite (fiindcă, da, poți urmări un hashtag, ba chiar Instagram îți sugerează în funcție de interacțiuni niște #s să-ți apară în feed) de foarte mulți utilizatori.

Din păcate, felul în care ajungi top într-unul din aceste hashtaguri e greu: trebuie să ai un engagement foarte mare pe postare într-un timp scurt, să ai un following base generos și poate să fii content creator.

Ar fi câteva considerente.

Când spun că aceste hashtaguri au ajuns să fie hijacked, mă refer la cei care vor să transmită dezinformare, folosesc un limbaj violent, demonstrează o mentalitate obtuză via un hashtag care n-are nici o treabă cu subiectul.

Cum e aici.

Practic, prin hashtagul #bucurestirealist, pe care numai un București realist nu găsiți, și-a făcut loc și domnul Cataramă cu niște dezinformare.

Că deh, până la urmă cât să tot mai urli pe Facebook. Audiență nouă, tineret, dar și prostime.

Înțelegeți acum despre ce vorbesc? Aceste hashtaguri, prin urmărirea lor, prin popularitatea lor, au devenit canale foarte oportuniste în ceea ce privește dezinformarea, hate speech-ul, fake news etc.

Și unii deja și-au făcut loc pe platformă pentru astfel de conținut.

N-avem loc pentru toți cetățenii

În felul în care algoritmul Instagram funcționează în acest moment, șansele sunt minime ca tu printr-o poză mișto (să zicem că e unanim acceptată de mai mulți fotografi) să ajungi top pe un hashtag.

Dacă nu ai followers, engagement, nu interacționezi des cu platforma, nu faci și alt conținut pe lângă posts (Stories) – e foarte greu să ajungi top într-un hashtag popular.

De exemplu, dacă eu vreau să-l combat pe domnul Cataramă cu o altă postare răspuns direct, dar în care să spun adevărul, nu prea am șanse să ajung pe #bucurestirealist top.

Că nu investesc bani în postări și nu am popularitatea contului.

Așadar nu-i loc pentru toată lumea în tabul Explorer și sigur că nu va fi niciodată, adică n-are sens să visăm.

E momentul să activăm butonul de report

Report, nene, la tot ce e dubios.

Observ că încep mișcările și pe Instagram în ceea ce privește campania electorală.

Mulți vor folosi tertipuri discursive mincinoase, de aceea nu vă sfiiți să folosiți butonul de report. Cât mai mulți. Pasați de la unul la altul pentru că mai multe reporturi = Instagram bagă de seamă.

Dacă înainte vedeam poze în fața unui bolid, unde un el o ține de fund pe o ea, iar hashtagul pe lângă #powercouple mai e și ceva #travelgram (mă întreb de ce..), acum avem fake news. Hate speech. De toate.

Fiți pe fază când mai scrollați pe Instagram și nu ignorați când dați peste postări de genul celei de mai sus.

One response to “Hashtagurile pe Instagram sunt defecte”

Leave a Reply

Your email address will not be published.