Hector and the Search for Happiness (2014)

By | Gânduri

Am văzut în weekend filmul Hector and the Search for Happiness și m-a surprins plăcut. După mult timp am avut plăcerea să mai simt și eu că trăiesc un film odată cu personajul și că simt o creștere odată cu el.

Hector își caută fericirea, fericire pornită de la o constatare de-a lui în timpul jobului și anume aceea că nu-și face pacienții mai fericiți decât vin. A, Hector este un psiholog. Așa că ce face Hector? Pleacă în lume ca să caute fericirea. Ajunge în China unde se distrează pe banii unui magnat, iar mai apoi urcă în munți, pe urmă în Africa unde dă de sărăcie, ajutor social și își ia niște experiențe urâte, dar ale naibii de bune și sfârșește pe coasta Americii de est în Los Angeles.

Firul narativ duce către un bildungsroman în care eroul nostru e nevoit să parcurgă mai multe etape pentru a câștiga informații prețioase de viață și mai apoi despre fericire. De la fiecare om pe care-l întâlnește învață câte ceva și află câte ceva despre fericire.

Am intrat într-o stare neutră în acest film și am ajuns să trăiesc frica, tristețea și pe urmă fericirea în doar o oră și 59 de minute. Am trăit cu personajul și asta nu mi se întâmplă prea des când urmăresc un film, pesemne a avut ce-mi oferi.

Actorii principali sunt Simon Pegg care-l joacă pe Hector și Rosamund Pike (draga de ea) care-o joacă pe Clara, iubita lui Hector. Regizor a fost Peter Chelsom care a mai regizat și Shall We Dance, filmul acela cu dans în care joacă Richard Gere, Jennifer Lopez și Susan Sarandon; film la care m-am uitat cu maică-mea de nenumărate ori când eram mai mic.

Ce mi-a plăcut au fost efectele drăguțe care au adus puțin a Wes Anderson în „The Grand Budapest Hotel” și n-au fost nesimțite. Au fost puse fix atât cât trebuie. De asemenea și cadrele pe personaje aduceau cu filmul de mai sus, motiv pentru care și cred eu c-a fost depunctat de critici; mie unul mi-au plăcut.

Motivul pentru care nu a primit atâta atenție este că a apărut nu demult, în vara anului trecut și mai are timp să se desfășoare. Vi-l recomand cu căldură, căci pe mine m-a trecut prin trei stări diferite, firul narativ e solid, actorii joacă savuros (deși aici nu sunt vreun expert, pe mine m-au impresionat), iar dialogurile sunt un deliciu. Am râs cu poftă la multe dintre ele.

Simon Pegg parcă a fost făcut să joace în filmul acesta. Efectiv a făcut din Hector un personaj atât de real, atât de autentic, încât și-acum mi-e greu să mi-l scot din cap. Felicitări merg și către Maria von Heland care s-a ocupat de scenariu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.